Dinții îngălbeniți - cauze și tratamente

©

Autor:

Dinții îngălbeniți - cauze și tratamente

Îngălbenirea dinților (discromiile dentare) reprezintă o problemă dentară foarte comună și cauzează disconfort multor persoane atunci când vorbesc sau zâmbesc.

Colorarea dinților poate fi uniformă sau poate apărea ca niște pete sau linii pe smalț. Zonele colorate pot avea o densitate sau o porozitate diferită decât cea a unui smalț normal. Acest fenomen se explică prin infiltrarea anumitor substanțe în pelicula de sub smalț a dinților, determinând pierderea culorii lor albe, naturale.

Colorațiile pot varia de la galben, galben-maroniu, maroniu, gri, gri-negru sau pete albe, în funcție de cauza producerii lor.

Smalțul dentar este mai mult sau mai puțin translucid, ceea ce înseamnă că stratul inferior de dentină este cel care care determină culoarea dinților. Diferite variații în structura dentinei poate afecta culoarea luminii reflectate, rezultând o nuanță diferită atribuită dinților. În general, această problemă relevă practicarea unei igiene orale necorespunzătoare. Tartrul dentar este cauzat în principal de formarea unei pelicule gălbui la suprafața dinților, care nefiind curațată corespunzător poate conduce la alte afecțiuni dentare, cum ar fi carii sau inflamarea gingiilor.

Tendința generală, atunci când o persoana are dinții îngălbeniți, este de a aplica o procedură de albire a dinților, însă înainte de aceasta trebuie să se determine cauza care a determinat această problema, pentru a putea fi înlăturată.

Cauze

Discromia dentară poate fi clasificată în trei mari categorii, fiecare având propriile cauze determinante:

1. Discromia cauzată de factori extrinseci (cauze exogene) - bacteriile croatofage din cavitatea bucală, consumul de cafea, ceai, tigări, vin.
Aceasta se produce atunci când substanțele cromogene din alimente pătează stratul de smalț a dinților. Produsele de curățare și albire, precum și o curațare dentară profesională, pot înlătura aspectul neplăcut.

2. Discromia cauzată de factori intrinseci (cauze endogene, ce apar în timpul formării smalțului dentar)
Factori: administrarea tetraciclinei la o vârsta fragedă sau în timpul sarcinii; ingerarea unei cantități mari de fluor în timpul copilăriei; avitaminoza A si B; cauză genetică (amelogeneza imperfecta, osteogeneza imperfecta, porfiria congenitală).
În acest caz, stratul de dentină este cel afectat de colorații anormale. Aceste colorații pot fi îndepărtate prin utilizarea unor produse de albire care să schimbe culoarea dintelui.
În cazul în care petele au fost netratate un timp prea îndelungat, permițându-le astfel să penetreze și către structurile interioare ale dintelui, atunci se pot recomanda tratamente speciale de albire sau chiar fațetarea dinților.

3. Discromia cauzată de înaintarea în vârstă (o combinație de cauze endogene și exogene) - odată cu înaintarea în vârsta dentina se îngălbenește, iar smalțul se subțiază, permițând dentinei să se arate. Aceasta, combinată cu factorii exogeni, contribuie la îngălbenirea accentuată a dinților odată cu trecerea timpului.

După cum se observă din clasificare, există numeroși factori care pot afecta colorația dentinei, și implicit a dinților. Iată care sunt cele mai importante cauze, într-o descriere mai amănunțită:

Naturale - genetice

Există oameni care nu au culoarea naturală a dinților albă.
Iată care este și explicația: stratul de dentină (țesut osos care formează pulpa dintelui) aflat sub smalț are o culoare naturală galbenă. În anumite condiții, stratul de la exteriorul dintelui nu este foarte bine mineralizat, ceea ce determină ca acesta sa devină translucid. Acest lucru permite culoarea dentinei (galbenă) să fie mult mai vizibilă, dând astfel impresia de îngălbenire a dinților. Această problemă poate fi tratată doar cu metode avansate de albire.
În cazuri extrem de rare, copiii cu dentinogeneza imperfecta se nasc cu discromii: galbene, maronii, gri sau purpurii.

Îmbătrânirea

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, acest lucru se reflectă și în aspectul său exterior, și deci și în cel al dinților, îngălbenirea acestora devenind un proces natural, firesc. Oricât de corectă ar fi igiena orală a persoanei respective, după o anumită perioada de timp, din cauza modificării structurii minerale a dinților (devin mai poroși), agenții de colorare se strecoară printre straturile de smalț și dentină, schimbându-le nuanța. Dinții pot fi puternici și sănătoși, și cu toate acestea îngălbeniți.
În plus, smalțul se uzează, astfel încât devine mai vizibilă dentina (galbenă), iar organismul nu poate lupta la fel de bine împotriva agenților bacterieni și a cariilor. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și igiena orală devine mai precară, toți acesti factori combinați fac ca nuanța dinților să se închidă, iar petele devin foarte greu de îndepărtat.

Igiena orală

Igiena orală precară reprezintă cauza majoră ce conduce la îngălbenirea dinților. În plus, aceasta favorizează și acumularea plăcii bacteriene și depunerea de tartru, ce de asemenea îngalbenesc dinții.

Consumul alimentar

Substanțele cromogene din alimentele consumate sunt responsabile în mare măsură de discromiile dentare. Ceaiul, cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure au pigmenți care pătează obiectele pe care le ating.
Deși consumul acestora este pricipalul inculpat în acest caz, de fapt, consumul oricăror alimente sau băuturi, fără o igienă orală corectă, poate provoca pătarea și îngălbenirea dinților.

  • alternări neregulate și repetate cald-rece, ce permit porilor să se extindă și să se contracte, contribuind la pătrunderea agenților de colorare în straturile structurale ale dintelui
  • alimentele ce conțin acizi
  • clorofila (determină o ușoara înverzire a dinților) favorizează discromiile
  • tulburările sistemice ale organismului
  • hipoplazia smalțului cauzează discromii și fisuri ale smalțului

Unele medicamemente sau tratamente

Tetraciclina este un antibiotic ce, administrat femeilor în timpul sarcinii sau copiilor până în 7 ani, afectează colorația danturii. Apa potabilă tratata cu fluor ajută la prevenirea cariilor, însă o cantitate prea mare de fluor conduce la îngălbenirea dinților.

  • unele materiale de restaurare a dinților, precum sunt cele utilizate pentru plombare, pot provoca disclorații ale dinților.
  • apa de gură antiseptică prescrisă de medicii dentiști (cu clorhexidină) a fost asociată în urma unor studii cu provocarea îngălbenirii dinților.
  • folosirea repetată a fluorurii de staniu (utilizată și în fabricarea unor paste de dinți).
  • medicamentațiile ce conțin în compoziție iod.
  • disclorațiile în nuanțe metalice pot fi produse de săruri metalice, cum ar fi suplimente de fier.
  • în urma unui tratament aplicat canalului radicular, dintele poate să se îngălbanească sau închide la culoare, dacă nu a fost curățată corespunzator camera pulpară de țesutul infectat.

Fumat

Fumatul îngălbenește sever dinții, în special pe cei din față, din cauza depozitării nicotinei pe suprafața dentară.

Accidente - traume

În urma lovirii unui dinte, acesta poate fi accidentat, traumatizat, ceea ce determină o nuanță mai închisă a acestuia. Dacă se remarcă un singur dinte care prezintă o culoare anormală în urma unei accidentări sau chiar inflamarea canalului radicular, este probabil ca nervul să fie serios afectat și necesită asistență specializată. De asemenea, și traumele pulpei dentare pot provoca îngălbenirea dinților sau disclorații.

Prevenție

O igienă orală corespunzătoare (periere corectă de 2-3 ori/zi, utilizarea aței dentare în mod regulat, apa de gură, produse de albire). Dacă nu aveți posibilitatea de a va curăța dinții dupa masă, clătiți gura cu multă apă.

  • Evitarea antibioticelor care pot provoca discromii ale dinților.
  • Renunțarea la fumat.
  • Evitarea consumului de alimente ce pot păta dinții (ce conțin substante cromogene). Imediat după consumul acestui tip de alimente și bauturi, clătiți gura cu multă apă.
  • Evitarea consumului de dulciuri (în special cele dure).


Îngălbenirea dinților și cariile sunt produse de dulciuri, în special cele de tipul bomboanelor. Nu doar cantitatea de dulciuri consumată este cea care conduce la carierea dinților, ci modul și momentul în care sunt acestea consumate.

Atunci când consumați băuturi carbogazoase sau alimente bogate în zahăr în timpul zilei, smalțul dinților este expus unor acizi nocivi. Dropsurile pentru tuse sau dropsurile mentolate pentru respirație proaspătă pot părea inofensive, însă și acestea contribuie la apariția sau agravarea cariilor.

Medicii dentiști recomandă o pauză de cel puțin 3 ore între consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr. De asemenea, se recomandă consumul lor după masă, pentru ca producția mărită de salivă din timpul ingerării să curețe acizii, bacteriile și zahărul de pe suprafața dentară. Se interzice categoric consumul de dulciuri înainte de a dormi, deoarece în timpul somnului cantitatea de salivă produsa este mult diminuată.

Periajul dinților se face cu cel mult o oră dupa ce ați mâncat, pentru a evita îngălbenirea dinților. Iar în cazul băuturilor carbogazoase, încercați să le consumați cu paiul, după care să clătiți gura cu apă.

Pentru a menține un zâmbet frumos, trebuie să vă spălați dinții după fiecare masă și să utilizați ața dentară, să mestecați gumă fără zahăr.

Încercați să vă terminați masa cu un măr. Acesta are un efect similar cu curățarea dinților cu o periuță de dinți. Fructele și legumele previn, de asemenea, și inflamarea gingiilor.

Mestecatul unei gume cu efecte de albire rămanâne doar o măsura preventivă folosită după consumul de cafea sau tutun. Pasta de dinți cu efect de albire este cea care dă cele mai bune rezultate pe termen lung, dintre toate opțiunile disponibile pe piață. Există însă și produse cu efecte secundare, sau care pot afecta gingiile și țesuturile moi ale cavității bucale, de aceea este necesară consultarea unui specialist prealabil.

Tratament

În cazurile nu foarte grave, dinții îngălbeniți pot fi tratatați acasă (în special cei ce au drept cauze consumul de alimente cromogene și o igienă orală precară). Chiar și medicul dentist vă poate fabrica anumite substanțe pentru a le folosi într-un tratament la domiciliu.

Aplicarea tratamentului în cadrul unui cabinet dentar depinde și de cauza care a determinat îngălbenirea dinților. Acestea ajută și la păstrarea unei danturi sănătoase și durabile.

Metode simple de tratament (nespecializat)

  • perierea corectă de 3 ori pe zi și utilizarea aței dentare de cel puțin două ori pe zi, folosirea apei de gură ce conține soluții fluoride neutre
  • periere după consumul de alimente și bauturi ce conțin substanțe cromogene
  • folosirea unei paste de dinți pentru albire și a gumei de mestecat fără zahăr cu particule pentru albire
  • folosirea unor benzi de albire a dinților

Metode avansate de tratament (specializat)

  • aplicarea de fațete dentare
  • folosirea unor metode avansate de albire a dinților în cadrul unui cabinet dentar (aplicații cu peroxid sau tratament cu laser)

Apa de gură pentru albirea dinților

  • este cea mai simplă dintre metode: trebuie să clătiți gura timp de un minut. Este eficientă doar pentru pete foarte puțin vizibile, deoarece agenții de albire se află pe suprafața dentară doar o perioadă foarte scurtă de timp.

Atenție: este recomandată apa de gură cu soluții fluoride neutre.

Unele ape de gură conțin pe lângă alcool și unele substanțe chimice care pot îngălbeni dinții și pot fi ușor absorbite prin țesuturile moi ale cavității bucale și transmise în organism.

Pasta de dinți cu efect de albire

  • este folosită cu precădere pentru prevenție, și mai puțin pentru îndepărtarea petelor de pe dinți.
  • se recomandă ca pasta de dinți să fie ușor abrazivă, pentru a acționa asupra petelelor, însă fără a distruge smalțul dinților.

Benzile de albire a dinților

  • aceste benzi conțin pe ele un agent de albire ce acționează asupra petelor. Se aplică pe dinti o dată sau de două ori pe zi, iar în cazul unora, se recomandă a fi aplicate pe timpul nopții.
  • nu se pot aplica foarte des, deoarece pot conferi o nuanță albăstruie dinților, din cauza substanțelor continute de benzi.
  • nu pot fi aplicate dacă dinții nu sunt sănătosi din punct de vedere structural, au fisuri sau fracturi, deoarece ar putea produce o schimbarea a nuanței neuniformă.
  • pot afecta gingiile, dacă subsanțele sunt prea puternice;

Mulaje speciale pentru dinți, cu efect de albire

  • aceste gutiere sunt fabricate de către tehnician și sunt facute perfect pentru a se potrivi cavității dumneavostra bucale, creând posibilitatea ca agentul de albire să acționeze mai eficient, acoperind fiecare dinte; conțin agenți de albire într-o concentrație mai mare decât produsele de albire comerciale.
  • pot apărea efecte secundare și necesită o noua vizită la medicul dentist pentru ameliorare.

Laser și agent de albire cu apă oxigenată

  • procedura durează aproape o oră și foarte mulți consideră ca are efecte secundare nocive
  • culoarea obținută însă durează mai mulți ani

Fațetare dentară

  • sunt confecționate fie din ceramică, fie din rășini de compozite și reprezintă o peliculă fină, precum o cochilie, ce acoperă partea frontală a dintelui.
  • pot fi aplicate doar dacă dinții sunt sănătoși din punct de vedere al structurii.

Remedii naturiste pentru tratarea dinților ingălbeniți

Pe lângă produsele ce conțin agenți de albire și tratamentele disponibile în cabinetele medicilor dentiști, există remedii naturiste care ajută la albirea dinților și se găsesc în farmaciile de profil sau pot fi preparate acasă:

  • lămâile
  • praful de albit pe bază de scorțișoară;
  • salvia dată prin râșnița de cafea
  • partea albă a coajei de portocală
  • bicarbonat de sodiu
  • pulpa de căpșună
  • sarea (atenție! Foarte abrazivă și poate dăuna smalțului, sau poate crea disconfort la nivelul gingiilor).


Înainte de a încerca aceste remedii, este bine să vă consultați medicul stomatolog, pentru a vă recomanda soluțiile optime pentru cazul dumneavoastră, în funcție de cauzele producerii îngălbenirii și sănătatea dinților și gingiilor dumneavoastră.

Stratul de smalț este destul de subțire pentru a suporta diverse metode agresive de albire a dinților, iar combinarea necontrolată a diverselor metode poate crea și mai multe probleme la nivelul dinților și a cavității bucale.

Dinții îngălbeniți sunt totuși doar o problemă de estetică și nu trebuie să riscați daune permanente dinților din dorința de a avea dinți mai strălucitori și un zâmbet frumos!


Data actualizare: 14-10-2020 | creare: 04-06-2009 | Vizite: 85087
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Periuța de dinți manuală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum