Locuitul în preajma marilor șosele sau autostrăzi se corelează cu o incidență mai mare de demență, boală Parkinson, boală Alzheimer și scleroză multip

©

Autor:

Locuitul în preajma marilor șosele sau autostrăzi se corelează cu o incidență mai mare de demență, boală Parkinson, boală Alzheimer și scleroză multip
Potrivit unui nou studiu, locuitul în preajma marilor șosele sau autostrăzi se corelează cu o incidență mai mare de demență, boală Parkinson, boală Alzheimer și scleroză multiplă.
Studiul a fost publicat în revista Environmental Health, fiind realizat de cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică.

Studiul a inclus 678.000 de adulți din Metro Vancouver. Rezultatele au arătat că persoanele ce locuiesc la mai puțin de 50 de metri de o șosea mare sau la mai puțin de 150 de metri de o autostradă prezintă un risc crescut de demență, Parkinson, Alzheimer și scleroză multiplă, cel mai probabil din cauza poluării. Mai mult, locuitul în preajma spațiilor verzi, precum parcuri, protejează împotriva acestor boli.

Acesta este primul studiu care a confimat legătura dintre aerul poluat, respectiv locuitul în preajma traficului și riscul crescut de dezvoltarea a bolii Parkinson, demență, boală Alzheimer și scleroză multiplă. Deși sunt necesare mai multe studii pe această temă, cercetarea actuală sugerează că planurile de urbanism care să aducă aducă oamenii în proximitatea spațiilor verzi, în zone lipsite de trafic, ar fi benefice pentru prevenirea bolilor neurologice.

La nivel mondial, bolile neurologice, printre care boala Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă și bolile de neuron motor se situează în topul cauzelor de deces și dizabilitate. Majoritatea sunt incurabile și se agravează în timp iar din păcate, nu se cunosc foarte multe depre factorii de risc asociați cu acestea.

Studiul a inclus 678. 000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani care au locuit în Metro Vancouver între anii 1994 și 1998 și care au continuat să fie urmăriți între 1999 și 2003. La fiecare participant s-a realizat o corelație cu distanța față de șosea la care locuia, expunerea la aerul poluat, zgomot și traiul în zone verzi. În total au fost identificate 13.170 de cazuri de demență non-Alzheimer, 4.201 cazuri de boală Parkinson, 1.277 de cazuri de Alzheimer și 658 de cazuri de scleroză multiplă.

Rezultatele au arătat că locuitul în apropierea marilor șosele sau autostrăzi crește cu 14%, respectiv 7% riscul de apariție al demenței non-Alzheimer și boală Parkinson. Datorită numărului relativ scăzut de cazuri de boală Alzheimer și scleroză multiplă în comparație cu cazurile de demență non-Alzheimer și boală Parkinson, nu s-a identificat o corelație între aerul poluat și riscul de dezvoltare acestor 2 patologii.

În ceea ce privește spațiile verzi, rezultatele arată că efectele protective împotriva bolilor neurologice se datorează faptului că persoanele care trăiesc în acest mediu sunt predispuse să ducă un stil de viață mai activ și să aibă o viață socială mai bogată. Mai mult, doar simpla imagine a spațiilor verzi ar putea aduce beneficii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-01-2020 | creare: 30-01-2020 | Vizite: 405
Bibliografie
Living near major roads linked to risk of dementia, Parkinson's, Alzheimer's and MS: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200123152616.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum