Tratament cu plasmă la presiune atmosferică joasă pentru vindecarea fracturilor greu vindecabile

©

Autor:

Tratament cu plasmă la presiune atmosferică joasă pentru vindecarea fracturilor greu vindecabile
Aproximativ 5-10% din fracturi suferă un proces de vindecare incomplet, ducând la consolidări întârziate sau neconsolidare, ceea ce poate avea implicații clinice semnificative și poate afecta negativ calitatea vieții pacienților. Tratarea acestor condiții prezintă provocări majore, atât din punct de vedere medical, cât și economic, din cauza costurilor indirecte asociate cu scăderea productivității.
Un grup de cercetători de la Osaka Metropolitan University, condus de Kosuke Saito din Departamentul de Chirurgie Ortopedică, explorează utilizarea iradierii cu plasmă ca metodă de accelerare a vindecării oaselor. Studiul a implicat experimente pe șobolani, împărțiți în două grupuri: un grup cu fracturi normale, ușor de vindecat, și un alt grup cu fracturi de tip neconsolidate, dificil de vindecat sau care nu se vindecă în mod obișnuit. Tratamentul cu plasmă a fost aplicat unor șobolani, arătând beneficii semnificative pentru cei cu fracturi neconsolidate, fără a oferi avantaje pentru grupul cu fracturi normale.

Tratamentul cu plasmă la presiune atmosferică și temperatură joasă (non-thermal atmospheric-pressure plasma - NTAPP) a câștigat interes în biomedicină datorită abilității lor de a genera diverse specii reactive de oxigen și azot, particule încărcate și fotoni UV. Acestea au arătat efecte pozitive în sterilizare, vindecarea rănilor și terapia cancerului. Focalizându-ne pe medicina regenerativă, studiul actual investighează potențialul NTAPP în îmbunătățirea vindecării fracturilor greu vindecabile prin modele in vivo și in vitro.

Rezultatele au indicat că timpul de recuperare pentru șobolanii cu fracturi neconsolidate iradiate a fost considerabil redus, iar rezistența zonei vindecate a fost de aproximativ 3,5 ori mai mare comparativ cu cea a șobolanilor neiradiați. Mai mult, un studiu in vitro asupra celulelor pre-osteoblastice iradiate cu plasmă pentru 5 până la 15 secunde a arătat o creștere a activității unei proteine indicator pentru diferențierea osteoblastelor, ceea ce sugerează o progresie în maturizarea acestor celule formatoare de oase.

Această descoperire deschide calea către dezvoltarea unor noi tratamente pentru fracturile neconsolidate și alte afecțiuni osoase dificile, punând bazele pentru utilizarea mai largă a NTAPP în terapiile regenerative. Studii suplimentare sunt necesare pentru a optimiza protocolul de tratament și pentru a investiga mecanismele moleculare subiacente, contribuind astfel la avansarea medicinii regenerative și la implementarea clinică a tehnologiei NTAPP.

sursa: EurekAlert

Data actualizare: 17-04-2024 | creare: 17-04-2024 | Vizite: 124
Bibliografie
New treatment method using plasma irradiation promotes faster bone healing, link: https://www.eurekalert.org/news-releases/1041047
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: