Multivitaminele ar putea fi benefice pentru statusul nutrițional al bărbaților vârstnici

©

Autor:

Multivitaminele ar putea fi benefice pentru statusul nutrițional al bărbaților vârstnici
Un studiu de șase luni realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon a constatat că suplimentarea zilnică cu multivitamine/multiminerale a avut un impact pozitiv asupra biomarkerilor cheie de nutriție la bărbații în vârstă sănătoși. Studiul, condus de Tory Hagen și Alexander Michels, a arătat că modificările stării de nutriție au fost direct legate de funcția celulară, măsurată prin consumul de oxigen al celulelor sanguine ale participanților. Publicate în revista Nutrients, descoperirile sugerează că suplimentarea ar putea fi un instrument valoros în promovarea sănătății mai bune pe măsură ce persoanele îmbătrânesc.
Studiul dublu-orb a implicat 35 de bărbați sănătoși cu vârsta de 68 de ani sau mai mult, jumătate primind un supliment Centrum Silver și cealaltă jumătate primind un placebo. Participanții nu cunoșteau grupul căruia aparțin și numai suplimentarea cu vitamina D prescrisă de medicii lor a fost permisă în timpul studiului. Cercetătorii au observat că la începutul studiului, mulți dintre bărbații în vârstă nu aveau niveluri optime de diferite vitamine, indicând loc de îmbunătățire.

După studiul de șase luni, au apărut diferențe notabile între grupurile cu supliment și placebo. Grupul cu multivitamine a prezentat biomarkeri îmbunătățiți ai nutriției, în timp ce grupul placebo nu. În mod interesant, mai mulți participanți din grupul placebo au experimentat o scădere a biomarkerilor de nutriție din sânge pe parcursul studiului, sugerând că alimentele în sine sunt insuficiente pentru a menține nivelurile adecvate de vitamine și carotenoizi. Carotenoizii, pigmenți găsiți în plante, joacă un rol semnificativ în sănătatea umană și pot furniza vitamina A suplimentară atunci când sunt consumați.

Deși studiul nu a măsurat riscul de îmbolnăvire, cercetătorii au examinat celulele albe din sânge, care fac parte din sistemul imunitar al organismului. Ei au fost surprinși să descopere că indivizii din grupul placebo au prezentat o reducere a consumului de oxigen celular, ceea ce indică funcția celulară afectată. În schimb, această scădere nu a fost observată în grupul cu multivitamine, ceea ce implică o legătură între starea vitaminei și funcția celulelor albe din sânge care merită investigații suplimentare.

Cercetătorii cred că acest studiu marchează începutul unei noi ere în cercetarea multivitaminelor. Deși era evident că mulți bărbați în vârstă ar putea beneficia de multivitamine zilnice, răspunsul a variat în funcție de indivizi. Pentru viitoarele studii cu multivitamine care evaluează riscul de îmbolnăvire va fi crucial să se înțeleagă cine beneficiază cel mai mult și de ce.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-06-2023 | creare: 15-06-2023 | Vizite: 372
Bibliografie
Daily multivitamin supplementation has a positive effect on key nutrition biomarkers in older men, link: https://www.news-medical.net/news/20230614/Daily-multivitamin-supplementation-has-a-positive-effect-on-key-nutrition-biomarkers-in-older-men.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum