Activitatea fizică redusă este asociată cu un risc crescut de psoriazis

©

Autor:

Activitatea fizică redusă este asociată cu un risc crescut de psoriazis

Oamenii de știință de la University of Gothenburg, Suedia au demonstrat că există o legătură între activitatea fizică redusă la adulții tineri și riscul crescut de a dezvolta psoriazis.
Studiul s-a bazat pe datele a mai mult de 1,2 milioane de bărbați în vârstă de 18 ani, recrutați pentru pregătire militară obligatorie în cadrul Forțelor Armate Suedeze, între anii 1968 și 2005. Pentru bărbații care au avut cea mai redusă activitate fizică, riscul de a dezvolta psoriazis a fost cu 35% mai mare față de bărbații cu cea mai intensă activitate fizică.

În timpul procesului de înscriere, tinerii au fost supuși la aceleași teste de fitness, utilizând o bicicletă de exerciții. Cercetătorii au împărțit datele în funcție de constituția fizică a bărbaților și de rezistența lor, obținând trei categorii: tip fitness scăzut, fitness mediu și fitness ridicat. Apoi, aceștia au îmbinat datele cu alte registre, folosind Registrul Național al Pacienților din Suedia, pentru a obține coduri de diagnostic pentru psoriazis și artrita psoriazică a bolii articulare. Bărbații care primiseră deja unul dintre aceste diagnostice înainte de recrutare au fost excluși din studiu.

Ulterior, starea de sănătate a participanților a fost urmărită de-a lungul vieții. Între 37 și 51 de ani, aproximativ 23.000 de recruți au dezvoltat psoriazis sau artrită psoriazică. În grupul cu capacitate redusă de fitness, 2,5% au dezvoltat una sau ambele boli, în timp ce doar 1,7% din grupul cu capacitate ridicată de fitness au prezentat semne și simptome de boală. În grupul cu capacitate redusă de fitness, riscul de a dezvolta psoriazis a fost cu 35% mai mare, iar cel de a dezvolta artrită psoriazică cu 44% mai mare decât în ​​grupul cu condiție fizică optimă. În calcularea rezultatelor, oamenii de știință au luat în considerare și alți factori de risc, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC).

„Am arătat că există o asociere între capacitatea fizică redusă și riscul crescut de a dezvolta psoriazis și artrită psoriazică, dar nu am putut arăta și o legătură cauzală. Deci nu putem spune că aceste condiții de sănătate pot fi prevenite prin exerciții fizice", afirmă autorii studiului. Grupul de bărbați mai puțin în formă a fost, de asemenea, cel mai mic: puțin sub 48.000 sau 3,9% din toți recruții studiului. „O altă slăbiciune a studiului nostru este că nu am reușit să monitorizăm tendințele de fitness ale bărbaților în anii care au urmat, între recrutarea lor și debutul bolii. De asemenea, ne lipsesc datele despre fumat, un factor de risc cunoscut pentru psoriazis.”

Având în vedere rezultatele studiului, se recomandă ca serviciile de sănătate să încerce să monitorizeze regulat acest tip de grup. „Activitatea fizică scăzută era deja cunoscută ca factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, iar psoriazisul ca atare este legat și de riscul crescut al acestor boli. Rezultatele studiului nostru confirmă motivele pentru evaluarea stării de sănătate a oamenilor în tinerețe, pentru a identifica persoanele la un risc mai mare pentru rezultate negative asupra sănătății, posibile mai târziu în viață”, spune Marta Laskowski, medic rezident la Sahlgrenska University Hospital.

Aproximativ 300.000 de suedezi au psoriazis într-o formă ușoară, moderată sau severă. Este o boală inflamatorie cronică, care afectează femeile la fel de des ca bărbații. Mecanismul de declanșare pentru această boală nu este pe deplin înțeles, dar se știe că ereditatea joacă un rol important, mai ales în combinație cu factori externi. Cel mai frecvent tip, psoriazisul în plăci, provoacă leziuni ale pielii înroșite, descuamate și mâncărime. Adesea, persoanele care suferă de psoriazis au, de asemenea, și alte boli. Aproximativ 30% suferă de afecțiunea inflamatorie a articulației cunoscută sub numele de artrită psoriazică. Exemple de alte comorbidități cunoscute sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și depresia. În ultimii ani, opțiunile de tratament s-au îmbunătățit substanțial. Astăzi, pe lângă unguentele cu efecte locale, există medicamente cu efecte sistemice. În ultimii ani au apărut, de asemenea, agenți biologici eficienți care modulează cascada de semnalizare în procesul inflamator care apare în psoriazis.


sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-03-2021 | creare: 26-03-2021 | Vizite: 737
Bibliografie
Low fitness linked to higher psoriasis risk later in life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210112110116.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum