MIT: Candidoza vaginală poate fi prevenită și vindecată cu iaurt

©

Autor:

MIT: Candidoza vaginală poate fi prevenită și vindecată cu iaurt

FALS

Candidoza vaginală este o afecțiune foarte comună, despre care statisticile arată că apare la aproximativ 75% dintre femei cel puțin o dată în viață. Este vorba despre o infecție cu Candida albicans, mai exact o creștere peste limită a acestei ciuperci, care se găsește în mod normal pe suprafața și în interiorul organismului.

Pentru că este o afecțiune atât de des întâlnită, și remediile mai puțin convenționale pe care unele paciente le încearcă sunt la fel de frecvente. Unul dintre acestea este iaurtul, despre care se crede în mod eronat că datorită „bacteriilor bune” pe care le conține, consumat ca atare sau aplicat la nivelul vulvei sau vaginului ar putea lupta împotriva Candidei. Consumat ca aliment se consideră că lactobacilii pe care îi conține supraviețuiesc tranzitului intestinal și ajung din anus la vagin.

Iaurtul are într-adevăr capacitatea de a ameliora senzația de arsură și de prurit (mâncărime), însă nu are niciun efect împotriva Candidei. Chiar dacă lacobacilii rezistă trecerii prin sistemul digestiv, este foarte puțin probabil ca aceștia să ajungă la nivelul vaginului și cu atât mai puțin să dezvolte colonii. Aplicat direct, iaurtul poate face mai mult rău, stimulând dezvoltarea ciupercii din cauza conținutului său de zaharuri.

De asemenea, niciun studiu realizat până în prezent nu susține eficiența iaurtului în tratamentul candidozei. De exemplu, un test clinic controlat realizat în 2004 pe 278 de femei cărora li s-au administrat lactobacili fie oral, fie vaginal, a arătat că aceștia nu au avut niciun rol în prevenirea candidozei vulvo-vaginale după tratamentul cu antibiotice pe care participantele îl urmaseră. Din păcate alte studii și teste clinice realizate pe această temă nu au respectat metodologia experimentală necesară (lot prea mic de subiecți, lipsa controlului altor variabile care pot interveni etc.), de aceea rezultatele obținute nu pot fi luate în calcul.

Din fericire există tratamente disponibile pe care un medic ni le poate recomanda, astfel încât să evităm eventualele riscuri ale utilizării unui remediu despre care nu există dovezi că ar funcționa.

Data actualizare: 13-01-2019 | creare: 06-11-2014 | Vizite: 6698
Bibliografie
(1)Genital / Vulvovaginal Candidiasis Statistics, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/statistics.html
(2)Definition of Genital / Vulvovaginal Candidiasis, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/definition.html
(3)Effect of lactobacillus in preventing post-antibiotic vulvovaginal candidiasis: a randomised controlled trial, link: https://www.bmj.com/content/329/7465/548
(4)Debunking Myths about Candida Yeast Infections, link: https://www.yeastinfection.org/debunking-myths-about-candida-yeast-infections-part-2/#.VFoox8kSYng
(5)Can Yogurt Prevent Yeast Infections?, link: https://advocatesaz.org/2012/02/28/can-yogurt-prevent-yeast-infections/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum