Vărsături ciclice (periodice, recurente)

©

Autor:

Vărsături ciclice (periodice, recurente)

Vărsăturile ciclice reprezintă o afecțiune cronică, înregistrată mai frecvent în pediatrie, caracterizată prin apariția unor episoade recurente de vărsături, de etoiologie necunoscută.

Aceste episoate recurente şi stereotipe de vărsături apar, cel mai frecvent, dimineața devreme între orele două şi patru, sau după trezirea copilului, între orele şase şi opt dimineața. Copil în cauză între perioadele de varsătură este perfect sănatos, fără existența unei vreunui disconfort digestiv.

Conform datelor din literatura de specialitate, varsăturile periodice apar frecvent în rândul copiilor aflați în jurul vârstei de cinci ani, dar pot fi prezente şi în rândul copiilor de alte vârste, precum la nou-născuți sau la adolescenți.

Conform studiilor realizate în acest sens, vărsăturile recurente sunt mai frecvent întâlnite în rândul fetelor decât în rândul băieților. [1], [2], [3], [4]

Care sunt cauzele care duc la apariția vărsăturilor ciclice?

Factorii etiologici care pot duce la apariția varsăturilor ciclice sunt reprezentați de următoarele aspecte:

 • Lipsa somnului
 • Consumarea anumitor alimente, precum brânza, ciocolata sau produsele alimentare cu conținut crescut de glutamat
 • Emoțiile puternice
 • Stresul psiho-emoțional
 • Răul de mişcare
 • Menstrele
 • Alergiile
 • Anumite infecții, precum sinuzitele
 • Anumite afecțiuni gastrointestinale, precum gastrita, refluxul gastroesofagian, colita, litiaza biliară
 • Anumite afecțiuni renale, precum infecțiile de tract urinar sau litiaza renală
 • Anumite afecțiuni endocrinologice sau metabolice, precum diabetul zaharat
 • Intoxicația cu droguri
 • Anumite afecțiuni neurologice, precum tumorile cerebrale
 • Anumite tulburări psihiatrice, precum anxietatea, depresia, bulimia. [1], [2], [3], [4]


Care sunt manifestările clinice care însoțesc vărsăturile clinice?

Înainte de apariția episoadelor de vărsături recurente, copilul poate acuza prezența unei stări generale de rău, cu greață şi paloare cutanată. La o scurtă perioadă după aceste manifestări clinice apar episoadele recurente de vărsături ciclice.

Vărsăturile ciclice, recurente, se caracterizează prin apariția a minimum patru episoade de vărsături în decursul a cel puțin o oră. Aceste episoade de vărsături ciclice, recurente, prezintă o durată variabilă de timp, cuprinsă între o oră şi cel mult zece zile.

În aproximativ 50% din cazuri, există o periodicitate specifică apariției acestor episoade de vărsături ciclice, recurente.

Vărsăturile periodice pot fi însoțite de alte manifestări clinice, în funcție de boala de fond, astfel:

 • Durere de cap, amețeli, fotofobie și fonofobie (bolnavul în cauză nu suportă zgomotele), în cazul unei afecțiuni neurologice
 • Dureri epigastrice sau crampe abdominale, eructații, grețuri, hipersalivație, diaree, în cazul unei afecțiuni care aparține sferei gastrointestinale
 • Febră, durere facială (localizată predominant la nivelul sinusurilor), senzația de presiune la nivelul feței, cefalee, obstrucție nazală, inflamație oculară, secreții nazale persistente, de culoare galben-verzuie, respirație îngreunată, oboseală, tuse cu expectorație, în cazul sinuzitelor
 • Strănut intens, prurit nazal, hiperlăcrimare, obstrucție nazală, rinoree, respirație șuierătoare (wheezing), grețuri, oboseală, tuse, constricție toracică, urticarie, edem, în cazul alergiilor
 • Dureri abdominale colicative, dureri pelvine, balonare, sâni sensibili și dureroși, constipație/diaree, acnee, oboseală, iritabilitatea, depresie, tulburări de somn, modificarea orelor de somn, scăderea capacității de concentrare, tulburări de dispoziție, cefalee, fotofobie, fonofobie, slăbiciune musculară, în contextul sindromului premenstrual
 • Grețuri, hipersalivație, transpirații reci, paloarea feței, tahipnee, oboseală extremă, somnolență, cefalee, amețeli, în cazul răului de mișcare.


În majoritatea cazurilor, copiii afectați se refac complet în câteva ore de la sistarea episoadelor de vărsături ciclice. În acest context, somnul are un efect extrem de benefic.

Complicații

Principala complicație a vărsăturilor ciclice, recurente, este reprezentată de sindromul de deshidratare, însoțit de manifestări clinice caracteristice, precum uscăciune tegumentară, gură uscată, senzația permanentă de sete, scăderea tensiunii arteriale, lipsa transpirației, tahipnee, tahicardie, urini hipercrome (închise la culoare), ochi înfundați în orbite.

O alt complicație apărută frecvent în cazul copiilor diagnosticați cu vărsături ciclice, recurente, este esofagita, determinată de iritarea mucoasei esofagiene prin eliminarea pe gură a sucului gastric, acid. [1], [2], [3], [4]

Care este tratamentul de combatere a vărsăturilor ciclice?

În majoritatea cazurilor, vărsăturile ciclice, recurente, se remit spontan, la un interval cuprins între trei și șase luni de la debut. În anumite cazuri, vărsăturile ciclice pot determina în evoluție dureri abdominale cronice sau cefalee cronică.

În primul rând, se recomandă evitarea factorilor de risc care ar putea declanșa apariția episoadelor de vărsături ciclice la copii. Astfel, se recomandă evitarea expunerii acestora la factori de stres psiho-emoționali sau la emoții puternice, respectarea orelor de somn și de odihnă, care asigură dezvoltarea neurologică și psihică echilibrată a copilului, evitarea alimentelor cunoscute ca fiind determinate a unui disconfort abdominal în cazul celui mic, evitarea expunerii copilului la factori alergenici și corectarea bolii de fond, în cazul vărsăturilor ciclice apărute în contextul vreunei afecțiuni gastrointestinale, metabolice, neurologice, endocrinologice, etc.

În cazul copiilor care dezvoltă vărsături ciclice în contextul răului de mișcare, se pot administra antiemetice special concepute pentru a fi utilizate în cazul stărilor de vomă apărute în rândul celor mici, precum Prevomit kids, Emetix, etc.

În cazul văsăturilor ciclice apărute pe fond alergic, se pot administra antihistaminice, precum Aeriur, Ketotifen, etc.

În caz de apariție a sindromului de deshidratare, se recomandă reechilibrare hidroelectrolitică prin administrarea perfuziilor cu glucoză și cu electroliți.

În caz de apariție a esofagitei, se pot administra medicamente antiacide și inhibitori ai pompei de protoni (Esomeprazol, Omeprazol, etc.). [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 09-09-2019 | creare: 09-09-2019 | Vizite: 3891
Bibliografie
1. Dorin Lazăr, Liana Precup, Simona Dumitra, Viorica Leordean, Roberto Țeru, PEDIATRIE vol.I și II, Editura University Press, Arad, 2014
2. Cyclic vomiting syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cyclic-vomiting-syndrome/symptoms-causes/syc-20352161
3. Cyclic Vomiting Syndrome, link: https://www.aboutkidsgi.org/cyclic-vomiting-syndrome.html
4. Cyclic vomiting syndrome, link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/cyclic-vomiting-syndrome
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Tratament vărsături la copii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum