Studiile validează efectul de reducere a riscului de cancer prin aderenta la un anumit stil de viață

©

Autor:

Studiile validează efectul de reducere a riscului de cancer prin aderenta la un anumit stil de viață
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a examinat relațiile dintre respectarea recomandărilor pentru prevenirea cancerului de către World Cancer Research Fund (WCRF)/American Institute for Cancer Research (AICR) și riscul de cancer.
Cercetarea a utilizat datele din UK Biobank, cu peste 500.000 de participanți, pentru a evalua asocierile între scorul WCRF/AICR 2018 și incidența diferitelor tipuri de cancer în Marea Britanie. Scorul WCRF/AICR 2018, care include șapte componente, a fost folosit pentru a evalua aderența la recomandările privind greutatea corporală, activitatea fizică, consumul de alcool, cereale integrale, fructe, legume și fasole, băuturi îndulcite cu zahăr, carne procesată și roșie, și mâncăruri fast-food.

Studiul a urmărit participanții pentru o medie de 7,9 ani, în timpul cărora 7.296 de persoane au dezvoltat cancer. Cele mai frecvente cancere au fost cele de prostată, sân și colorectal. S-a observat o relație semnificativă între scorul de aderență și riscul de cancer global, precum și pentru cancerele de sân, colorectal, rinichi, esofag, ficat, vezică biliară și ovarian.

Participanții cu cel mai înalt scor de aderență (4,5-7 puncte) au avut un risc mai scăzut de cancer global și cancere de ovarian, esofag, rinichi, colorectal și sân, comparativ cu cei cu cel mai scăzut scor (≤ 3,5 puncte). Cei din tertila medie (3,75-4,25 puncte) au avut un risc mai scăzut de cancer global și cancere de colorectal și sân, comparativ cu cei din tertila cea mai scăzută.

În concluzie, studiul a constatat că aderența mai mare la recomandările WCRF/AICR 2018 este asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de cancer global, precum și de cancere de ovarian, esofag, ficat, sân, colorectal, vezică biliară și rinichi. Aceste rezultate susțin creșterea conformității cu recomandările WCRF/AICR 2018 în Marea Britanie.

sursa: News Medical
foto: Sebastian Duda/Shutterstock.com

Data actualizare: 01-12-2023 | creare: 01-12-2023 | Vizite: 657
Bibliografie
Study validates cancer risk reduction through lifestyle adherence, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Study-validates-cancer-risk-reduction-through-lifestyle-adherence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au descoperit gena care previne cancerul la elefanți
  • Alimente ce cresc riscul de cancer - conform studiilor
  • Alimente ce ne protejează de cancer - conform studiilor
  •