Viața cu fibroadenom mamar - riscuri, prognostic, evoluție

©

Autor:

Viața cu fibroadenom mamar - riscuri, prognostic, evoluție

Fibroadenomul mamar este o formațiune tumorală benignă dezvoltată la nivelul glandei mamare. Conform datelor din literatura de specialitate, fibroadenomul mamar este cea mai frecventă tumoră benignă a sânului. Din punct de vedere histologic, fibroadenomul mamar este alcătuit din stromă și țesut glandular (țesut epitelial), cu punct de plecare de la nivelul ductelor terminale a unității lobulare. La baza apariției fibroadenomului mamar se găsește proliferarea locală de țesut conjunctiv, care se transformă în țesut fibros.

Cel mai frecvent, fibroadenoamele mamare apar în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, dar sunt extrem de frecvente și în adolescență.

De cele mai multe ori, tumora este asimptomatică, fiind descoperită întâmplător prin autopalparea sânului sau în urma unei consultații ginecologice de rutină. Principalele metode de investigare și diagnostic al fbroadenomului mamar sunt reprezentate de mamografie, ecografie mamară, tomografie computerizată toracică (CT toracic), biopsie și examen histopatologic.

Fibroadenoamele apărute la vârstă juvenilă pot atinge dimensiuni gigante. În majoritatea cazurilor, fibroadenoamele mamare nu se remit spontan și astfel este necesară excizia chirurgicală.

În sarcină și după instalarea menopauzei, fibroadenoamele mamare cresc rapid în dimensiuni.

Deși în cărțile de specialitate este amintită apariția frecventă a acestor tumori benigne pe fond hormonal (apariția tumorii ar fi declanșată de anumite tulburări hormonale), studiile clinice efectuate până în prezent nu au demonstrat existența unei relații strânse între substanțele hormonale prezente în organism și procesul de dezvoltare a fibroadenomului mamar. [1], [2], [3]

Riscuri. Complicații.

Din punct de vedere a structurii histologice, fibroadenoamele mamare sunt împărțite în două categorii: fibroadenoame mamare de formă simplă și fibroadenoame mamare de formă complexă.

  • Fibroadenoamele mamare cu structură histologică complexă pot prezenta calcificări epiteliale, chisturi, modificări apocrine papilare și adenoză sclerozantă. Prezintă un risc crescut de malignizare.
  • Fibroadenoamele cu structură histologică simplă sunt asociate unui risc scăzut de malignizare. 


Între anii 1950 și 1968 a fost efectuat un studiu în Anglia, în rândul unui grup de femei, din care o parte erau diagnosticate cu fibroadenom mamar, iar celelalte prezentau istoric familial pozitiv de fibroadenom mamar. Riscul de a dezvolta cancer de sân în formă invazivă a fost de 2,17 ori mai mare în rândul femeilor diagnosticate cu fibroadenom mamar, decât în rândul femeilor cu istoric familial pozitiv. Totodată, riscul de malignizare a fost de 3,10 ori mai mare în rândul femeilor cu fibroadenom mamar de formă complexă. Bolnavele cu fibroadenom mamar de formă complexă, cu istoric familial pozitiv, prezentau un risc de 3,72 de ori mai mare de a evolua spre malignizare față de grupul de control. Două treimi din bolnavele diagnosticate cu fibroadenom de formă simplă, fără istoric familial pozitiv, nu au prezentat risc de malignizare.

Cu toate că fibroadenomul mamar este o tumoră benignă a sânului, din cauza faptului că formațiunea tumorală poate crește în dimensiuni de la o lună la alta, se recomandă excizie chirurgicală. În cazul în care tumora este lăsată pe loc, prin creștere, există riscul de deformare a glandei mamare. Totodată, în timp, sub influența unor factori de risc adiționali, precum traumatismele locale, diferite tratamente hormonale administrate în cazul altor afecțiuni asociate, istoricul familial pozitiv sau existența unei predispoziții genetice, etc., aceste formațiuni pot evolua spre malignizare.

Alte complicații care pot apărea în evoluția unui fibroadenom mamar sunt reprezentate de sindromul de compresiune locală, care poate apărea prin creșterea în dimensiuni a tumorii și care se asociază deseori cu apariția unei dureri locale.

Totodată, intervenția chirurgicală excizională poate fi urmată de anumite complicații, nu la fel de severe ca cele apărute în evoluția tumorii (durere locală, sindrom de compresiune, malignizare), dar care pot agrava, pentru o scurtă perioadă de timp, starea de sănătate a bolnavei. Aceste complicații postoperatorii sunt reprezentate de durere locală postexcizională, mici sângerări, infecția plăgii (în condiții de igienă deficitară). [1], [2], [3]

Evoluție. Prognostic

Prognosticul fibroadenoamelor mamare de formă simplă este favorabil, acestea neprezentând risc de malignizare. În anumite cazuri mai rare, s-a înregistrat regresia și chiar dispariția tumorii în timp.

Spre deosebire de acestea, fibroadenoamele mamare de formă complexă înregistrează un pronostic rezervat, din cauza posibilității de a evolua spre malignizare și de aceea se recomandă excizie chirurgicală completă și monitorizarea bolnavei în perioada postoperatorie. Totodată, în acest ultim caz există riscul de deformare a glandei mamare și de apariție a sindromului de compresiune locală, prin creștere în dimensiuni a formațiunii tumorale. [1], [2], [3]


Data actualizare: 03-04-2019 | creare: 03-04-2019 | Vizite: 8121
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum