Eroziunea dinților

©

Autor:

Eroziunea dinților
Eroziunea dinților reprezintă pierderea ireversibilă a smalțului dentar, cauzată de atacuri acide, nebacteriene.

Smalțul reprezintă învelișul exterior de protecție al dintelui, iar în momentul în care acesta dispare, dentina este expusă, fapt ce duce la apariția durerii și a sensibilității dentare. Un dinte erodat prezintă de obicei goluri pe suprafață și o margine zimțată, iar dentina are o culoare mai închisa și mai gălbuie.

Dizolvarea structurii dentare mineralizate apare în urma contactului cu substanțe acide intrinseci (reflux gastro-esofagian, vomă) sau extrinseci (băuturi acide, citrice).
De fiecare dată când dintele intră în contact cu mâncarea sau cu o substanță acidă, smalțul se înmoaie pentru o perioadă scurtă de timp, pierzând din conținutul de minerale. Saliva neutralizează însă acest atac acid, refacând echilibrul natural.

Dacă aceste atacuri acide sunt repetate, saliva nu reușește să facă față și mici particule de smalț pot fi pierdute prin periaj. Astfel, de-a lungul timpului, suprafața dintelui începe să se erodeze.

Cauzele erozunii dinților

Cauza intrinsecă ce duce la eroziune dentară este acidul gastric din stomac, ce pătrunde prin esofag în cavitatea abucală. Acest lucru se întâmplă în afecțiuni precum reflux gastro-esofagian și tulburări de alimentație ce implică provocarea vomei (bulimie, mâncat compulsiv). Eroziunea dentară se întâlnește și la alcoolicii care vomită des.

Capacitatea salivei de a neutraliza aciditatea din gură este dată de conținutul de bicarbonat. Astfel, la persoanele afectate de eroziune, s-a constatat o capacitate redusă a salivei de neutralizare a acizilor.

Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice și anumite alimente (băuturile acidulate conțin acid fosforic, fructele conțin acid citric și acid malic, produsele fermentate conțin acid lactic, strugurii și vinul conțin acid tartaric). Este important să consumați aceste alimente cu moderație și doar în timpul meselor. Dăunatoare pentru dinți poate fi și mestecarea tabletelor de vitamina C.

Tratament

Eroziunea dinților este ireversibilă, însă se poate preveni agravarea acesteia prin controale regulate la medicul stomatolog. Se mai poate acoperi dentina din zona erodată cu o plombă, pentru a preveni sensibilitatea și cariile. Dacă dintele este afectat în foarte mare măsură, cea mai bună soluție este fațetarea ceramică.

Prevenția eroziunii dentare

 • Cea mai evidentă măsură de prevenție este evitarea consumului de alimente dăunatoare dinților.
 • Când consumați băuturi acidulate sau sucuri din fructe, nu „plimbați” lichidul prin gură, ci înghițiți imediat. Folosiți un pai pentru a evita contactul cu dinții.
 • Încheiați masa consumând lapte sau brânză, pentru a neutraliza acidul.
 • După masă, clătiți gura cu apă timp de 30 de secunde.
 • După masă mestecați gumă fără zahăr, pentru a stimula producția de salivă.
 • După ce ați consumat alimente sau băuturi acide, așteptați cel puțin o oră până la periajul dinților. Astfel, dinții au timp să își recapete conținutul mineral.
 • Periați dinții de două ori pe zi cu o perie mică, cu peri moi și cu o pastă de dinți cu fluor.

Data actualizare: 27-12-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 23386
Bibliografie
1. Dental erosion - Frequently Asked Questions, link: https://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=8
2. Diagnosis and Management of Dental Erosion, link: https://www.thejcdp.com/issue001/gandara/gandara.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cariile dentare
 • Urgentele dentare - primul ajutor
 • Periuța de dinți manuală
 •