Cum să te ferești de candidoză

©

Autor:

Cum să te ferești de candidoză

Multe tipuri de ciuperci trăiesc la nivelul corpului uman, inclusiv o ciupercă numită Candida albicans, care se găsește de obicei în cavitatea bucală, în intestine și în flora vaginală, fără să creeze stări patologice.

Totuși, atunci când Candida începe să crească necontrolat, poate provoca o infecție cunoscută sub numele de candidoză.

De fapt, această ciupercă este cea mai frecventă cauză a infecțiilor fungice la om (1).

Câțiva factori care pot duce la o creștere excesivă a candidei sunt: (2, 3):

  • Administrarea de antibiotice;
  • O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați;
  • Alcool etilic;
  • Un sistem imunitar slăbit;
  • Utilizarea contraceptivelor orale;
  • Diabet;
  • Niveluri ridicate de stres.


Care sunt simptomele candidozei?

Candidoza vaginală poate fi asimptomatică, însă, de cele mai multe ori, este însoțită de urmatoarele manifestări:

  • disconfort la urinare și la contactul sexual;
  • mâncărimi;
  • senzația de arsură sau usturime;
  • înroșirea și inflamarea vulvei și a labiilor;
  • modificarea mirosului, a consistenței și a culorii secreției vaginale - miros înțepător, consistență brânzoasă sau apoasă, culoare gălbuie/maronie. (4)


Candidoza nu este, în mod obișnuit, o boală periculoasă, cu excepția cazurilor rare, în care aceasta intră în sânge și se răspândește în organele vitale ale persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Câteva măsuri pe care trebuie să le adopți pentru a te feri de candidoză includ:

1. Pentru început, este important să îți însușești o igienă corectă. Păstrarea vaginului curat nu numai că va menține mirosul proaspăt, ci poate ajuta la prevenirea infecțiilor candidozice. Deoarece Candida se dezvoltă în medii umede, este important să se usuce întreaga zonă vaginală după ce faci duș sau baie. (5)

2. Hainele potrivite. Bumbacul și lenjeria de mătase absorb umiditatea, menținând pielea uscată. Pe de altă parte, nailonul și alte țesături sintetice păstrează umezeala aproape de piele, încurajând creșterea Candidei.

3. Lenjeria potrivită. Lenjeria sintetică poate provoca, de asemenea, reacții alergice și de hipersensibilitate care pot modifica mediul vaginal și pot contribui la infecțiile cu Candida.

4. Umezeala. Mai mult, păstrarea hainelor transpirate după antrenamentul fizic sau a costumului de baie umed oferă un mediu în care Candida se poate înmulți.

5. Haine lejere.
Asigură-te că blugii, fustele, lenjeria de corp nu sunt prea strâmte. Ele pot spori temperatura corpului și pot crește umezeala corpului. Optează pentru o cămașă de noapte care te va ajuta să îți păstrezi zona genitală uscată.

6. Evită parfumul din produsele feminine. Parfumurile pot irita zona sensibilă din interiorul vaginului și pot crește riscul de a suferi o infecție cu Candida. Evită, de asemenea, tampoanele igienice și tampoanele parfumate și hârtia igienică colorată sau imprimată - coloranții pot fi, de asemenea, iritanți.

7. Utilizarea inutilă a antibioticelor.
Utilizarea de antibiotice a fost legată de debutul infecțiilor micotice, deoarece aceste medicamente pot ucide bacteriile benefice din organism, făcând mai ușoară proliferarea bacteriei. Ia antibiotice numai conform instrucțiunilor și evită utilizarea inutilă a antibioticelor.

8. Starea generală de sănătate. Încercă să păstrezi un program regulat de somn și să eviți exercițiile fizice, cofeina și mesele grele în termen de trei ore înainte de culcare. Ia în considerare tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga și exercițiile fizice regulate, pentru a menține stresul sub control. (9)

9. Diabetul. Bolile cum ar fi diabetul și HIV, pot, de asemenea, să crească riscul de infecții cu Candida. În plus, dacă ai diabet zaharat, este important să îți menții nivelul de zahăr din sânge sub control pentru a preveni candidozele.

Schimbarea dietei poate ajuta la prevenirea candidozelor

De fapt, unii oameni urmează o dietă așa numită dieta anti-candidoză. Principiul acestei diete este că, prin eliminarea anumitor alimente, poți reduce riscul de dezvoltare a candidozei.

Alimentele nerecomandate în această dietă sunt:

  • Alimente care conțin zaharuri simple, inclusiv fructele;
  • Făină albă și alte cereale glutenoase;
  • Orice fermentat cu drojdie, cum ar fi băuturile alcoolice;
  • Unele produse lactate, inclusiv laptele integral.


Dieta recomandă păstrarea alimentelor cum ar fi legumele verzi, proteinele (din pește, ouă, carne de vită și carna de pui), nuci și ceaiul din plante.

Dieta anti-candidoză recomandă, de asemenea, ingerarea probioticelor sau a iaurtului care conține culturi vii ale bacteriilor Lactobacillus acidophilus.

Probioticele sunt, de asemenea, o alegere populară pentru vindecarea sau prevenirea infecțiilor cu Candida cu produse naturale.

Acestea pot ajuta la restabilirea echilibrului bacterian normal al organismului, împiedicând dezvoltarea candidozei.

În 2017, o revizuire publicată în Cochrane Database of Systematic Reviews a constatat că nu există dovezi clare care să ateste că probioticele pot ajuta la prevenirea infecțiilor candidozelor. (6)

Așadar, este important să tratezi cât mai devreme candidoza pentru a împiedica răspândirea și apariția unor complicații.


Data actualizare: 02-04-2023 | creare: 17-12-2018 | Vizite: 3448
Bibliografie
1. The Pathogenesis of Candida Infections in a Human Skin Model: Scanning Electron Microscope Observations. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262537/
2. Interactions between Candida Species and Bacteria in Mixed Infections. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2486/
3. Modulating effect of dietary carbohydrate supplementation on Candida albicans colonization and invasion in a neutropenic mouse model.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC302772/
4. Invasive Candidiasis Risk & Prevention. Url: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/invasive/risk-prevention.html
5. Yeast infection (vaginal). Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
6. Probiotics for vulvovaginal candidiasis in non‐pregnant women. Url: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010496.pub2/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratarea candidozei (infecția cu Candida albicans)
  • Candidoza - tipuri și caracteristici la bărbați și femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum