Studiu: țigările electronice cu nicotină sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Studiu: țigările electronice cu nicotină sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară
Inhalarea vaporilor produși de țigările electronice ar putea avea consecințe severe asupra sănătății cardiovasculare, potrivit concluziilor unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin, care a evaluat impactul produselor care conțin nicotină asupra funcțiilor cardiovasculare și autonome.
Țigările electronice, un tip de sistem electronic de livrare a nicotinei (END), nu au fost studiate în mod adecvat pentru efectele lor cardiovasculare acute. Utilizarea unor astfel de dispozitive s-a presupus că provoacă diferite răspunsuri acute ale funcției cardiovasculare și autonome, însă până în prezent au lipsit dovezile unei astfel de asocieri. Pentru a descoperi efectele țigărilor electronice asupra funcției cardiovasculare și pentru a compara impactul pe termen scurt al fumatului și al utilizării țigărilor electronice asupra consumatorilor cronici de nicotină cu cei care nu au folosit nicotină deloc, cercetătorii au efectuat un studiu transversal care a inclus și evaluat utilizatori de țigări electronice, fumători de țigări tradiționale și persoane nefumătoare.

Cercetătorii au evaluat tensiunea arterială sistolica și diastolică, diametrul arterei brahiale, ritmul cardiac și variabilitatea ritmului cardiac la fiecare participant la studiu, înainte și până la 15 minute după ce participanții au fumat sau vaporizat. În cazul nefumătorilor, măsurătorile au fost efectuate, de asemenea, la un interval de timp de 10-15 minute. Studiul a implicat peste 150 de persoane cu o vârstă medie de 27 de ani, majoritatea de sex masculin. În grupul celor care au utilizat țigări electronice, perioada de timp medie de utilizare a fost de 4,1 ani. În cazul persoanelor care fumau țigări tradiționale, perioada medie de utilizare a fost de aproape șase ori mai mare.

Potrivit rezultatelor studiului, persoanele care utilizau țigări electronice, cât și fumătorii de țigări tradiționale, au avut un ritm cardiac și o tensiune mai ridicate decât cei care nu au utilizat țigări electronice și nici nu au fumat. Mai precis, ritmul cardiac al utilizatorilor dispozitivelor electronice cu nicotină a crescut cu patru bătăi pe minut, după utilizarea dispozitivelor, în timp ce tensiunea arterială a crescut de la 122/72 mm Hg la 127/77 mm Hg.

sursa. News Medical

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 247
Bibliografie
Vaping nicotine damages blood vessels, raises blood pressure and heart rate, link: https://www.news-medical.net/news/20221101/Vaping-nicotine-damages-blood-vessels-raises-blood-pressure-and-heart-rate.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cantități mai mari de formaldehidă în țigările electronice!
  • Foştii fumători au un prognostic mai bun cu concentraţii mai mari de nicotină în ţigările electronice
  • Utilizatorii de țigări electronice au un risc mai mare de cancer decât fumătorii clasici
  •