Vitamina D poate diminua starea de oboseală a pacienților cu cancer

©

Autor:

Vitamina D poate diminua starea de oboseală a pacienților cu cancer
Consumul de vitamina D de către pacienții aflați sub îngrijire paliativă impotriva cancerului poate reduce nevoia de medicamente opioide și poate diminua starea de oboseală, arată un studiu randomizat și controlat cu placebo al cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia.
Un număr de aproximativ 250 de pacienți cu cancer aflați sub ingrijire paliativă au participat la studiul actual, ce s-a desfășurat între anii 2017 și 2020. Toți participanții la studiu au avut un deficit de vitamina D la începutul studiului. Participanții au primit fie vitamina D la o doză relativ mare (4000 IE / zi), fie un placebo, timp de 12 săptămâni. Cercetătorii au măsurat modificarea dozelor de opioide (ca măsurare a durerii) la 0, 4, 8 și 12 săptămâni de la începerea studiului.

„Rezultatele au arătat că tratamentul cu vitamina D a fost bine tolerat și că pacienții tratați cu vitamina D au avut o creștere semnificativ mai lentă a dozelor de opioide decât grupul placebo în perioada de studiu”, spune Linda Björkhem-Bergman, profesor asociat în Departamentul de Neurobiologie, Științe ale Sănătății și Societate de la Institutul Karolinska.

Pe de altă parte, nu a existat nicio diferență între grupuri în ceea ce privește calitatea vieții auto-evaluate sau utilizarea antibioticelor. „Efectele au fost destul de mici, dar semnificative statistic și pot avea semnificație clinică pentru pacienții cu deficit de vitamina D care au cancer în faza paliativă. Este pentru prima dată când s-a demonstrat că tratamentul cu vitamina D pentru pacienții cu cancer paliativ poate avea un efect atât asupra durerii sensibile la opioide, cât și a oboselii”, spune primul autor al studiului, Maria Helde Frankling, postdoctorand în același departament.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-08-2021 | creare: 09-08-2021 | Vizite: 402
Bibliografie
Vitamin D reduces the need for opioids in palliative cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210805141139.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum