Vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât consumatorii de carne

©

Autor:

Vegetarienii au niveluri mai sănătoase de biomarkeri decât consumatorii de carne
Persoanele vegetariene par să aibă un profil al biomarkerilor mai sănătos decât consumatorii de carne și acest lucru se aplică adulților de orice vârstă și greutate și nu este afectat de factori precum fumatul sau consumul de alcool, potrivit unui nou studiu.
Biomarkerii pot avea efecte negative asupra sănătății, favorizând sau prevenind cancerul, bolile cardiovasculare, afecțiunile legate de vârstă și alte boli cronice. Biomarkerii au fost folosiți pe scară largă pentru a evalua efectul dietelor asupra sănătății. Cu toate acestea, nu sunt clare dovezile beneficiilor metabolice asociate cu vegetarianism. Pentru a înțelege dacă alegerea dietetică poate face diferența față de nivelurile markerilor de boală din sânge și urină, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au făcut un studiu transversal analizând datele de la peste 175.000 de participanți sănătoși (cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani), care nu au raportat modificări majore ale dietei în ultimii cinci ani.

Participanții au fost clasificați fie vegetarieni (4.111 participanți) fie consumatori de carne (166.516 participanți) în funcție de dieta lor auto-raportată. Cercetătorii au examinat asocierea dietei cu 19 biomarkeri din sânge și urină, asociați cu diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, sănătatea ficatului, oaselor și articulațiilor și a funcției renale. Chiar și după ce a luat în considerare factorii potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, educația, etnia, obezitatea, fumatul și consumul de alcool, analiza a constatat că, comparativ cu consumatorii de carne, vegetarienii au avut niveluri semnificativ mai scăzute pentru 13 biomarker asociați cu afecțiuni cardiovasculare, renale sau metabolice.

Cu toate acestea, vegetarienii au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de biomarkeri benefici, inclusiv colesterolul „bun” (HDL) al lipoproteinelor cu densitate ridicată, precum și vitamina D și calciu (legate de sănătatea oaselor și a articulațiilor). În plus, au avut un nivel semnificativ mai ridicat de grăsimi (trigliceride) în sânge și cistatină-C (sugerând o afecțiune renală mai slabă). Autorii subliniază faptul că studiul are o serie de limitări, inclusiv faptul că au fost testate probe de biomarkeri o singură dată pentru fiecare participant și este posibil ca biomarkerii să fluctueze în funcție de factori care nu au legătură cu dieta, cum ar fi bolile existente și factorii de stil de viață nemăsurați.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 517
Bibliografie
Vegetarians have healthier levels of disease markers than meat-eaters, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210509153814.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum