Stresul crește predispoziția unei persoane de a observa comportamentul negativ al partenerului 

©

Autor:

Stresul crește predispoziția unei persoane de a observa comportamentul negativ al partenerului 
Situațiile stresante zilnice, apărute în afara relației de cuplu, pot influența modul în care cuplurile căsătorite interacționează, cât și modul în care partenerii se văd reciproc. O cercetare recentă demonstrează faptul că persoanele care se confruntă cu niveluri mai ridicate de stres au o probabilitate mai mare să observe comportamentele negative ale partenerului, mai degrabă decât pe cele pozitive.
Publicat în jurnalul Social Psychological and Personality Science, studiul actual s-a concentrat asupra modului în care stresul influențează felul în care unul dintre parteneri vede comportamentul celuilalt. Cercetătorii au descoperit că indivizii care au raportat că au experimentat evenimente de viață mai stresante în afara relației lor, au fost mai predispuși să observe atunci când partenerul s-a comportat într-un mod negativ. Acțiunile negative monitorizate au inclus încălcarea unei promisiuni, criticarea partenerului sau manifestarea unui acces de furie.

Studiul a inclus aproape 80 de cupluri heterosexuale proaspăt căsătorite. Fiecare dintre participanții la studiu au completat sondaje zilnic, pentru un interval de zece zile, în cadrul cărora au oferit răspunsuri la întrebări cu privire la comportamentul propriu și cel al partenerului.

Descoperirile indică faptul că o singură zi mai stresantă nu este suficientă pentru a determina pe cineva să se concentreze asupra comportamentelor negative. În schimb, expunerea constantă la situații stresante modifică perspectivele și întăresc nevoia partenerului de a evalua mai aspru partenerul, cu o probabilitate mai ridicată de a vedea comportamentele negative și mai redusă de a le observa pe cele pozitive.

sursa: News Medical
foto: SPSP

Data actualizare: 28-09-2022 | creare: 28-09-2022 | Vizite: 305
Bibliografie
Individuals experiencing stress more likely to notice their spouse's negative behavior, link: https://www.news-medical.net/news/20220926/Individuals-experiencing-stress-more-likely-to-notice-their-spouses-negative-behavior.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •