Un anticoagulant cu prescriere largă, asociat cu complicații hemoragice

©

Autor:

Un anticoagulant cu prescriere largă, asociat cu complicații hemoragice
Un studiu recent compară eficacitatea și siguranța a trei anticoagulante frecvent prescrise: rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) și warfarină, la pacienți diagnosticați cu tromboză sau fibrilație atrială. Acest studiu a fost prezentat la Întâlnirea Anuală & Expoziția Societății Americane de Hematologie din 2023 și publicat în jurnalul Blood.
Cercetarea a analizat datele pacienților din ultimii zece ani, provenind din registrul Michigan Anticoagulation Quality Improvement Initiative, inițiativă sponsorizată de Blue Cross Blue Shield din Michigan. Studiul, condus de Dr. Jordan K. Schaefer, profesor asociat clinic de hematologie la Universitatea Michigan Medical School, a urmărit pacienții în medie pentru peste doi ani, permițând comparația între apixaban și rivaroxaban, o abordare neexplorată încă într-un studiu clinic randomizat.

Rezultatele studiului indică faptul că rivaroxaban a fost asociat cu un risc semnificativ mai mare de complicații hemoragice comparativ cu apixaban și warfarin. Dacă 100 de pacienți au fost urmăriți pe durata unui an, rivaroxaban a dus la aproximativ 40 de evenimente hemoragice, comparativ cu aproximativ 25 pentru warfarină. Evenimentele hemoragice au fost similare între apixaban și warfarină, dar acesta din urmă a fost asociat cu mai multe sângerări majore.

De asemenea, s-a constatat că rata trombozelor a fost mai mare cu apixaban comparativ cu warfarina, dar acest lucru a părut a fi determinat în mare parte de alte evenimente trombotice, cum ar fi atacurile de cord. Între cele trei medicamente, apixaban a fost asociat cu o rată mai mică de mortalitate comparativ cu rivaroxaban și warfarină.

Dr. Geoffrey Barnes, autor principal și profesor asociat de cardiologie-medicină internă la U-M Medical School, subliniază importanța continuării investigațiilor asupra efectelor posibile ale acestor medicamente, având în vedere că sunt printre cele mai frecvent prescrise anticoagulante pentru tromboză și fibrilație atrială, și necesitatea de a servi cât mai bine pacienții.

sursa: News Medical
foto: Pixabay/CC0 Public Domain

Data actualizare: 15-12-2023 | creare: 15-12-2023 | Vizite: 517
Bibliografie
Common oral anticoagulant rivaroxaban linked to highest risk of bleeding complications, link: https://www.news-medical.net/news/20231214/Common-oral-anticoagulant-rivaroxaban-linked-to-highest-risk-of-bleeding-complications.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anticoagulantele - ce trebuie să știi ca pacient
  • Studiile sugerează că tratamentul cu Abelacimab este eficient împotriva cheagurilor de sânge
  • Un anticoagulant folosit uzual ar putea influența durata infecției active cu virusul SARS-CoV-2
  •