Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei

©

Autor:

Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
Un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugerează că genul unei persoane influențează considerabil calitatea somnului.

Femeile par să aibă în cele mai multe cazuri probleme cu somnul, fiind de două ori mai predispuse la insomnii decât bărbații. Explicația ar putea sta în posibila legătură dintre ceasul biologic ce reglează somnul și genul persoanei.

Ciclul menstrual și utilizarea contraceptivelor hormonale afectează ceasul biologic al femeilor, astfel încât le determină pe acestea să adoarmă și să se trezească mai devreme decât bărbații.

La studiu au participat 15 bărbați și 11 femei, cărora le-au fost analizate variațiile de somn. În cazul femeilor, au fost efectuate analize în două faze diferite ale ciclului menstrual.

Studiul s-a axat pe un ritm ultradian, ce se referă la un ciclu somn-veghe ce durează mai puțin de 24 de ore. Ritmul circadian, în schimb, este un ciclu ce durează 24 de ore. Ritmul ultradian afectează ritmul cardiac, temperatura corpului, ritmul respirației și somnul.

Cercetătorii au măsurat temperatura corpului, melatonina salivară, nivelul de alertă al organismului și calitatea somnului. Rezultatele au indicat că femeile sunt programate să adoarmă mai devreme decât bărbații. Acesta ar putea fi un motiv pentru care femeile se confruntă mai des cu probleme de somn, din cauza dereglării acestui ritm.

De asemenea, femeile au prezentat un ritm mult mai scăzut de alertă în timpul nopții decât bărbații, sugerând faptul că turele de noapte sunt mai potrivite pentru bărbați decât pentru femei.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 19-09-2016 | creare: 19-09-2016 | Vizite: 1366
Bibliografie
A clue as to why men sleep better than women, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312883.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Perturbarea ritmului circadian implicată în dezvoltarea cancerului gastric
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum