Un nou lănțișor care detectează aritmiile

Lănțișorul conține o electrocardiogramă (EKG) care poate detecta fibrilația atrială, cea mai comună aritmie.
FibrilaÈ›ia atrială reprezintă o problemă de sănătate publică din ce în ce mai frecvent întâlnită, fiind una dintre cauzele principale de accident vascular cerebral, dacă nu este recunoscută È™i tratată. O pătrime din cazurile de accident vascular cerebral sunt cauzate de fibrilaÈ›ia atrială. De cele mai multe ori ea este asimptomatică È™i apare intermitent, ceea ce îngreunează punerea unui diagnostic.
Studiul a evaluat acurateÈ›ea de diagnostic a unui EKG purtat în jurul gâtului, într-o singură derivaÈ›ie electrocardiografică.
Purtătorii lantiÈ™orului trebuie să deÈ›ină un smartphone pe care să descarce o aplicaÈ›ie specială. Apoi, trebuie să pună pandantivul lăntiÈ™orului între palme sau între palmă È™i torace pentru 30 de secunde. InformaÈ›iile obÈ›inute sunt trimise automat pe un serviciu de stocare în cloud, unde inteligenÈ›a artificială va analiza prezenÈ›a fibrilatiei atriale. Rezultatele sunt afiÈ™ate în câteva secunde în aplicaÈ›ia smartphone-ului. Pentru confirmarea diagnosticului, este generat È™i un raport EKG destinat analizei medicilor.
Studiul a inclus 145 de adulÈ›i ce au utilizat lănÈ›iÈ™orul pentru măsurarea ritmului inimii, în acelaÈ™i timp în care erau conectaÈ›i la un EKG în 3 derivaÈ›ii, pentru comparare. Rapoartele EKG au fost analizate de către 2 cardiologi care nu cunoÈ™teau ritmul iniÈ›ial, adică nu puteau vedea înregistrările EKG-ului în 3 derivaÈ›ii È™i nici ale celui în 12 derivaÈ›ii (efectuat la început). În acelaÈ™i timp, analiza a fost efectuată È™i prin intermediul inteligenÈ›ei artificiale a lăntiÈ™orului.
Potrivit rezultatelor, înregistrările EKG ale lăntiÈ™orului au raportat o calitate crescută a detectării È™i punerii diagnosticului de fibrilaÈ›ie atrială. LănÈ›iÈ™orul cu EKG este o metodă simplă care permite monitorizarea propriului ritm cardiac de către pacienÈ›i, ceea ce creÈ™te È™ansele de detecÈ›ie a fibrilaÈ›iei atriale. TotuÈ™i, diagnosticul trebuie întotdeauna confirmat de un medic cardiolog pe baza electrocardiogramei.
Conform recomandărilor Societății Europene de Cardiologie, screeningul fibrilației atriale se face la persoanele peste 65 de ani și la cei cu risc crescut de accident vascular cerebral.
sursa: Science Daily
foto: ESC - The necklace-ECG (electrocardiogram)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lipoproteina (A) crescută și un scor mare de calciu coronarian, asociată cu un risc semnificativ de AVC și atac de cord
- Utilizarea combinată a țigărilor tradiționale și a țigărilor electronice nu scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
- Efectul statinelor, îmbunătățit cu ajutorul unui nou medicament potențial
- Care este cea mai eficientă strategie pentru controlul hipertensiunii arteriale: ce spun studiile?
- Aritmie extrasistolica
- Aritmii, dispnee, amroteala in bratul stang, ceafa, piept, dureri ciudate la pacient YOPD
- Aritmie?
- Aritmie...?
- Efecte PREDNISON
- TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile
- Aritmii
- Aritmie sistolica?
- Dementa sau altceva?