Un tratament cu antibiotice dezechilibrează până la 6 luni flora intenstinală

©

Autor:

Un tratament cu antibiotice dezechilibrează până la 6 luni flora intenstinală
Microbiota intestinală, esențială pentru funcționarea normală a sistemului digestiv și imunitar, poate fi perturbată în urma tratamentului cu antibiotice. Activitatea a aproximativ 500-1000 de specii bacteriene cu influență benefică pentru organism poate fi tulburată după un tratament cu antibiotice.
Oamenii de știință de la Universitatea Alabama din Birmingham au urmărit perturbarea de la nivelul tulpinilor de microbi care înlocuiesc tulpinile inițiale la un grup de persoane cu o microbiotă intestinală stabilă. Cercetarea a folosit instrumente de analiză bioinformatice pentru a analiza datele obținute de la 30 de persoane aflate sub tratamente diferite cu medicamente antibiotice.

Primul grup de subiecți a numărat 18 persoane, în timp ce în al doilea grup de studiu au fost incluse 12 persoane. În cazul primului grup, schema de tratament prevedea administrarea unui singur antibiotic (cefprozil) pentru o perioadă de șapte zile, urmând ca probele fecale să fie colectate înainte și imediat după tratament, cât și la trei luni de la finalizarea tratamentului. Persoanelor din grupul secund le-au fost administrate trei antibiotice - meropenem, gentamicină și vancomicină, timp de patru zile, probele fecale fiind colectate înainte de tratament, la sfârșitul tratamentului, cât și la 4, 38, respectiv 176 de zile de la încheierea tratamentului.

Conform rezultatelor finale ale analizelor, capacitatea de recuperare a florei intestinale după tratamentele cu antibiotice nu este aceeași pentru fiecare individ. La majoritatea persoanelor cu tratament unic cu antibiotice au fost observate noi tulpini tranzitorii apărute imediat după tratament, care au fost înlocuite cu tulpina inițială la trei luni de la tratament. În schimb, subiecții cu tratament triplu-antibiotic au arătat o creștere semnificativă a tulpinilor noi. Dezechilibrul produs asupra florei intestinale a acestora a persistat până la șase luni de la încheierea tratamentului inițial. Recuperarea intraindividuală pentru tulpinile microbiene specifice ar putea fi rezultatul epuizării rezervorului tulpinilor microbiene. Pe viitor, tiparele individuale de recuperare ar putea fi utilizate pentru prognozarea susceptibilității în fața unor agenți patogeni microbi endogeni și exogeni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-10-2019 | creare: 29-10-2019 | Vizite: 995
Bibliografie
Transient and long-term disruption of gut microbes after antibiotics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191022092807.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  •