Care sunt factorii care influențează riscul de mortalitate în urma unui accident vascular cerebral hemoragic?

©

Autor:

Care sunt factorii care influențează riscul de mortalitate în urma unui accident vascular cerebral hemoragic?
Un studiu publicat în jurnalul JAMA, care a implicat peste 3.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral hemoragic (AVC hemoragic), oferă noi perspective asupra modului în care diferiți factori de risc pot afecta rezultatele pacienților. Studiul arată că etnia și dimensiunea hemoragiei, printre altele, reprezintă factori care pot influența riscul de mortalitate al pacienților diagnosticați cu un AVC hemoragic.
Accidentul vascular cerebral hemoragic, determinat de o hemoragie intercertebrală (scurgere de sânge apărută la nivelul creierului, în urma spargerii unui vas de sânge), reprezintă o condiție cu potențial fatal, care poate provoca o dizabilitate neurologică severă, atunci când nu este mortală. Până în prezent, studiile au arătat că o multitudine de factori sunt asociați cu o probabilitate mai mare de dizabilitate sau deces în urma unui accident vascular cerebral hemoragic. Cu toate acestea, majoritatea informațiilor au fost nespecifice.

Pentru a obține o imagine mai precisă asupra factorilor de risc care pot crește riscurile pentru sănătate ale pacienților care suferă un accident vascular cerebral hemoragic, cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati au demarat un studiu amplu în cadrul căruia a analizat rezultatele la un interval de trei luni după un AVC hemoragic de la unul dintre cele mai mari grupuri de pacienți recrutate vreodată prospectiv.

Factorii de risc au fost evaluați folosind două scale de gradare clinice care au fost dezvoltate anterior și care utilizează mai multe variabile, precum dimensiunea, locația și severitatea hemoragiei. O valoare mai mare a punctelor pe cele două scalele se corelează cu o predicție a ratelor de deces mai mari. Rezultatele au arătat o primă corelare între scorurile ridicate pe ambele scale și ratele mai mari de mortalitate în populațiile negre și hispanice. Etnia pacienților a influențat fiecare variabilă individuală din scală, precum și anumiți markeri găsiți pe scanările creierului.

Cercetătorii au descoperit că o istorie anterioară de accident vascular cerebral ischemic sau de fibrilație atrială, aproape a dublat probabilitatea de invaliditate gravă sau deces la pacienții cu AVC hemoragic. Studiul a constatat, de asemenea, că rata de deces este semnificativ mai mare în rândul pacienților cu hemoragii de dimensiuni mai mari.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-04-2022 | creare: 05-04-2022 | Vizite: 548
Bibliografie
Study provides insights on how risk factors following ICH stroke can affect patient outcomes, https://www.news-medical.net/news/20220328/Study-provides-insights-on-how-risk-factors-following-ICH-stroke-can-affect-patient-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv electronic flexibil pentru monitorizarea recuperării după AVC
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  • Alți 22 noi factori de risc genetic pentru AVC
  •