Sunt utile multivitaminele pentru memorie la vârstnici?

©

Autor:

Sunt utile multivitaminele pentru memorie la vârstnici?
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a investigat efectele unui an de suplimentare cu multivitamine asupra cogniției și memoriei la adulții în vârstă. Studiul și-a propus să determine dacă administrarea de multivitamine ar putea îmbunătăți cogniția și memoria mediate de hipocamp.
Cercetările anterioare- studiile Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) și COSMOS-Mind - au arătat că modelele alimentare sănătoase și suplimentarea zilnică cu vitamine pot fi benefice pentru îmbătrânirea cognitivă. Cu toate acestea, rezultatele din studiile clinice randomizate și meta-analizele privind impactul multivitaminelor asupra cogniției au fost mixte.

Participanții la studiul de față au fost repartizați aleatoriu, fie unui grup placebo, fie unui grup de multivitamine care a primit multivitamine Central Silver. Cercetătorii au folosit o serie de teste neuropsihologice administrate online pe parcursul a trei ani pentru a măsura rezultate precum memoria episodică, performanța de reamintire imediată, reținerea memoriei și recunoașterea obiectelor noi.

Rezultatul primar măsurat a fost performanța la studiul de rechemare imediată după un an de suplimentare cu multivitamine. Rezultatele secundare au inclus performanța de reamintire imediată, reținerea memoriei și recunoașterea obiectelor noi în al doilea și al treilea an de intervenție. Participanții sub un anumit prag de vârstă și cei cu afecțiuni medicale specifice sau restricții alimentare au fost excluși din studiu.

Rezultatele au arătat că participanții din grupul cu suplimente de multivitamine au avut rezultate semnificativ mai bune la testele de reamintire imediată, comparativ cu cei din grupul placebo. Aceste diferențe au fost observate după un an de intervenție și au persistat în al doilea și al treilea an. Cu toate acestea, alte rezultate secundare, cum ar fi funcția executivă, reținerea memoriei și recunoașterea obiectelor noi nu au arătat îmbunătățiri semnificative după trei ani de suplimentare.

Îmbunătățirile în performanța memoriei după suplimentarea cu multivitamine au fost echivalente cu o întârziere de 3,1 ani a modificărilor de memorie asociate cu îmbătrânirea. Testele de sânge au indicat, de asemenea, niveluri ușor crescute de vitamina B12, acid folic și 25-hidroxivitamina D în grupul de suplimente, sugerând mecanisme potențiale subiacente.

Studiul a concluzionat că suplimentarea regulată cu multivitamine la adulții în vârstă poate duce la îmbunătățiri ale funcției cognitive în comparație cu un placebo. Având în vedere natura în general sigură și accesibilă a vitaminelor, acestea reprezintă o intervenție potențial durabilă pentru a îmbunătăți funcția cognitivă pe măsură ce persoanele îmbătrânesc. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora nutrienți sau combinații specifice care pot aduce beneficii sănătății cognitive în contextul îmbătrânirii.

sursa: News Medical
foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

Data actualizare: 31-05-2023 | creare: 31-05-2023 | Vizite: 453
Bibliografie
Memory boost with multivitamins: Study reveals improved cognitive function in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20230529/Memory-boost-with-multivitamins-Study-reveals-improved-cognitive-function-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele pentru memorie - tipuri, clasificare, acțiune, explicații, eficiență (studii)
  • Încă un studiu care pledează pentru suplimentele multivitaminice administrate la vârstnici
  •