Fenomenul „binge drinking” poate fi mai dăunător femeilor decât bărbaților, susține un nou studiu

©

Autor:

Fenomenul „binge drinking” poate fi mai dăunător femeilor decât bărbaților, susține un nou studiu

Consumul de alcool constituie o problemă de sănătate publică și, în același timp, o cauză majoră în incidența crescută afecțiunilor hepatice cronice. În acest context, un factor important în apariția leziunilor hepatice e reprezentat de fenomenul descris sub numele de „binge drinking” (consumul episodic al unor cantități impresionante de alcool, de cele mai multe ori având ca pretext activități sociale) – conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), 1 din 6 adulți americani (SUA) consumă cantități crescute de alcool de cel puțin 4 ori pe lună.

Astfel, s-a pus întrebarea: cum afectează acest comportament starea de sănătate a consumatorilor de alcool și în ce măsură? Iar un studiu recent, realizat de Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Missouri, care a urmărit efectele consumului de alcool asupra rozătoarelor, a ajuns la un rezultat surprinzător: femelele (expuse la aceeași cantitate de alcool, cu vârstă și greutate identice cu ale masculilor), au manifestat leziuni hepatice într-o măsură mai mare, în comparație cu cele înregistrate în cazul masculilor, dovedindu-se mai sensibile la efectele negative ale alcoolului.

Studiul și-a propus observarea asemănărilor și deosebirilor dintre răspunsurile organismului la trei episoade succesive (la interval de 12 ore) de consum excesiv de alcool, specifice fiecărui gen. La finalul ultimului episod de binge drinking, s-au recoltat probe de sânge și țesut hepatic și s-a observat că femelele prezentau, semnificativ statistic, o cantitate de 4 ori mai mare a depozitelor lipidice (factor favorizant pentru declanșarea inflamației și leziunilor hepatocitelor) la nivelul ficatului, comparativ cu masculii.

Cu toate acestea, cercetarea efectelor fenomenului de binge drinking asupra organismului uman este încă în fază incipientă, rezultatele și, implicit, concluziile acestui studiu conturând, orientativ, direcția către care se îndreaptă investigațiile ulterioare pe acest subiect. Totuși, se poate enunța o concluzie certă: consumul excesiv de alcool, indiferent de gen sau conjunctură, este cu siguranță nociv pentru sănătatea globală a populației.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 21-08-2019 | creare: 21-08-2019 | Vizite: 595
Bibliografie
Binge Drinking May Be More Damaging to Women, link: www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190819112725.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre alcool și tensiunea arterială?
  • Consumul excesiv de alcool ar putea crește riscul de demențe precoce
  • Care sunt consecințele unei extra porții de băuturi alcoolice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum