Tiroida mărită se poate observa - cum îți dai seama

©

Autor:

Glanda tiroidă este un organ localizat în porțiunea anterioară și inferioară a regiunii cervicale, alcătuită din doi două porțiuni denumite „lobi”, sub foma literei H, de culoare cenușie, cu o greutate de aproximativ 25-50 grame, de consistență moale, atașat organelor învecinate. Glanda tiroidă este un organ care face parte din sistemul endocrin al oganismului, secretă hormoni tiroidieni și la procesele metabolice și de sinteză a proteinelor din organism.


În condiții fizioloice, glanda tiroidă nu este palpabilă. Tiroida poate fi palpată în caz de hipertrofie tiroidiană. Explorarea funcției tiroidiene se poate realiza prin efectuarea unor investigații paraclinice cu iod radioactiv.


Tiroida mărită de volum poate fi depistată fie de către pacient fie prin autopalpare, fie în oglindă în timpul îmbrăcării sau în timpul efectuării igienei cavității bucale.

În anumite cazuri, bolnavul nu sesizează creşterea în dimensiuni a glandei tiroide, ci doar acuză anumite manifestări clinice specifice acesteia (disfagie, dispnee, etc.).

În majoritatea cazurilor însă, creşterea în dimensiuni a glandei tiroide este depistată de către medic în timpul consultului şi evaluării bolnavului.

Creşterea în dimensiuni a glandei tiroide nu ridică doar problema unui aspect inestetic, ci şi a unui disconfort local care poate apărea la acel nivel prin compresiunea structurilor din jur şi poate sugera apariția anumitor afecțiuni endocrinologice destul de severe. [1], [2]

Cauze şi factori de risc

Creşterea în dimensiuni a glandei tiroide poate fi întâlnită în cadrul următoarelor afecțiuni:


Semne şi simptome clinice

După cum spuneam anterior, creşterea în dimensiuni a glandei dtiride poate fi decelată de către bolnav prin palpare sau prin examinarea regunii cervicale sau de către medic, în timpul examinării clinice a bolnavului.

De cele mai multe ori, creşterea în dimensiuni a glandei tiroide anunță apariția unei afecțiuni tiroidiene şi de cele mai multe ori se însoțeşte de alte manifestări clinice specifice acelei afecțiuni.

Tireotoxicoza este o afecțiune tiroidiană caracterizată prin creşterea nivelului de hormoni tiroidieni la nivelul țesuturilor din organism şi hiperactivitatea glandei tiroide (hipertiroidism). Din punct de vedere clinic, boala se caracterizează prin:

  • tahicardie,
  • palpitații,
  • tremor,
  • creşterea în dimensiuni a glandei tiroide la palpare,
  • scădere ponderală,
  • fatigabilitate,
  • nervozitate,
  • transpirații excesive,
  • tranzit intestinal accelerat,
  • scaune dese,
  • hiperkinezie,
  • intoleranță la căldură,
  • amiotrofie şi
  • slăbiciune musculară.


Boala Graves presupune apariția guşii difuze şi a hipertiroidismului şi este asemănătoare din punct de vedere clinic cu tireotoxicoza. În boaka Graves mai pot apărea în plus:
dermopatia infiltrativă pretibială şi
acropatia.

Adenomul toxic apare frecvent în rândul bolnavilor cu vârstă de peste 40 de ani şi presupune creşterea spontană în dimensiuni a unui nodul tiroidian depistat anterior. La palpare, nodulul în cauză este mărit de volum, net delimitat de țesuturile din jur iar lobul tiroidian controlateral prezintă dimensiuni reduse. Din punct de vedere clinic, boala se caracterizează prin manifestări clinice specifice hipertiroidismului.

Guşa toxică polinodulară se caracterizează prin apariția guşei tiroidiene şi a multiplilor noduli pe suprafața tiroidei şi este însoțită de manifestări clinice specifice hipertiroidismului. Tiroida prezintă dimensiuni cescute, deseori fiind extinsă la nivel retrosternal. De cele mai multe ori, guşa toxică polinodulară este secundară administrării iodului şi a medicamentelor care conțin iod.

Creşterea în dimensiuni a glandei tiroide poate sugera prezența unui nodul tiroidian, care se poate manifesta din punct de vedere clinic prin:

  • disfagie,
  • dispnee,
  • disfonie,
  • senzație de sufocare,
  • sensibilitate sau
  • durere în regiunea cervicală.


Cancerul tiroidian diferențiat poate determina creşterea în dimensiuni a glandei tiroide, care poate determina compresiune la nivelul structurilor aflate în zona cervicală şi în porțiunea superioară a toracelui (esofag, trahee). Din punct de vedere clinic, cancerul tiroidian se poate caracteriza prin apariția unei formațiuni în regiunea cervicală anterioară, care se dezvoltă progresiv, însoțită de:

  • sensibilitate sau durere locală,
  • dispnee,
  • disfonie,
  • disfagie,
  • senzație de sufocare,
  • adenopatii cervicale,
  • manifestări clinice de hipertiroidism sau hipotiroidism (oboseală, intoleranță la frig, uscăciune tegumentară, inapetență, constipație, creştere ponderală, tulburări de concentrare şi de memorie, tulburări ale ciclului menstrual, bradipsihie, bradilalie, extremități reci, etc.).


Cancerul medular tiroidian este o formă particulară de tumoră malignă tiroidiană, cu origine la nivelul celulelor crestei neurale, caracterizat din punct de vedere clinic prin apariția unui nodul tiroidian de dimensiuni crescute, însoțit de disfonie, adenopatii cervicale şi leziuni metastatice.

Cancerul tiroidian anaplazic este cea mai agresivă formă de cancer tiroidian şi una din cele mai grave forme de cancer în populație. Din punct de vedere clinic, cancerul tiroidian anaplazic se caracterizează prin apariția unei formațiuni tumorale dure la nivelul glandei tiroide, imobile, de dimensiuni crescute, cu extindere loco-regională şi leziuni metastastatice la distanță. La palparea regiunii cervicale poate fi depistată prezența unei guşi tiroidiene de consistență dură, polinodulară, puțin mobilă sau imobilă la deglutiție, cu tegumente supraiacente eritematoase sau ulcerate, însoțită de adenopatii multiple.

În cancerul tiroidian diferențiat, cele mai frecvente metastaze sunt localizate la nivel cerebral şi osos. Cancerul medular tiroidian poate fi însoțit de un sindrom carcinoid sau sindrom Cushing iar cancerul tiroidian anaplazic metastazează frecvent la nivel pulmonar. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnostic. Investigații

Creşterea în dimensiuni a glandei tiroide trebuie investigată pentru a identifica afecțiunea de fond care a dus la apariția unei tiroide mărite. Astfel, de recomandă efectuarea următoarelor investigații paraclinice şi de laborator:

  • Dozarea hormonilor tiroidieni TSH, FT4, TT4, FT3 şi TT3
  • Determinarea calcitoninei
  • Determinarea autoanticorpilor tiroidieni (anti-tiroglobulină, anti-tireoperoxidază) şi a autoanticorpilor stimulanți împotriva receptorului pentru TSH (TRAb)
  • Ecografia tiroidiană
  • Scintigrafia cu iod sau cu technețiu
  • Determinarea radioiodocaptării
  • Hemoleucograma completă şi examinarea biochimică a sângelui
  • Puncție aspirație cu ac fin şi examen histopatologic.


În tireotoxicoză nivelul plasmatic al FT4 este crescut iar cel al TSH scăzut. În adenomul toxic şi în guşa toxică polinodulară, TSH-ul are valori reduse, FT4 este uşor crescut, iar T3 prezintă valori crescute.

În boala Graves autoanticorpii tiroidieni sunt prezenți, pe ecografia tiroidiană poate fi decelată prezența unei guşi difuze, hipoecogene, scintigrafia evidențiază o glandă tiroidă omogenă, mărită global, iar captarea iodului este ridicată.

În guşile polinodulare, ecografia tiroidiană indică prezența unui parenchim tiroidian fibrozat, neomogen, cu multipli noduli solizi şi posibilă transformare chistică a guşii, scintigrafia indică prezența a numeroşi noduli tiroidieni, cu diferite grade de captare.

Nodului autonom toxic apare pe ecografie ca o formațiune solidă, însoțită de atrofia parenchimului extranodular, iar scintigrafia prezența unui nodul tiroidian cald, izolat, restul parenchimului tiroidian fiind necaptant.

Puncția-aspirație cu ac fin şi examenul histopatologic sunt utile pentru confirmarea malignității unei formațiuni tumorale tiroidiene.

Pe lângă puncția-biopsie şi examenul histopatologic, în cancerul medular tiroidian apar creşteri ale calcitoninei, a serotoninei, a hormonului adenocorticotrop (ACTH) şi a antigenului carcinoembrionar (CEA).

În cancerul tiroidian anaplazic, FT4 şi TSH prezintă valori normale (eutiroidie), dar tireoglobulina prezintă valori crescute. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratament

Tratamentul tiroidei mărite de volum presupune corectarea bolii cauzatoare. Astfel, tratamentul administrat în tireotoxicoză şi boala Graves presupune administrarea tratamentului substitutiv cu antitiroidiene de sinteză (precum Metimazol, Propiltiouracil, Carbimazol), inhibitori ai transportului de iod (perclorat, tiocianat), iod, litu, Dexametazonă, Colestiramină sau Colestipol. În cazul lipsei de răspuns la tratamentul medicamentos, se poate recurge la tratamentul cu iod radioactiv sau la tratamentul chirurgical, care constă în tiroidectomie totală sau cvasi-totală. Tratamentul adjuvant presupune renunțarea la fumat, alimentație şi odihnă corespunzătoare, administrarea de beta-blocante (Metoprolol, Propanolol, etc.), sedative şi anticoncepționale la femei.

Tratamentul administrat în cazul adenomului toxic presupune normalizarea funcției tiroidiene prin administrarea antitiroidienelor de sinteză, tratament cu iod radioactiv şi tratament chirurgical (tiroidectomie).

Tratamentul administrat în guşa toxică polinodulară este asemănător tratamentului administrat în cazul adenomului toxic.

Tratamentul administrat în cancerul tiroidian diferențiat presupune tiroidectomie (îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide) şi limfadenectomie centrală şi laterală (îndepartarea stațiilor ganglionare II, III, IV, Vb şi VI), urmată de tratament hormonal de substituție cu levotiroxină şi terapie de radioiodoablație cu iod.

Tratamentul cancerului medular tiroidian presupune tiroidectomie cu limfadenectomie şi tratament hormonal de substituție cu levotiroxină pentru normalizarea funcției tiroidiene (a TSH-ului). Cancerul medular tiroidian nu captează iodul, deci terapia de radioiodoablație cu iod este ineficientă.

Tratamentul administrat în cancerul tiroidian anaplazic presupune tiroidectomie (efectuată doar în stadiile incipiente de evoluție a bolii), urmată de radioterapie externă şi chimioterapie cu Doxorubicină. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 20-12-2018 | creare: 20-12-2018 | Vizite: 22697
Bibliografie
1. Victor Stoica, Viorel Scripcaru, COMPENDU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.I, Editura Medicală, Bucureşti, 2018
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, Bucureşti, 2014
3. Thyroid Disease Description, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17557-thyroid-disease-description
4. Thyroid ultrasound, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683194/
5. Goitre, link: https://radiopaedia.org/articles/goitre-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru tiroidă – indicații, explicații și diagnostic de laborator
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  •