Un tratament mai eficient pentru candidoza vaginală

©

Autor:

Un tratament mai eficient pentru candidoza vaginală
Oamenii de știință au dezvoltat o terapie revoluționară pentru vaginita cu Candida, o infecție fungică comună care afectează multe femei din întreaga lume. Terapia implică o combinație de nanozime și probiotice, care a demonstrat o eficacitate remarcabilă în uciderea agentului patogen Candida albicans, restabilirea microbiotei vaginale și reducerea recurenței infecției.
Vaginita cauzată de Candida albicans și afectează 75% dintre femei la nivel global, cu o rată de recurență de 5-8%. Microbiota vaginală, în special bacteria benefică Lactobacillus, joacă un rol crucial în protejarea celulelor epiteliale vaginale de microorganismele invadatoare. Medicamentele antifungice existente pot provoca leziuni celulelor și țesuturilor vaginale normale, ceea ce duce la un dezechilibru al microbiomului vaginal și un risc mai mare de reapariție a infecției.

Cercetătorii din acest studiu au dezvoltat un hidrogel cu acid hialuronic care conține nanozime capabile să producă radicali hidroxil, precum și Lactobacillus care produce acid lactic și peroxid de hidrogen. Hidrogelul este conceput pentru a distruge Candida albicans, a restabili microbiota vaginală și a preveni reapariția.

La administrare, hidrogelul este degradat de hialuronidaza produsă de Candida albicans, rezultând eliberarea localizată de nanozime și Lactobacillus. Lactobacillus produce acid lactic, menținând un pH acid în vagin, în timp ce nanozimele catalizează peroxidul de hidrogen produs de Lactobacillus pentru a genera radicali hidroxil toxici, care ucid efectiv Candida albicans.

Caracterizarea funcțională a hidrogelului a confirmat că nanozimele pot distruge Candida albicans chiar și la o concentrație mai mică de peroxid de hidrogen. Combinația de nanozime și Lactobacillus a dus la o reducere cu 70% a viabilității fungice, în timp ce Lactobacillus singur nu a avut niciun efect asupra viabilității. Tratamentul combinat a deteriorat grav membrana celulelor fungice fără a dăuna Lactobacillus.

Experimente suplimentare folosind Candida albicans izolat clinic au demonstrat în continuare eficacitatea tratamentului combinat în reducerea viabilității și a capacității de formare a coloniilor. Preparatul de hidrogel și-a păstrat activitatea antifungică atunci când a fost expus la oxigen în condiții de vid, asigurând funcționalitate pe termen lung.

Experimentele in vivo folosind un model de șoarece de vaginită cu Candida au arătat că tratamentul combinat a ucis eficient agentul patogen, a menținut un micromediu vaginal sănătos, a crescut bogăția și diversitatea microbiotei vaginale și a redus riscul de reapariție fără a provoca leziuni semnificative celulelor mucoasei vaginale.

Acest studiu prezintă potențialul terapiei combinate nanozime-probiotice ca tratament topic pentru vaginita cu Candida. Spre deosebire de medicamentele antifungice convenționale, această terapie vizează eficient Candida albicans, restabilește microbiota vaginală și previne reapariția. Producția de radicali hidroxil toxici de către nanozime nu dăunează Lactobacillus, care este esențial pentru îmbunătățirea micromediului vaginal și restabilirea echilibrului microbiomului.

sursa: News Medical
foto: Saiful52 / Shutterstock.com

Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 921
Bibliografie
Hydrogel combines nanozymes and probiotics for effective Candida vaginitis treatment, link: https://www.news-medical.net/news/20230521/Hydrogel-combines-nanozymes-and-probiotics-for-effective-Candida-vaginitis-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?
  • Vaginita în timpul sarcinii - cauze, simptome, tratament
  • Candidoza vaginală recurentă - opțiuni de tratament și sfaturi utile
  •