Studiu investighează prejudecățile și stigma socială asociate cu acneea

©

Autor:

Studiu investighează prejudecățile și stigma socială asociate cu acneea
Acneea, adesea localizată pe față, a fost o sursă de stres pentru multe generații, având o percepție publică negativă asociată cu igiena precară. Aceasta duce la probleme de stimă de sine și impactează sănătatea mintală a persoanelor afectate.
Un studiu recent publicat în JAMA Dermatology a investigat stereotipurile asociate cu acneea și gradul în care societatea manifestă vederi negative față de persoanele cu această afecțiune cutanată. Studiul a inclus un sondaj pe internet cu 12 portrete digitale modificate, reprezentând bărbați și femei cu nuanțe de piele deschise și închise, având acnee ușoară sau severă, precum și portrete originale fără acnee.

Din cei 1.360 de respondenți, majoritatea erau albi, cu niveluri ridicate de educație. Peste 25% au considerat acnea doar o problemă cosmetică, contrastând cu opinia managerilor din sănătate, care refuză uneori să acopere tratamentul pentru acnee. Studiul a arătat că acnea este stigmatizată social, influențând interacțiunile sociale și oportunitățile economice. Peste 75% din respondenți credeau că acnea se rezolvă de la sine, iar majoritatea nu au văzut acnea ca o problemă exclusiv adolescentină.

Participanții au raportat o dorință de distanțare socială față de persoanele cu acnee, mai ales dacă aceasta era severă. Persoanele cu acnee severă erau mai susceptibile de a fi considerate murdare, stupide, neplăcute, imature și nesigure. Prejudecățile erau mai puternice față de indivizii cu tonuri de piele mai închise, dar sexul nu a avut un efect semnificativ. Interesant, respondenții care aveau sau avuseseră acnee manifestau atitudini mai puțin defavorabile față de cei cu acnee.

Stigmatizarea acneei afectează semnificativ viața de zi cu zi a persoanelor afectate, limitându-le capacitatea de a forma relații semnificative și de a găsi locuri de muncă. Intensitatea crescută a acestor efecte în rândul persoanelor cu pielea închisă la culoare necesită cercetări suplimentare. Studiul subliniază necesitatea de a schimba percepțiile comunității despre cauzele acneei și de a oferi îngrijiri adecvate pentru a preveni astfel de efecte.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 08-12-2023 | Vizite: 540
Bibliografie
Study exposes societal stigma and misconceptions about acne, link: https://www.news-medical.net/news/20231207/Study-exposes-societal-stigma-and-misconceptions-about-acne.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar coșurile (acneea)?
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  •