Candidoza vulvo-vaginala

Autor: ROmedic

Candidoza vulvo-vaginala

Candidoza vulvo-vaginala este o infectie provocata de ciuperca Candida albicans. Aceasta face parte, in cantitati mici, din flora normala a organismului uman: orofaringe, vagin, intestin.

Simptome

Principalele simptome sunt reprezentate de pruritul (mancarimea) si iritatia vulvara. De obicei, secretia vaginala si mirosul nu sunt alterale insa apar semne de eritem (roseata), edem  si fisuri vulvare.

Secretia vaginala are un aspect albicios sau branzos si este slab aderenta la mucoasa.


80% din cazurile de imbolnavire sunt determinate de Candida albicans si doar 20% din cazuri de alte specii de Candida.

 

Daca o femei are infectie cu Candida albicans, partenerul acestei poate dezvolta o dermatita candidozica a penisului (simptomatica).


Fungii pot fi evidentiati prin examenul microscopic al secretiei vaginale (coloratie Gram). Se poate face si cultura, care este mai sensibila in stabilirea diagnosticului; cultura poate evidentia colonizarea mucoasei cu Candida, la femeile asimptomatice.


In general ph-ul secretiilor este acid (mai mic de 4,5) fara a prezenta un miros aromat. Eroziunile si fisurile vulvare din candidoza, pot fi uneori confundate cu manifestarile herpesului genital.

Tratament

Terapia se aplica doar in cazul in care infectia este simptomatica, prin administrarea intravaginala de antibiotice imidazolice (miconazol sau clotrimazol) timp de sapte zile.

 

Automedicatia (in caz de recurenta) se recomanda doar femeilor cu semne tipice de candidoza (prurit vulvar), diagnosticate anterior cu vulvo-vaginita fungica.

 

De asemenea, se poate face tratament cu administrare orala, a unei doze unice de fluconazol (150 mg).

 

Prelungirea terapiei se face numai in cazurile severe de candidoza.

 

Reaparitia frecventa a infectiei, orienteaza catre existenta unor boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau infectia HIV / SIDA.

 

Partenerii sexuali nu vor fi tratati de rutina.


Data actualizare: 04-03-2015 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 51277

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK