Un studiu recent sugerează că long-COVID este asociat cu inactivitatea fizică

©

Autor:

Un studiu recent sugerează că long-COVID este asociat cu inactivitatea fizică
Cercetătorii din Brazilia au evaluat asocierea dintre sechele post-acute ale bolii coronavirus 2019 (COVID-19) (PASC) și inactivitatea fizică. Studiile au evidențiat incidența mare a simptomelor PASC la supraviețuitorii COVID-19, care au încărcat sistemele de sănătate din întreaga lume. Această condiție este numită „COVID lung” și este descrisă ca boala suferită de indivizi care au o istorie de suspect sau confirmat COVID-19.
În acest studiu, cercetătorii au analizat relația dintre PASC și inactivitatea fizică la supraviețuitorii COVID-19. Studiul face parte dintr-un studiu de cohortă prospectiv și multidisciplinar numit Inițiativa PASC a Spitalului das Clínicas da Faculdade de Medicina da USP (HCFMUSP) care implică supraviețuitori COVID-19. Toți pacienții eligibili aveau vârsta de 18 ani sau mai mult și au fost internați ca pacienți interni pentru cel puțin 24 de ore. Acești pacienți au fost diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2 între martie 2020 și august 2020 și au fost invitați la o vizită de urmărire între octombrie 2020 și aprilie 2021. Au fost efectuate o evaluare și interviuri despre caracteristicile sociodemografice, obiceiurile de viață, istoricul profesional și istoria medicală auto-evaluată, precum și evaluări fizice și teste de laborator și evaluarea activității fizice prin Chestionarul Internațional de Activitate Fizică - Formular Scurt (IPAQ) care a determinat activitatea fizică a pacientului în ultimele șapte zile. Echipa a creat, de asemenea, un model ajustat pentru a controla factorii de confuzie precum genul, admiterea la unitatea de terapie intensivă, ventilația mecanică invazivă necesară, durata spitalizării, hipertensiunea, diabetul de tip 2 și obezitatea.

Rezultate

Coorta de studiu a inclus 749 de pacienți eligibili, din care 53% erau bărbați cu o vârstă medie de 56 ± 13 ani și 9% pacienți care aparțineau claselor socioeconomice joase, 50% medii și 40% înalte. Aproape 37% dintre pacienți au raportat că fumează în timpul evaluării de bază. În plus, predominanța hipertensiunii actuale a fost de 58%, diabetul de tip 2 a fost de 35% și obezitatea a fost de 17%. În plus, 55% și 37% dintre pacienți au avut nevoie de terapie intensivă și ventilație mecanică invazivă. Notabil, doar 40% din coorta de studiu a satisfăcut recomandările privind activitatea fizică.

Printre pacienții care au prezentat inactivitate fizică, 51% au raportat că nu au avut niciun simptom PASC-asociat, 62% au raportat cel puțin unul, 58% au avut între unul și patru și 71% au experimentat cinci sau mai multe simptome PASC-asociate. În plus, printre pacienții inactivi fizic, 77% au avut dispnee, 69% au raportat oboseală, 66% au avut dureri severe de articulații/mușchi, 66% au avut insomnie, 65% au raportat tulburare de stres post-traumatic, 65% au prezentat tulburări de memorie, 65% au avut anxietate, 62% au avut depresie, 65% au raportat pierderea gustului și 63% au experimentat pierderea mirosului.

Modelul ajustat a arătat că pacienții cu unul sau mai multe simptome persistente au avut o șansă mai mare de a fi inactivi fizic decât cei care nu au suferit niciun simptom persistent. De asemenea, pacienții cu cinci sau mai multe simptome persistente au avut o probabilitate mai mare de a fi inactivi fizic decât cei fără simptome persistente. Modelul ajustat a arătat, de asemenea, că durerile severe de articulații/mușchi, oboseala, tulburarea de stres post-traumatic, insomnia și dispneea au fost factori de risc independenți asociați cu inactivitatea fizică.

În concluzie, studiul sugerează că există o asociere între inactivitatea fizică și simptomele persistente ale COVID-19, precum și că pacienții cu simptome persistente au o probabilitate mai mare de a fi inactivi fizic. Aceste rezultate sugerează că pacienții care au suferit de COVID-19 ar trebui să fie încurajați să adopte un stil de viață activ pentru a preveni simptomele persistente ale COVID-19.

sursa: News Medical
foto: Lightspring / Shutterstock

Data actualizare: 13-01-2023 | creare: 13-01-2023 | Vizite: 401
Bibliografie
Study suggests that long-COVID is associated with physical inactivity, link: https://www.news-medical.net/news/20230109/Study-suggests-that-long-COVID-is-associated-with-physical-inactivity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum