Un nivel fluctuant al colesterolului și trigliceridelor asociat cu un risc crescut de demență

©

Autor:

Un nivel fluctuant al colesterolului și trigliceridelor asociat cu un risc crescut de demență
Scrieți un rezumat al următorului text: Un nou studiu publicat în revista medicală Neurology sugerează că persoanele în vârstă cu niveluri fluctuante de colesterol și trigliceride pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și demență asociată, comparativ cu cei cu niveluri stabile.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Clinica Mayo, a analizat date de la peste 11.000 de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste care nu au avut un diagnostic anterior de demență. Nivelurile de colesterol și trigliceride ale participanților au fost măsurate de mai multe ori pe o perioadă de cinci ani. Cercetătorii au împărțit participanții în cinci grupuri în funcție de amploarea fluctuațiilor măsurătorilor lor.

Pe o perioadă medie de urmărire de 13 ani, un total de 2.473 de participanți au dezvoltat boala Alzheimer sau o altă formă de demență. După ce au luat în considerare diferiți factori care ar putea influența riscul de demență, cum ar fi sexul, rasa, educația și tratamentele hipolipemiante, cercetătorii au descoperit că indivizii din grupul cu cea mai mare fluctuație au avut un risc cu 19% mai mare de demență, în comparație cu cei cu cea mai scăzută fluctuație. Pentru trigliceride, indivizii din grupul cu cea mai mare fluctuație au avut un risc crescut cu 23%. Cu toate acestea, nu au fost găsite asocieri semnificative între fluctuațiile colesterolului LDL și HDL și riscul de demență.

Autorul principal al studiului, dr. Suzette J. Bielinski, a subliniat nevoia de strategii de prevenire a bolii Alzheimer și a demențelor asociate. Evaluările de rutină ale nivelurilor de colesterol și trigliceride, care sunt efectuate în mod obișnuit în mediile de asistență medicală, ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de demență. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza relației dintre nivelurile fluctuante de lipide și riscul de demență și pentru a determina dacă stabilizarea acestor fluctuații ar putea reduce riscul de a dezvolta demență.

O limitare a studiului este că nu a făcut diferența între diferitele tipuri de demență, concentrându-se pe boala Alzheimer și demența asociată în ansamblu.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-07-2023 | creare: 06-07-2023 | Vizite: 215
Bibliografie
Fluctuating levels of cholesterol and triglycerides linked to increased risk of dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230705171104.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum