Tratament vărsături la copii

Tratament vărsături la copii

©

Autor:

Tratament vărsături la copii

Uneori bebelușii și copiii mai mici sau mai mari se confruntă cu vărsături. De cele mai multe ori, acestea nu durează mai mult de 1-2 zile. Cea mai frecventă cauză a vărsăturilor la copii este gastroenterita, o infecție intestinală cauzată de un virus sau de o bacterie și care poate cauza și diaree. (1)

Cu toate acestea, dacă vărsăturile persistă È™i apare È™i deshidratarea poate însemna că există o altă cauză, inclusiv o formă de meningită. Dacă apar È™i alte simptome pe lângă vărsături este important să soliciÈ›i urgent ajutorul medicului. (2)

Ce-i de făcut în caz de vărsături la copii

Dacă ai un copil cu vărsături fii atentă la cum evoluează situaÈ›ia. Ai întrecere în propriile instincte È™i vorbeÈ™te cu medicul pediatru dacă îÈ›i faci griji.

În cazul în care vinovatul este un virus intestinal, copilul se va simÈ›i suficient de bine să mănâncă È™i să se joace.

Totuși, dacă are o stare mult diferită față de zilele obișnuite, acesta poate fi un indiciu că ar trebui să contactezi medical de familie sau pediatrul. (2)

Când să mergi la medic

Ar trebui să suni la medicul pediatru sau la medicul de familie dacă:

  • Copilul varsă în continuare È™i este deshidratat (are gura uscată, plânge fără lacrimi, urinează rar, este letargic, voma are o nuanță verzuie)
  • Varsă mai mult de 1-2 zile


Mergi la urgenÈ›e dacă varsă, îl doare burta, este agitat È™i nu răspunde la interacÈ›iunea cu persoanele din jur.

Tratament vărsături la copii

În cele mai multe cazuri, poÈ›i trata copilul acasă. Este foarte important să îi oferi apă, ceai sau alte lichide uÈ™oare pentru a preveni deshidratarea. Dacă bebeluÈ™ul vomită continuă să îl alăptezi. Uneori poate fi nevoie de medicamente de rehidratare aÈ™a cum sunt electroliÈ›ii. (3)

Copiii care varsă ar trebui să bea apă cu guri mici. Evită să îi oferi sucuri de fructe sau băuturi carbogazoase. Dacă nu È™i-a pierdut pofta de mâncare poate consuma alimente solide.

Școlarii ar trebui să stea acasă chiar È™i dacă suspectezi că vărsăturile nu sunt cauzate de un virus contagios. Pe lângă lichide È™i mâncare, oferă-i timp È™i liniÈ™te pentru a se odihni È™i recupera.

Ia măsuri pentru a evita răspândirea germenilor. Un element important este să eviÈ›i să foloseÈ™ti paharele, farfuriile sau tacâmurile folosite de copilul cu vărsături. Spală regulat lenjeria de pat, hainele È™i prosoapele folosite în perioada de recuperare. FoloseÈ™te hârtie de bucătărie È™i o soluÈ›ie dezinfectantă pentru a curăța suprafeÈ›ele pe care a vărsat.

Evită să îi dai copilului medicamente pentru vărsături dacă acestea nu au fost recomandate de medic.

Tratament vărsături la copii – cazuri severe

Dacă cel mic nu reÈ›ine lichide iar simptomele par a se agrava este important să contactezi medicul de familie sau medicul pediatru. Acesta va examina copilul È™i poate chiar recomanda teste de sânge È™i urină sau radiografii. În cazuri rare, poate fi necesară spitalizarea. (4)

La spital, medicul va lua măsuri pentru rehidratare printr-un tub nasogastric sau intravenos. Mai apoi, tratamentul va depinde de cauza vărsăturilor. În general, nu se oferă medicamente anti-vărsături la copii deoarece pot fi dăunătoare.

Se recomandă intervenÈ›ia chirurgicală doar în caz de apendicită, obstrucÈ›ie intestinală, stenoză pilorică sau alte afecÈ›iuni care blochează sistemul digestiv. (5)

În cazul în care vărsăturile sunt cauzate de meningită bacteriană, tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Cazurile de ketoacidoză diabetică se tratează prin hidratare, stabilizarea glicemiei prin insulină È™i monitorizare.

Pot fi prevenite vărsăturile la copii?

PoÈ›i lua măsuri pentru a preveni infecÈ›iile care provoacă vărsăturile la copii. Iată câteva recomandări:

  • Încurajează spălarea mâinilor după toaletă È™i înainte de masă
  • Spală-te È™i tu pe mâini înainte de a pregăti masa È™i după toaletă
  • În cazuri de infecÈ›ii contagioase, poartă mănuÈ™i când cureÈ›i zonele cu vărsături apoi aruncă-le la gunoi
  • PregăteÈ™te corect alimentele. Spală bine fructele È™i legumele. PregăteÈ™te termic carnea. Èšine alimentele perisabile la frigider
  • Vaccinează copilul contra rotavirusului. (4)


Vărsăturile la copii apar ocazional È™i, de cele mai multe ori, nu reprezintă motive de îngrijorare. AlimentaÈ›ia lejeră È™i hidratarea ajută la tratarea vărsăturilor. Doar dacă apar È™i alte simptome este recomandat să soliciÈ›i ajutorul medicului de familie sau a medicului pediatru.


Data actualizare: 05-05-2023 | creare: 05-05-2023 | Vizite: 623
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vărsături ciclice (periodice, recurente)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum