Pielea închisă la culoare nu constiuie un „scut” împotriva cancerului de piele

©

Autor:

Pielea închisă la culoare nu constiuie un „scut” împotriva cancerului de piele
Contrar părerii multora dintre noi, tenul închis la culoare nu oferă protecție împotriva cancerului de piele. Din contră, experții atrag atenția că cele mai mari rate de mortalitate din cauza melanomului sunt întâlnite în rândul persoanelor cu pielea închisă la culoare.

Concepția greșită potrivit căreia expunerea la soare este responsabilă de apariția melanomului contribuie la reducerea șanselor de supraviețuire din cauza întârzierii diagnosticului, în mod particular la persoanele mulatre. Acest tip de cancer de piele prezintă un puternic determinism genetic și este mult mai probabil să apare în zonele cu expunere limitată la soare,” a punctat Dr. Arthur Rhodes.

Doar 10-15% dintre cazurile de melanom se datorează expunerii în exces la soare și apar de regulă la persoanele cu pistrui și la cele care prezintă la nivelul pielii alterări în urma supraexpunerii la radiații ultraviolete, adaugă Rhodes.

Un studiu realizat de către Academia Americană de Dermatologie în 2016 atrage atenția că, deși cea mai mare incidență se întâlnelște la persoanele cu pielea deschisă la culoare, cele mai multe decese din cauza cancerelor de piele sunt înregistrate în rândul persoanelor de culoare.

Aflați care sunt caracteristicile celor 6 tipuri de piele și riscurile specifice ale expunerii la soare din articol.

Oricine - indiferent de tipul pielii - poate dezvolta la un moment dat melanom, atât în zonele cu expunere la soare, cât și la nivelul regiunilor inaccesibile radiațiilor solare. Întârzierea identificării sau ignorarea modificărilor de la nivelul pielii, apariția sau modificarea formei, culorii, reliefului unei alunițe, în special în zonele cu expunere redusă la soare, ar putea fi fatală.

Jumătate dintre cazurile de melanom se întâlnesc la persoanele care nu au tenul deschis la culoare și cel mai frecvent apar la nivelul palmelor, tălpilor, lojei unghiulare, membranelor mucoase,  regiunii perianale, zonei genitale și alte localizări fără expunere la soare, dificil de examinat și ignorate frecvent.
” Astfel, melanomul „ascuns” poate progresa fără a declanșa simptome evidente, ceea ce ar putea duce la un diagnostic întârziat, în stadii avansate, ceea ce crește riscul de deces.

Factorii de risc pentru melanom includ și un istoric familial de boală (melanom sau alt tip de cancer de piele), prezența unui număr mare de alunițe sau formațiuni atipice, a numeroși de pistrui sau a părului roșcat, antecedente multiple de arsusi solare în copilărie, potrivit Departamentului de Dermatologie din cadrul Universității Rush.

Citiți mai multe informații despre melanom în articol.

Sursa: HealthDay

Data actualizare: 10-12-2019 | creare: 22-06-2017 | Vizite: 1226
Bibliografie
Dark Skin No Shield From Deadly Skin Cancer, link: https://medlineplus.gov/news/fullstory_166194.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Nicio legătură cauzală definitivă între bronzarea la solar și melanomul malign?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum