Steroizii androgeni anabolizanți și asocierea acestora cu îmbătrânirea prematură

©

Autor:

Steroizii androgeni anabolizanți și asocierea acestora cu îmbătrânirea prematură
Steroizii androgeni anabolizanți (AAS), o versiune sintetică a testosteronului, hormonul sexual masculin, sunt uneori folosiți ca tratament medical pentru dezechilibrul hormonal, însă mult mai frecvent pentru a spori performanțele sportive. Se cunoaște faptul că utilizarea AAS are multe efecte secundare, de la acnee la probleme cardiace. Un nou studiu sugerează că efectele dăunătoare se pot observa inclusiv asupra creierului.
„Utilizarea steroizilor anabolizanți a fost asociată cu o serie de efecte secundare medicale și psihologice”, a spus autorul principal, Astrid Bjørnebekk, doctor în divizia de sănătate mintală și dependență de la Spitalul Universitar din Oslo. „Cu toate acestea, întrucât steroizii anabolizanți sunt în domeniul public doar de aproximativ 35 de ani, suntem încă în faza incipientă de apreciere a întregii game a efectelor după utilizarea prelungită. Efectele cel mai puțin studiate sunt cele care se referă la creier”. Hormonii steroizi pătrund ușor în creier, iar receptorii pentru hormonii sexuali se găsesc în tot creierul. Deoarece AAS sunt administrate la doze mult mai mari decât cele găsite în mod natural în organism, acestea ar putea avea un impact dăunător asupra creierului, în special în urma unei perioade lungi de utilizare. Studiile anterioare au arătat că utilizatorii AAS au avut rezultate mai slabe la testele cognitive decât non-utilizatorii.

Cercetătorii au realizat examinări cu imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a creierului a 130 de bărbați halterofili cu antecedente de utilizare AAS prelungită și a 99 de halterofili care nu au folosit niciodată AAS. Cercetătorii au folosit învățarea automată pentru a determina vârsta creierului prevăzută a fiecăruia dintre participanții la studiu și apoi au determinat decalajul vârstei creierului: diferența dintre vârsta cronologică a fiecărui participant și vârsta creierului prevăzută. Vârsta cerebrală avansată este asociată cu performanțe cognitive afectate și risc crescut de boli neurodegenerative.

Nu este surprinzător faptul că utilizatorii AAS au avut un decalaj mai mare de vârstă a creierului în comparație cu cei care nu utilizau. Cei cu dependență de SAA sau cu un istoric de utilizare mai lung au prezentat o îmbătrânire accelerată a creierului. „Rezultatele studiului ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru sportivii care utilizează steroizi anabolizanți pentru îmbunătățirea performanței”, a declarat despre studiu Cameron Carter, editor al revistei Psihiatrie Biologică: Neuroștiințe Cognitive și Neuroimagistică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-03-2021 | creare: 29-03-2021 | Vizite: 577
Bibliografie
Anabolic androgenic steroids accelerate brain aging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325084537.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Abuzul de steroizi de către bărbați duce la afectarea funcției testiculare
  • Utilizarea steroizilor anabolizanți ar putea crește riscul de aritmie la indivizi cu un anumit genotip
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum