Testează-ți starea de sănătate a inimii urcând scările

©

Autor:

Testează-ți starea de sănătate a inimii urcând scările
Urcarea a patru etaje în mai puțin de un minut indică o bună sănătate a inimii, susțin cercetările prezentate în cadrul EACVI -Best of Imaging 2020, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
Dr. Jesus Peteiro, medic cardiolog și autor al studiului explică faptul că testul scărilor este o modalitate ușoară de a verifica sănătatea inimii. Dacă unei persoane îi ia mai mult de un minut și jumătate să urce patru etaje, starea de sănătate a inimii nu este una optimă, iar o vizită la medic ar fi indicată.

Scopul studiului a fost examinarea relației dintre activtatea fizică zilnică-urcatul scărilor- și rezultatele obținute în urma testării efortului în laborator. Peteiro spune că s-a urmărit găsirea unei metode ieftine și simple de a evalua sănătatea inimii. Acesta poate ajuta medicii să trieze pacienții pentru examinări mai ample.

Cercetarea a inclus 165 de pacienți simptomatici cărora li s-a recomandat testul pentru efort din cauza suspiciunii sau certitudinii existenței unei boli coronariene. Simptomele includ dureri în piept sau dificultăți la respirat. Pacienții au mers sau alergat pe o bandă de alergat, crescând intensitatea până la epuizare. Capacitatea de exercițiu a fost măsurată ca echivalenți metabolici (MET). După ce s-au odihnit timp de 15-20 de minute, pacienții au fost rugați să urce patru etaje (60 de trepte), într-un ritm rapid, fără oprire, dar și fără să alerge, iar timpul a fost înregistrat.

Oamenii de știință au analizat relația dintre MET realizați în timpul exercițiilor și timpul necesar pentru a urca patru etaje. Pacienții care au urcat scările în mai puțin de 40-45 de secunde au obținut mai mult de 9-10 MET. Studiile anterioare au arătat că 10 MET în timul unui test de efort sunt legate de o rată scăzută a mortalității (1% sau mai puțin pe an sau 10% în zece ani). Pe de altă parte, pacienții care au avut nevoie de cel puțin un minut și jumătate pentru a urca scările au obținut mai puțin de 8 MET, ceea ce se traduce printr-o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani.

În timpul testului pe banda de alergare, cercetătorii au analizat, de asemenea, imagini ale inimii, evaluând funcția ei în timpul exercițiului - dacă inima funcționează normal, aceasta indică o probabilitate scăzută de existență a unei boli coronariene. Ulterior, au comparat aceste descoperiri cu rezultatele testului scărilor. Aproximativ 58% dintre pacenții care au urcat scările în mai mult de un minut și jumătate au avut o funcție cardiacă anormală. În schimb, doar 32% dintre cei care au urcat scările în mai puțin de un minut au prezentat o funcție cardiacă anormală.

Dr. Poteiro susține că relația dintre timpul obținut în timpul testului scărilor și capacitatea de exercițiu (MET) ar fi similară în cazul populației generale. Dar ratele corespunzătoare de mortalitate și funcția cardiacă obținută prin imagistică ar fi mai bune decât pentru pacienții cu simptome ale bolilor coronariene.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-12-2020 | creare: 15-12-2020 | Vizite: 882
Bibliografie
Test your heart health by climbing stairs, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201211083104.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pierderea în greutate după intervenția bariatrică și efectele asupra sănătății inimii
  • Fii activ 4-5 zile pe săptămână pentru o inimă mereu tânără
  • Reducerea numărului de calorii pe zi protejează inima
  •