Chirurgia bariatrică poate reduce la jumătate riscul de cancer mamar

©

Autor:

Chirurgia bariatrică poate reduce la jumătate riscul de cancer mamar
O recenzie recent publicată în jurnalul Obesity încearcă să clarifice relația dintre obezitate și cancerul de sân și să exploreze rolul potențial al chirurgiei bariatrice în reducerea acestui risc. Recenzia evidențiază studiile recente care leagă chirurgia bariatrică de scăderea incidenței cancerului de sân, discută posibilele consecințe ale chirurgiei bariatrice asupra screening-ului cancerului de sân și, în final, propune chirurgia bariatrică ca o potențială terapie preventivă și adjuvantă pentru cancerul de sân.
Recenzii sistematice și meta-analize recente care au evaluat riscul de cancer de sân după intervenția chirurgicală bariatrică au arătat o reducere a incidenței cancerului mamar în rândul persoanelor supuse intervenției chirurgicale beriatrice. O meta-analiză care a inclus peste 1,1 milioane de pacienți a constatat că riscul de cancer de sân este cu 50% mai mic în urma unei intervenții chirurgicale bariatrice.

O altă meta-analiză, condusă de Winder și colab. a constatat că chirurgia bariatrică a redus incidența cancerului de sân cu 44%. O revizuire sistematică a lui Ishihara și colab. a cancerelor de sân, ovarian și endometrial, care au inclus 7 studii, au constatat că riscul de cancer de sân a fost redus cu 49% la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. Toate studiile sugerează că femeile cu obezitate care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică își vor reduce riscul de cancer de sân la jumătate.

În plus față de aceste studii, revizuirea actuală explorează potențialul terapeutic pe care chirurgia bariatrică îl poate oferi atât ca terapie profilactică, cât și ca terapie adjuvantă la femeile cu obezitate, care prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de sân și rezultate mai proaste pentru cancerul de sân. Autorii adaugă că, având în vedere că mai puțin de 1% dintre pacientele eligibile sunt trimise pentru o intervenție chirurgicală, este necesară o conștientizare sporită a acestei opțiuni de tratament.

Autorii menționează, de asemenea, faptul că mecanismul de bază care determină scăderea riscului de cancer de sân după operația bariatrică rămâne însă necunoscut. Tratamentul viitor al acestor boli suprapuse ar trebui să se concentreze pe identificarea persoanelor cu risc crescut, recomandări de screening bazate pe dovezi și consiliere cu privire la opțiunile de gestionare a greutății. În plus, sunt necesare investigații viitoare pentru a elucida mai bine rolul chirurgiei bariatrice în prevenirea și tratamentul cancerului de sân.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-02-2022 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 251
Bibliografie
New studies explore the potential role of bariatric surgery in reducing breast cancer risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220223/New-studies-explore-the-potential-role-of-bariatric-surgery-in-reducing-breast-cancer-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum