Vărsături ciclice (periodice, recurente)

Vărsături ciclice (periodice, recurente)

©

Autor:

Vărsături ciclice (periodice, recurente)

Vărsăturile ciclice reprezintă o afecÈ›iune cronică, înregistrată mai frecvent în pediatrie, caracterizată prin apariÈ›ia unor episoade recurente de vărsături, de etoiologie necunoscută.

Aceste episoate recurente ÅŸi stereotipe de vărsături apar, cel mai frecvent, dimineaÈ›a devreme între orele două ÅŸi patru, sau după trezirea copilului, între orele ÅŸase ÅŸi opt dimineaÈ›a. Copil în cauză între perioadele de varsătură este perfect sănatos, fără existenÈ›a unei vreunui disconfort digestiv.

Conform datelor din literatura de specialitate, varsăturile periodice apar frecvent în rândul copiilor aflaÈ›i în jurul vârstei de cinci ani, dar pot fi prezente ÅŸi în rândul copiilor de alte vârste, precum la nou-născuÈ›i sau la adolescenÈ›i.

Conform studiilor realizate în acest sens, vărsăturile recurente sunt mai frecvent întâlnite în rândul fetelor decât în rândul băieÈ›ilor. [1], [2], [3], [4]

Care sunt cauzele care duc la apariția vărsăturilor ciclice?

Factorii etiologici care pot duce la apariția varsăturilor ciclice sunt reprezentați de următoarele aspecte:

  • Lipsa somnului
  • Consumarea anumitor alimente, precum brânza, ciocolata sau produsele alimentare cu conÈ›inut crescut de glutamat
  • EmoÈ›iile puternice
  • Stresul psiho-emoÈ›ional
  • Răul de miÅŸcare
  • Menstrele
  • Alergiile
  • Anumite infecÈ›ii, precum sinuzitele
  • Anumite afecÈ›iuni gastrointestinale, precum gastrita, refluxul gastroesofagian, colita, litiaza biliară
  • Anumite afecÈ›iuni renale, precum infecÈ›iile de tract urinar sau litiaza renală
  • Anumite afecÈ›iuni endocrinologice sau metabolice, precum diabetul zaharat
  • IntoxicaÈ›ia cu droguri
  • Anumite afecÈ›iuni neurologice, precum tumorile cerebrale
  • Anumite tulburări psihiatrice, precum anxietatea, depresia, bulimia. [1], [2], [3], [4]


Care sunt manifestările clinice care însoÈ›esc vărsăturile clinice?

Înainte de apariÈ›ia episoadelor de vărsături recurente, copilul poate acuza prezenÈ›a unei stări generale de rău, cu greață ÅŸi paloare cutanată. La o scurtă perioadă după aceste manifestări clinice apar episoadele recurente de vărsături ciclice.

Vărsăturile ciclice, recurente, se caracterizează prin apariÈ›ia a minimum patru episoade de vărsături în decursul a cel puÈ›in o oră. Aceste episoade de vărsături ciclice, recurente, prezintă o durată variabilă de timp, cuprinsă între o oră ÅŸi cel mult zece zile.

În aproximativ 50% din cazuri, există o periodicitate specifică apariÈ›iei acestor episoade de vărsături ciclice, recurente.

Vărsăturile periodice pot fi însoÈ›ite de alte manifestări clinice, în funcÈ›ie de boala de fond, astfel:

  • Durere de cap, ameÈ›eli, fotofobie È™i fonofobie (bolnavul în cauză nu suportă zgomotele), în cazul unei afecÈ›iuni neurologice
  • Dureri epigastrice sau crampe abdominale, eructaÈ›ii, greÈ›uri, hipersalivaÈ›ie, diaree, în cazul unei afecÈ›iuni care aparÈ›ine sferei gastrointestinale
  • Febră, durere facială (localizată predominant la nivelul sinusurilor), senzaÈ›ia de presiune la nivelul feÈ›ei, cefalee, obstrucÈ›ie nazală, inflamaÈ›ie oculară, secreÈ›ii nazale persistente, de culoare galben-verzuie, respiraÈ›ie îngreunată, oboseală, tuse cu expectoraÈ›ie, în cazul sinuzitelor
  • Strănut intens, prurit nazal, hiperlăcrimare, obstrucÈ›ie nazală, rinoree, respiraÈ›ie È™uierătoare (wheezing), greÈ›uri, oboseală, tuse, constricÈ›ie toracică, urticarie, edem, în cazul alergiilor
  • Dureri abdominale colicative, dureri pelvine, balonare, sâni sensibili È™i dureroÈ™i, constipaÈ›ie/diaree, acnee, oboseală, iritabilitatea, depresie, tulburări de somn, modificarea orelor de somn, scăderea capacității de concentrare, tulburări de dispoziÈ›ie, cefalee, fotofobie, fonofobie, slăbiciune musculară, în contextul sindromului premenstrual
  • GreÈ›uri, hipersalivaÈ›ie, transpiraÈ›ii reci, paloarea feÈ›ei, tahipnee, oboseală extremă, somnolență, cefalee, ameÈ›eli, în cazul răului de miÈ™care.


În majoritatea cazurilor, copiii afectaÈ›i se refac complet în câteva ore de la sistarea episoadelor de vărsături ciclice. În acest context, somnul are un efect extrem de benefic.

Complicații

Principala complicaÈ›ie a vărsăturilor ciclice, recurente, este reprezentată de sindromul de deshidratare, însoÈ›it de manifestări clinice caracteristice, precum uscăciune tegumentară, gură uscată, senzaÈ›ia permanentă de sete, scăderea tensiunii arteriale, lipsa transpiraÈ›iei, tahipnee, tahicardie, urini hipercrome (închise la culoare), ochi înfundaÈ›i în orbite.

O alt complicaÈ›ie apărută frecvent în cazul copiilor diagnosticaÈ›i cu vărsături ciclice, recurente, este esofagita, determinată de iritarea mucoasei esofagiene prin eliminarea pe gură a sucului gastric, acid. [1], [2], [3], [4]

Care este tratamentul de combatere a vărsăturilor ciclice?

În majoritatea cazurilor, vărsăturile ciclice, recurente, se remit spontan, la un interval cuprins între trei È™i È™ase luni de la debut. În anumite cazuri, vărsăturile ciclice pot determina în evoluÈ›ie dureri abdominale cronice sau cefalee cronică.

În primul rând, se recomandă evitarea factorilor de risc care ar putea declanÈ™a apariÈ›ia episoadelor de vărsături ciclice la copii. Astfel, se recomandă evitarea expunerii acestora la factori de stres psiho-emoÈ›ionali sau la emoÈ›ii puternice, respectarea orelor de somn È™i de odihnă, care asigură dezvoltarea neurologică È™i psihică echilibrată a copilului, evitarea alimentelor cunoscute ca fiind determinate a unui disconfort abdominal în cazul celui mic, evitarea expunerii copilului la factori alergenici È™i corectarea bolii de fond, în cazul vărsăturilor ciclice apărute în contextul vreunei afecÈ›iuni gastrointestinale, metabolice, neurologice, endocrinologice, etc.

În cazul copiilor care dezvoltă vărsături ciclice în contextul răului de miÈ™care, se pot administra antiemetice special concepute pentru a fi utilizate în cazul stărilor de vomă apărute în rândul celor mici, precum Prevomit kids, Emetix, etc.

În cazul văsăturilor ciclice apărute pe fond alergic, se pot administra antihistaminice, precum Aeriur, Ketotifen, etc.

În caz de apariÈ›ie a sindromului de deshidratare, se recomandă reechilibrare hidroelectrolitică prin administrarea perfuziilor cu glucoză È™i cu electroliÈ›i.

În caz de apariÈ›ie a esofagitei, se pot administra medicamente antiacide È™i inhibitori ai pompei de protoni (Esomeprazol, Omeprazol, etc.). [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 09-09-2019 | creare: 09-09-2019 | Vizite: 3892
Bibliografie
1. Dorin Lazăr, Liana Precup, Simona Dumitra, Viorica Leordean, Roberto Țeru, PEDIATRIE vol.I și II, Editura University Press, Arad, 2014
2. Cyclic vomiting syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cyclic-vomiting-syndrome/symptoms-causes/syc-20352161
3. Cyclic Vomiting Syndrome, link: https://www.aboutkidsgi.org/cyclic-vomiting-syndrome.html
4. Cyclic vomiting syndrome, link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/cyclic-vomiting-syndrome
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament vărsături la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum