Consumul moderat de alcool protejează împotriva bolilor de inimă

©

Autor:

Consumul moderat de alcool protejează împotriva bolilor de inimă
Un studiu de referință la care au participat peste 18.000 de americani și australieni cu vârsta de peste 70 de ani dezvăluie că persoanele care consumă 3, 5 până la 7 băuturi de alcool pe săptămână au riscuri mai mici de boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu consumă deloc alcool. De asemenea, mortalitatea de orice cauză a fost mai mică în rândul consumatorilor de alcool.
Studiul actual, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, este primul care investighează riscul de evenimente cardiovasculare și de mortalitate din toate cauzele, asociate cu consumul de alcool la persoanele în vârstă inițial sănătoase. Participanții la studiu nu au avut evenimente cardiovasculare anterioare, demență diagnosticată sau dizabilitate fizică care limitează independența. Evenimentele cardiovasculare au inclus decesul prin boală coronariană, infarct miocardic non-letal, accident vascular cerebral fatal și non-letal, moarte cardiacă sau vasculară non-coronară și spitalizare pentru insuficiență cardiacă.

Informațiile despre consumul de alcool (zile de băut pe săptămână și băuturi standard medii pe zi) au fost evaluate prin utilizarea unui chestionar auto-raportat la momentul inițial. Studiul a exclus foștii consumatori de alcool care ar fi putut opri consumul de alcool din diverse motive de sănătate, introducând posibil prejudecăți din cauzalitatea inversă. Pe baza acestor informații, aportul de alcool a fost calculat ca grame pe săptămână. Pentru participanții din SUA, o băutură standard era echivalentă cu 14 g și 10 g pentru participanții australieni.

Participanții au fost urmăriți în medie pentru 4,7 ani, iar studiul a constatat că a existat un risc redus de evenimente cardiovasculare pentru persoanele care consumau alcool între 51 și 100 de grame pe săptămână, cât și pentru cei cu un consum cuprins între 101-150 grame sau sub 150 grame, în comparație cu care nu consumau niciodată alcool, indiferent de gen. Consumul a 51-100 grame de alcool pe săptămână a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de mortalitate de orice cauză.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-11-2021 | creare: 12-11-2021 | Vizite: 302
Bibliografie
Study of 18000+ US and Australian older people reveals moderate drinking protective against heart disease, more than for tea totalers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211105103740.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  •