Rog sugestii pentru boala cardio-vasculara

17-02-2016
staion16
Nu este medic/terapeut
staion16
Buna ziua in primul rand, sper ca am postat in sectiunea potrivita, am o bunica de 70 de ani cu o afectiune cardio-vasculara, voi scrie mai jos exact cum scrie pe fisa de externare, diagnostic si epicriza (ce-o fi insemnand asta).

Diagnostic:
1.Insuficienta cardiaca cls II NYHA;
2.Bloala aortica degenerativa (stenoza aortica stransa / regurgitare aortica usoara);
3.Artere coronare epicardice permeabile-angiografic;
4.Hipertensiune arteriala esentiala GR 3 risc aditional foarte inalt;
5.Fibrilatie atriala persistenta cu AV medie;
6.Dilatatie de aorta ascendenta;
7.Insuficienta mitrala usoara;
8.Ateromatoza carotidiana fara semnificatie hemodinamica;
9.Obezitate.

Epicriza:
Pacienta de 69 de ani, obeza, dislipidemica, hipertensiva, cunoscuta cu boala aortica degenerativa (stenoza aortica stransa / regurgitare usoara), vine pentru dispnee la efort fizic grad mic/mediu, fatigabilitate si pentru dureri retrosternale la efort fizic mic/mediu care cedeaza la repaus.
Examen obiectiv la internare: stare generala medie, OTS, tegumente si mucoase normal colorate si hidratate, fara staza periferica sau pulmonara, soc apexian in sp V ic pe LMC stg, AMC in limite normale, zgomote cardiace aritmice, AV=110/bpm, TA=110/80mmHg, suflu sistolic cu iradiere pe toata aria precordiala si pe vasele gatului, gr 3/6, aa periferice pulsatile, abdomen destins de volum prin tesut adipos in exces, nedureros spontan si la palpare.
ECG la internare: ritm de FiA, AV=110bpm, unda T negativa in DI, aVL, V4-V6, rare ESV.
Ecocardiografie transtoracica (efectuata in FiA-AV=120bpm): Ao inel=21mm, Ao sinusuri=37mm, Ao asc=44mm, Ao desc=25mm, Ao crosa=28mm, AS=55/51mm, Vol AS=70ml, VSDTD=41, SIV=18mm, AD=34MM, VD=30mm.
- Valva mitrala-hiperecogena, regurgitare mitrala usoara;
- Valva aortica-pare tricuspa, calcificari importante de cuspe, care au mobilitate redusa, vel VS/Ao=4.8m/s, gradient VS/Ao=55mmHg(mediu).
- Valva tricuspida-regurgitare tricuspidiana usoara;
- SIA/SIV par intacte, pericard liber.
Concluzii-HVS concentrica, FEVS buna-estimata -50% (greu de apreciat la AV rapida)
- AS dilatat
- stenoza aortica severa
- dilatatie de aorta ascendenta cu recalibrare in crosa aortica
Pe data de 29.01.2016 s-a efectuat coronarografia ce a evidentiat artere coronare epicardice permeabile. Evolutia postprocedura a fost favorabila, fara complicatii locale.
Pe perioada internarii a primit tratament cu b locant, HGMM, IECA, ASA si statina.

As vrea un sfat al unor medici, nu s-a putut recurge la operatie din cauza varstei si a complicatiilor ce ar putea sa apara in timpul operatiei sau dupa. As vrea sa stiu daca totusi sa recurgem la operatie sau daca nu, cat ar putea sa mai traiasca asa, fara operatie si orice alte detalii si sugetii vor fi bine primite.

Rog seriozitate si bun simt, va multumesc anticipat si sper sa lamuresc cumva o mama disperata pentru mama sa care cauta orice tip de speranta, oricat de mica.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.