Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani

©

Autor:

Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
Conform celei mai ample meta-analize privind efectul activității fizice asupra creierului, aerobicul combinat cu exercițiile de rezistență sunt cele mai eficiente pentru sănătatea creierului persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, indiferent de starea de sănătate a acestuia.

Deși se presupune că sportul este o metodă cu mult potențial în a amâna declinul cognitiv specific vârstei a treia, cercetătorii consideră că beneficiile acestuia nu au fost bine exemplificate de studiile realizate până acum, din cauza criteriilor foarte stricte de includere a acestora în meta-analize.

Pentru a veni în întâmpinarea acestui neajuns, cercetătorii de la Universitatea din Canberra (Australia) au realizat o meta-analiză în care au inclus 39 de studii publicate până în 2016. Scopul a fost de a evalua efectul mai multor tipuri de activități fizice (aerobic, rezistență, yoga, tai chi și o combinație de aerobic cu rezistență) asupra capacităților cognitive generale, atenției, abilității de procesare rapide a informațiilor, funcțiilor executive (procesele implicate în comportamentele orientate către scopuri), memoriei generale și memoriei de lucru.

S-a observat că exercițiile aerobice aveau un efect ridicat asupra îmbunătățirii abilităților cognitive, iar cele de rezistență erau benefice pentru funcțiile de execuție, memorare și memoria de lucru.

În ceea ce privește frecvența și durata ședințelor de sport, rezultatele au arătat că o ședință între 45 și 60 de minute de sport moderat sau intens este benefică, indiferent de frecvență.

Autorii consideră că rezultatele sunt suficient de puternice pentru a recomanda persoanelor cu vârsta peste 50 de ani să facă exerciții de aerobic și rezistență, pentru sănătatea cerebrală.

Meta-analiza a fost publicată în British Journal of Sports Medicine.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 20-08-2019 | creare: 25-04-2017 | Vizite: 1294
Bibliografie
Aerobic and resistance exercise combo can boost brain power of over 50s, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-aerobic-resistance-combo-boost-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  • Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
  • Vârsta maximă este influențată de controlul asupra vieții și de activitățile fizice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum