Life's Essential 8 - un instrument de predicție a riscului cardiovascular

©

Autor:

Life's Essential 8 - un instrument de predicție a riscului cardiovascular
Asociația Americană a Inimii (AHA) a introdus noi indicatori ai sănătății cardiovasculare (SCV) numite Life's Essential 8 (LE8), care includ sănătatea somnului, pe lângă factorii acoperiți de Life's Simple 7 (LS7). Un studiu postat pe medRxiv a investigat legătura dintre scorurile LE8 și bolile cardiovasculare (BCV), diferitele tipuri de evenimente cardiovasculare și mortalitatea de orice cauză.
Cercetătorii au folosit date din șase studii majore de cohortă din SUA pentru a examina relația dintre scorurile LE8 și efectele asupra de sănătății. Cohortele au inclus diferite grupuri de vârstă, de la 20 la 79 de ani, și medii demografice diverse. Scorurile LE8 au luat în considerare patru factori de sănătate (glicemia, profilul lipidic, tensiunea arterială și indicele de masă corporală) și patru comportamente de sănătate (activitatea fizică, fumatul, somnul și dieta). Expunerea la nicotină și aportul alimentar au fost evaluate prin măsuri auto-raportate.

Studiul a constatat că scorurile LE8 mai mari au fost asociate cu riscuri reduse de evenimente cardiovasculare, boli coronariene, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, deces cardiovascular și deces de orice cauză în diferite grupe de vârstă. Pentru fiecare creștere cu 10 puncte a scorurilor LE8, a existat o reducere semnificativă a riscului de BCV, cu asocieri mai puternice observate la indivizii mai tineri. Includerea somnului ca indicator în scorul LE8 a îmbunătățit ușor puterea predictivă. Studiul a mai arătat că acordul dintre scorurile LS7 și LE8 a fost moderat, iar unii indivizi au fost reclasificați între quartilele acestor scoruri.

În general, studiul a fost pentru utilizarea LE8 ca instrument cuprinzător pentru a evalua sănătatea cardiovasculară și a prezice riscul viitor de BCV. Acesta a concluzionat că un scor LE8 mai mare a fost asociat cu o reducere semnificativă a riscului de BCV la diferite grupuri de vârstă.

sursa: News Medical
foto: Elle Aon/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-08-2023 | creare: 21-08-2023 | Vizite: 188
Bibliografie
Predicting risk of cardiovascular events with Life's Essential 8 scores, link: https://www.news-medical.net/news/20230818/Predicting-risk-of-cardiovascular-events-with-Lifes-Essential-8-scores.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum