Tulburarile somnului, dezbatute in statiunea Baile Felix

Data publicării: 08-06-2007

Peste 150 de medici pneumologi si ORL-isti, impreuna cu peste 50 de asistente medicale, participa, in perioada 7-9 iunie, la cea de-a doua Conferinta Nationala de Somnologie, avand ca tema "Sindromul de Apnee in Somn (SAS) si bolile asociate. Diagnostic si tratament", transmite corespondentul ROMPRES.
    Deschiderea oficiala a manifestarii medicale a avut loc, joi seara, la Hotel Termal din Baile Felix, locul de desfasurare a intregii manifestari, organizate de Societatea Romana de Pneumologie (SRP), Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea, prin dr. Lavinia Davidescu, si Colegiul Medicilor din Bihor.
    Primele doua zile ale conferintei vor fi destinate expunerilor medicilor specialisti, iar in cea de-a treia zi peste 80 de asistente medicale vor participa la un curs teoretic si la un workshop vizand elementele de baza ale somnologiei. 
    Somnologia este o supraspecializare medicala care se ocupa cu tulburarile de respiratie aparute in timpul somnului, mai frecvente la ""marii sforaitori"", boala corelata cu alte patologii.
    Cei care sunt afectati de SAS au un somn agitat, neodihnitor, cu intreruperi ale respiratiei, sforait zgomotos si cu treziri frecvente. Din aceasta cauza, ei sunt extrem de obositi si somnolenti, in perioada de activitate, din timpul zilei, fapt ce determina de multe ori adormirea la volan sau la locul de munca.
    Din aceasta cauza se ajunge la accidente rutiere, de munca ori casnice. Apneea in somn netratata duce, insa, si la variatii ale tensiunii arteriale, afectiuni cardiace sau atac cerebral.
    Printre oaspetii de marca la simpozionul de la Oradea se numara conf. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, si prof. dr. Martin Konermann, din Germania, alaturi de reprezentanti din domeniile medico-sanitar si universitar.
    Potrivit lui Mihaltan, conferinta are ca scop gasirea unor strategii, astfel incat aceasta supraspecializare sa fie practicata de cat mai multi medici si in cat mai multe locuri.
    "Totodata, dorim sa gasim o cale de a determina Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa ne acorde sprijinul in decontarea serviciilor aplicate in laboratoarele de somnografie, deoarece, in lipsa ajutorului lor, se ajunge la o amputare a tuturor eforturilor noastre", a declarat presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
    In tarile occidentale, dupa cum a reliefat dr. Konermann, somnologia ocupa un loc bine definit, problemele legate de SAS fiind tratate cu maxima seriozitate, avand in vedere ca in multe regiuni s-a constatat ca peste 20% din accidentele rutiere au fost cauzate de adormirea la volan.
    Practicienii somnologiei se lupta, potrivit participantilor la simpozion, si cu inertia unor medici specialisti, care ar trebui sa-i indrume pe cei care au astfel de probleme spre laboratoarele special create. Si asta pentru ca in acest domeniu interfereaza pneumologia, ORL-ul, cardiologia, medicina interna si psihiatria.
    Cercetarile arata ca 50% dintre pacienti se prezinta la medic in stari foarte grave, indemnati, in cele mai multe cazuri, de ORL-isti.
    Afectiunile somnului au repercusiuni sociale importante. Multe persoane sunt pe cale de a-si pierde locul de munca, deoarece din cauza somnului neodihnitor din timpul noptii, peste zi sunt foarte obositi si nu sunt eficienti.
    Dr. Mihaltan a dorit sa sublinieze ca in Romania nu exista o statistica a accidentelor rutiere cauzate de adormirea la volan.
    "In Finlanda, bunaoara, toti soferii de tir sunt verificati permanent si au un dosar in care sunt trecute aceste examinari. Aceasta pentru ca ei trebuie sa fie foarte atenti in trafic, iar cei care sufera de acest sindrom pun in pericol circulatia", a precizat dr. Mihaltan.
    Cat priveste reticenta romanilor fata de laboratoarele de somnografie, dr. Mihaltan considera ca, deocamdata, acestora le este frica atat de firele la care trebuie sa fie conectati o noapte intreaga, cat si de masca pe care vor trebui sa o poarte, pentru a se trata.
    Incepand de luni, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea va functiona un laborator de somnologie, al saptelea din tara, inaugurat cu ocazia conferintei, unde vor putea fi tratati cei care sufera de Sindromul de Apnee in Somn (SAS).
Sursa: Rompres, 08-06-2007, Vizualizari 1072
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.