Aritmiile cardiace în timpul sarcinii

Aritmiile cardiace în timpul sarcinii

Cele mai frecvent întâlnite aritmii sunt fibrilaÈ›ia atrială È™i tahicardia paroxistică supraventriculară (TPSV). Tahicardiile ventriculare amenințătoare de viață, fibrilaÈ›ia ventriculară, bradiaritmiile È™i tulburările de conducere sunt foarte rare pe parcursul sarcinii. (2)


FibrilaÈ›ia atrială se asociază cu un risc crescut de mortalitate, iar o alură ventriculară rapidă poate scădea debitul cardiac, cu consecinÈ›e nefavorabilă atât la mama cât È™i la făt. Pacientele cu istoric de tahicardie supraventriculară sau ventriculară ar trebui să efectueze preconcepÈ›ional ablaÈ›ie prin cateter. (2)

De regulă, în absenÈ›a unei boli cadiace subiacente, bradiaritmiile È™i tulburările de conducere au un prognostic favorabil. (2)


Gravidele cu tahicardie paroxistică supraventriculară (TPSV) au un risc mai mare de morbiditate maternă, anomalii fetale, greutate scăzută la naștere și prematuritate. (2)

Adenozina administrată intravenos este medicamentul de elecție pentru conversia TPSV. Pentru prevenția episoadelor de TPSV se recomandă administrarea de betablocante sau verapamil. (2)

De asemenea, adenozina poate ajuta È™i la terminarea tahicardiei atriale focale în 30% dintre cazuri. (2)

Dacă fibrilaÈ›ia atrială este însoÈ›ită de instabiliate hemodinamică sau de risc matern sau fetal crescut, atunci se recomandă cardioversia electrică. La pacientele stabile, fără boală cardiacă structurală, cardioversia chimică a fibrilaÈ›iei sau flutter-ului se poate face cu ibutilidă sau flecainidă intravenos. Pentru controlul frecvenÈ›ei ventriculare se utilizează betablocantele administrate oral sau intravenos. În cazul în care există disfuncÈ›ie ventriculară, administrarea betablocantelor, antiaritmicelor de clasa I È™i sotalolului trebuie făcută cu precauÈ›ie. (2)


Atât pentru tahicardia ventriculară stabilă, cât È™i pentru cea instabilă, se recomandă cardioversia electrică de urgență. Pentru conversia acută a tahicardiei ventriculare susÈ›inute, monomorfe, stabile hemodinamic, se poate lua în considerare administrarea de betablocante, sotalol, flecainidă sau procainamidă. (2)

Dacă există indicaÈ›ie de cardiodefibrilator, atunci acesta se recomandă a fi implantat înainte de sarcină. Cardiodefibrilatorul se recomandă a fi implantat È™i în timpul sarcinii, dacă există indicaÈ›ie, mai ales dacă vârsta gestaÈ›ională este de sub 8 săptămâni.

 

Tratamentul pe termen lung la pacientele cu sindrom de QT lung sau cu tahicardie ventriculară polimorfă catecolaminergică constă în betablocante. De asemenea, betablocantele sau verapamil se recomandă în prevenÈ›ia tahicardiei ventriculare susÈ›inute idiopatice asociate cu simptomatologie severă sau instabilitate hemodinamică. (2)


Bradiaritmiile

La gravide pot exista cazuri rare de bradicardie datorate sindromului hipotensiv supin. Acest sindrom apare din cauza compresiei venei cave inferioare de către uter atunci când gravida este în poziÈ›ie supină. AfecÈ›iunea poate apărea la 8% dintre femeile în al doilea È™i al treilea trimestru de sarcină. Simptomele survin de obicei în primele 3-10 minute după de pacienta se aÈ™ează în decubit dorsal. Printre simptome se numără ameÈ›eala, scăderea tensiunii arteriale, paloare, creÈ™terea fracventei cardiace, transpiraÈ›ie, greață. În acest caz, se recomandă modificarea poziÈ›iei gravidei în decubit lateral stâng. Dacă simptomele persistă, poate fi necesară stimularea temporară. (2, 12)


Blocul atrioventricular complet congenital care apare izolat are un prognostic favorabil, mai ales dacă ritmul de scăpare este cu comples QRS îngust. Nu se recomandă stimularea temporară la pacientele stabile cu bloc atrioventricular complet. Aceasta poate fi necesară la femeile simptomatice, din cauza riscul de bradicardie È™i sincopă. (2)

Cardioversia pare să aibă un profil bun de siguranță în toate trimestrele sarcinii, cu condiÈ›ia ca frecvenÈ›a cardiacă a fătului să fie monitorizată postprocedural. AblaÈ›ia prin catater ar trebui amânată până în al treilea trimestru de sarcină, fiind efectuată într-un centru experimentat.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum predispun nivelele scăzute de oxigen la aritmii cardiace?
  • Un nou lănÈ›iÈ™or care detectează aritmiile
  • PacienÈ›ii cu COVID-19 aflaÈ›i în stare gravă au ÅŸanse de zece ori mai mari să dezvolte aritmii cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum