Marirea sanilor - ce optiuni exista?

©

Autor:

Marirea sanilor - ce optiuni exista?
Tot mai multe femei viseaza la un bust generos, care sa atraga priviri admirative si sa le rezolve problemele de incredere in sine. Sani mai mari, mai fermi, cu un aspect tineresc - acestea sunt cateva din „revendicarile” feminine de ordin estetic, iar piata ofera numeroase alternative.

De unde dorinta de a apela la diverse procedee de marire a sanilor? Iata care sunt motivatiile femeilor care se decid sa opteze pentru un volum mai mare al sanilor:

Motive obiective:
  • predispozitie genetica pentru sani mici
  • predispozitie genetica de asimetrie a sanilor (forme diferite, marimi diferite, pozitie asimetrica)
  • recostructia sanilor, in cazul pacientelor care au suferit de cancer mamar si au trecut printr-o interventie de extirpare a sanilor, ca parte a tratamentului
  • reducerea fermitatii cauzate de imbatranire
  • lasarea sanilor dupa nastere si alaptare - caz in care este necesara combinatia operatiei de marire a sanilor cu o procedura de ridicare a sanilor - lifting)

Motive subiective:
  • imbunatatirea aspectului fizic - un fizic mai atragator este cel mai adesea principalul motiv pentru care o femeie decide sa apeleze la una din metodele sau procedurile pentru marirea sanilor. Dorinta este de a obtine o mai mare proportionalitate a corpului si a unui contur armonios.
  • stare psihica mai buna  - nemultumirea privind aspectul fizic poate cauza o pierdere a increderii in sine si in raporturile cu sexul opus, putand sa afecteze starea psihologica a persoanei.
  • dorinta de a avea mai multe mai multe optiuni pentru garderoba - un corp mai bine proportionat si un contur corporal armonios ofera posibilitatea de a adopta o garderoba ce era inaccesibila anterior.

Marirea sanilor se poate realiza prin mai multe tehnici si metode, in functie de optiunea pacientei, aplicabilitatea procedurii pe fiecare caz in parte, rezultatele dorite si, nu in cele din urma, posibilitatile financiare.

Cea mai frecventa si mai populara metoda, cu efectele cele mai spectaculoase, este operatia chirugicala de marire a sanilor (mamoplastia de augmentare). Aceasta poate determina cresterea marimii (a volumului) sanilor, corectarea dezechilibrelor (asimetrie, marimi diferite, forme diferite etc), poate imbunatati considerabil fermitatea sanilor si restaura un contur natural, echilibrat pentru pacienta.


Marirea substantiala a sanilor poate fi realizata doar prin interventie chirugicala!

Cu toate acestea, exista si o serie de metode, tehnici, aparate si produse care pot determina o amplificare medie (in volum) a sanilor, dar si o imbunatatire vizibila a aspectului lor (prin cresterea fermitatii sau o ridicare naturala a sanilor – creand astfel imaginea unor sani mai mari, mai bine proportionati).

Va prezentam in continuare principalalele optiuni de marire a sanilor.

Metode naturale pentru marirea sanilor (metode non-chirugicale)

Ca in orice problema medicala, exista un moment in care oamenii tind sa apeleze cu precadere la metode naturale de rezolvare, eliminand posibilitatea utilizarii unor corpuri straine (implanturi) si substante chimice pentru ameliorare/ rezolvare.

Marirea sanilor intr-un mod natural consta de fapt intr-o amplificare a tesutului mamar, in special prin tratamente de natura hormonala sau tehnici de stimulare a hormonilor si de crestere a tesuturilor moi, precum si intarirea tesutului muscular. Astfel efectele produse de aceste metode de amplificare a sanilor nu sunt foarte spectaculoase in materie de volum, insa imbunatatesc aspectul acestora (fermitate, forma, efect de lifting) .

Rezultatele necesita timp si rabdare din partea pacientei, deoarece stimularea hormonala sau a musculaturii sunt procese naturale care se desfasoara gradat si necesita persistenta si respectarea stricta a unor instructiuni de aplicare. Exista posibilitatea ca rezultatele sa nu fie cele asteptate, din cauza alegerii unei metode ce nu se potriveste organismului individual.

Efectul de marire a sanilor obtinut pe cale naturala este de pana la 50 %.

Pastile pentru cresterea sanilor

Caracterul „natural” acestor pastile este pusa de multe ori sub semnul intrebarii de catre consumatori, acestea putand contine diferite substante chimice ce genereaza efecte secundare.  Se pare insa ca exista si pastile obtinute din amestecul unor plante, componente ce determina o schimbare hormonala: se produce o reactie similara cu cea din perioada pubertatii, plantele furnizeaza estrogen si astfel are loc cresterea tesutului delicat din interiorul sanilor.

Aceste pastile nu contin hormoni, ci doar anumite plante care stimuleaza productia de estrogen.

Creme pentru marirea sanilor

Cremele au in compozitie esente de plante si uleiuri din plante (medicinale sau nu), ingrediente naturale cu afinitate pentru tesutul moale ale sanilor, fara hormoni, insa extrem de hidradante, emoliente, oferind un aspect ferm si neted sanilor. Masajul se realizeaza lent, cu grija, astfel incat crema sa patrunda in epiderma, sa vascularizeze celulele si sa ofere nutrienti tesutului mamar.

Ingredientele patrund adanc in tesut si sunt obtinute urmatoarele efecte: imbunatatirea circulatiei sangelui, cresterea  nivelului estrogenului, reducerea starilor de oboseala, absorbirea repida in piele, sani mai fermi si mai bine proportionati.

Alimentatie : dieta cu fitoestrogeni si antioxidanti

Adoptarea unei alimentatii sanatoase poate determina cresterea in volum a sanilor, in anumite conditii. Care sunt variantele recomandate de consum:
  • alimente care contin fitoestrogeni – ce produc marirea sanilor printr-o crestere naturala, fara a le afecta fermitatea: masline negre, uleiul virgin de masline, soia, germenii de grau, uleiul de germeni de grau, inflorescentele si semintele de marar, frunzele de telina, miezul de nuca, alunele neprajite, semintele de floarea soarelui neprajite;
  • alimente care contin antioxidanti: peste, nuci neprajite, fructe si legume, marar, cereale integrale. Datorita continutului crescut de antioxidanti, previn aparitia cancerului de san.

Pentru un efect vizibil, trebuie sa consumati astfel de alimente regulat, zilnic, timp de minim 6 luni.

Plante cu stimulare hormonala

Aceste produse sunt comercializate in farmaciile naturiste: seminte de marar, radacina de lemn dulce, inflorescente de busuioc, seminte de ananas (pentru consum, se macina si se inghit cu apa). Alte plante cu posibile efecte de stimulare hormonala sunt cele exotice, precum: schinduf, chimen dulce, extract de palmier.

Aceste stimulente pe baza de ierburi, ce pot fi folosite pentru marirea sanilor, sunt cunoscute sub denumirea de fitoestrogeni, care se aseamana cu estrogenii umani, avand o compozitie si functie similarar.

Aceste plante pot fi atat consumate ca atare, cat si achizitionate sub forma de pastile, lotiuni, creme, spray-uri.

Exercitii fizice

Exercitiile fizice pot determina o crestere in volum a muschilor pectorali, peste care este plasat in mod direct tesutul adipos mamar. Astfel se poate imbunatati conturul sanilor, stimulat circulatia sangvina la nivelul acestora, creste fermitatatea lor si  imbunatatirea starii lor de sanatate.

Anumite exercitii fizice, in combinatie cu alte tehnici si metode pentru marirea sanilor in mod natural,  pot avea ca rezultat sani frumosi, cu un aspect marit, mai fermi si sanatosi. 

Exercitii Yoga

Yoga este o tehnica spirituala puternica, de origine Hindu, ce combina o serie de exercitii menite sa relaxeze atat trupul cat si mintea, creand o stare de bine, de buna dispozitie si sanatate. Aceasta stare generala de bine imbunatateste actiunea hormonilor, iar impreuna cu exercitii de stimulare a cresterii tesutului muscular – se va obtine un aspect marit si imbunatatit al bustului.

Masaj pentru marirea sanilor

Pe langa efectele de lifting si crestere a fermitatii (prin tonifierea ligamentelor) si de accelerare a cresterii tesutului adipos mamar, masajul descarca organismul de starile de stres. De asemenea, prin masaj pot fi eliminate si toxinele acumulate la nivelul tesutului, iar prin adaugarea de uleiuri medicinale (din germeni de grau, marar, fenicul) se obtin efecte vizibile de fermitate si tonifiere a sanilor.

Uleiul de fenicul este folosit in India inca din antichitate, pentru efectele sale afrodisiace; administrat intern, are actiune tonica si stimulanta, estrogenica, galactogena. Aceasta metoda trebuie practicata regulat, eventual in combinatie cu creme pentru marirea sanilor, cel putin cateva luni, pentru a obtine un aspect imbunatatit al bustului.

Masaj cu vacuum

Pentru sanii fara volum, lasati, un masaj cu vacuum stimuleaza canalele galactofore, crescand astfel presiunea sangvina, intarind si tonifiind tesutul conjunctiv. Terapia cu masaj profund, vacuum, se realizeaza cu ajutorul unui aparat cu cupe speciale de aspiratie, dupa care se aplica o masca cu minerale si elastina.
Se recomanda minimum 8 sedinte in cadrul unui tratament, iar marirea efectiva in volum este de aproximativ 3-5 mm.

Electrostimulare

Electrostimularea transcutanata determina o marire a masei musculare si activarea circulatiei sangvine la nivel local.

Pompa pentru marirea sanilor

Desi nu s-a dovedit din punct de vedere stiintific un efect garantat, exista o serie de pompe al caror principiu de functionare se bazeaza pe puterea de suctiune, de a atrage lichidele si tesutul adipos din celulele tesutului mamar. Producatorii afirma ca acestea pot stabiliza nivelul natural al hormonilor, determinand astfel o productie sporita de colagen, ce contribuie la formarea de noi tesuturi.
Trebuie insa sa se aiba in vedere posibilitatea aparitiei vergeturilor, care urmare a efectului de suctiune la nivelul sanilor, precum si posibilitatea de spargere a unor capilare; sanii nu devin mai fermi.

Dispozitivul cu laser

Aceasta metoda foloseste un dispozitiv foloseste energia generata de fascicolul de lumina laser, pentru a regulariza productia de estrogen. Are loc subtierea tesutului conjunctiv si stimularea regenerarii celulare. Pe langa un aspect usor marit, aceasta tehnologie laser poate ameliora si alte probleme de aspect al sanilor: flascitate sau sani neuniformi, inegali.

Hipnoza

Hipnoza este considerata a fi o metoda experimentala de marire a sanilor. Principiul ei de actiune se bazeaza pe crearea unei stari generale (trup si suflet) de bine, ce contribuie la stimularea hormonala. Nu a fost dovedit medical sau stiintific ca avand rezultate, iar cercetarile in domeniu sunt inca vagi.

Metode chirugicale pentru marirea sanilor

Femeile care opteaza pentru metodele chirurgicale de marire a sanilor, au la indemana atat metode minim invazive, cat si variante cu un efect invaziv mai mare pentru organism.

Metode minim invazive:

Injectii cu filleri -  Macrolane

Aceasta metoda non-chirugicala de ridicare si marire a sanilor care nu sunt foarte lasati este destul de recenta, iar rezultatele se mentin in functie de substanta injectata, dupa care sunt necesare injectii de intretinere. Spre deosebire de tratamentul chirugical, acest proces este ireversibil:  odata injectate, substantele nu mai pot fi indepartate din organism.

Cea mai utilizata substanta pentru marirea sanilor este acidul hialuronic, in formula Macrolane.

Procesul dureaza mai putin de 45 minute si necesita doar o mica incizie sub fiecare san prin care se injecteaza gelul Macrolane (ce are drept substanta principala un acid ce apare in mod natural in organismul uman). Procedura nu necesita anestezie, nici perioada de recuperare si aduce o schimbare subtila si adaptabila formelor corpului.  Acest tip de interventie minim invaziva este considerat de catre medici plasticieni ca reprezentand „inceputul sfarsitului” pentru implanturile cu silicon.

Tehnologia Aquafilling

Este folosit un hidrogel (aqua gel), un compus polimeric, insolubil in apa, puternic absorbant (poate contine 99% apa), format din polimeri naturali sau sintetici. Acest compus are un grad ridicat de flexibilitate si este similar cu tesutul natural (datorita continutul de apa ridicat). Din aceste motive, tehnologia beneficiaza de avantaje specifice importante: mulaj natural, forma naturala si textura naturala.
Aquafilling este considerata o metoda sigura, cu rezultate estetice excelente si durabile.

Injectii cu celule stem si grasime

Injectarea cu celule stem si grasime reprezinta o procedura estetica chirugicala  destul de noua, ce implica folosirea unor celule din propriul corp pentru a mari si oferi fermitate sanilor.

Ca prima etapa, grasimea este extrasa din zona abdominala sau din zona coapselor printr-o procedura de liposuctie (cu laser). Apoi, are loc un proces de separatie a grasimii de alti compusi, iar celulele stem concentrate se amesteca cu grasime si sunt injectate la nivelul sanului. Celulele stem au rolul de ajuta grasimea sa adere la celelalte celule; astfel, se creaza tesut nou si are loc o marire a volumului sanilor.

Intrucat procedura este destul de noua, nu sunt cunoscute inca toate riscurile sale (cu siguranta mai mici decat in cazul unei interventii chirurgicale sau injectarea unor substante chimice), insa principalul avantaj il constituie folosirea unor celule vii din propriul organism. Nu sunt injectate substante straine in organism, nu exista riscul de respingere a substantei, iar marirea sanilor este destul de naturala.

Un dezavantaj major este costul, mult mai ridicat decat in cazul implanturilor mamare.

In prezent, acest proces de marire poate avea ca rezultat o crestere doar cu un numar a cupei, insa se fac cercetari pentru progrese in viitor. Celulele stem sunt celule nediferentiate ce pot creste pentru a forma orice tip de tesut, celula, organ, piele sau sange.
Aceasta tehnica dertermina marirea sanilor (in cateva luni, timp in care are loc regenerarea celulara si formarea de tesut nou), insa nu ofera fermitate sanilor si nu are efect de ridicare.
Medicii plasticieni au incercat injectiile cu grefa simpla de grasime, insa s-a dovedit extrem de dificil sa se alimenteze cu sange noul tesut (celulele stem sunt cele care contribuie la formarea vaselor sangvine).

Avantaj:
Aceste metode de marire a sanilor sunt minim invazive, asigura un minimum de trauma si disconfort, sunt destul de sigure si necesita un timp de recuperare scurt.


Metode invazive:

Implanturile mamare

Marirea chirurgicala a sanilor, numita tehnic mamoplastie de augmentare, este cea mai frecventa operatie estetica realizata la nivel global. Aceasta consta in introducerea unor implanturi mamare, pentru a mari volumul si modifica forma sanilor.

Operatia se realizeaza sub efectul unei anestezii generale, iar implantul este inserat fie in spatele tesutului mamar, fie in spatele muschilor pectorali. Inciziile pot fi facute sub brat, in partea inferioara a areolei sau sub san.

Exista doua tipuri principale de implanturi folosite in prezent :
  • implanturile cu cele cu gel siliconic coeziv
  • implanturile cu solutie salina (acestea pot fi alimentate cu solutie si dupa introducerea in organism)

Perioada de recuperare, in cazul implanturilor mamare este de cel putin o saptamana. Efecte postoperatorii: umflare, invinetire, un aspect ridicat si intarit al sanilor primele 48 de ore. Recuperarea depinde de marimea implantului, de locul inciziei, de plasarea imlantului si de organismul pacientului.

Principalele dezavantaje:
  • aspectul si textura nenaturale
  • durata de cicatrizare a inciziei
  • riscul ca implantul sa nu fie acceptat de organism

Daca va ganditi sa apelati la oricare dintre aceste metode sau tehnici de marire a sanilor, trebuie sa aveti in vedere si mentinerea si ingrijirea corecta a acestora: marimea potrivita la sutien, dieta echilibrata, hidratarea organismului, practicarea activitatii fizice si controlul medical regulat.

Puteți citi mai multe despre marirea sanilor cu implanturi mamare, aici.

Data actualizare: 04-03-2014 | creare: 21-09-2009 | Vizite: 186210
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum