Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă

©

Autor:

Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
În sezonul rece poate fi mai greu să găseși motivația pentru a face mișcare, însă cercetătorii vin încă o dată să ne amintească beneficiile unei rutine de exerciții pentru sănătatea inimii. Trei noi studii susțin beneficiile reale pentru sănătatea cardiovasculară pe care le au exercițiile fizice la vârsta a doua și chiar la o vârstă mai înaintată.

Cele mai remarcabile rezultate le-a avut studiul „Reversing the Cardiac Effects of Sedentary Aging in Middle Age” publicat în jurnalul Circulation. Acesta a avut o durată de doi ani și a folosit metode extrem de atent selectate, pentru a obține rezultate cât mai precise. Participanții la studiu - având vârsta medie de 53 de ani - au urmat un program de exerciții după o viață sedentară și au obținut o condiție aerobică cu 18% mai bună, precum și o elasticitate cardiacă cu 25% mai mare.

„O creștere de 25% a elasticității cardiace este uriașă. Aceasta permite cordului să se umple mai ușor și să pompeze mai mult sânge”, a afirmat Ben Levine, autor principal al studiului.

Al doilea studiu vine de la Mayo Clinic Proceedings și a urmărit modificările în condiția fizică și mortalitatea a peste 6.000 de persoane cu vârsta aproape de 50 de ani. Participanții care și-au menținut sau au îmbunătățit condiția fizică pe operioadă de 4,2 ani au avut un procent al mortalității cu 40% mai mic, față de participanții cu un stil de viață Sedentar.

Un al treilea studiu, publicat în American Journal of Preventive Medicine, a analizat activitatea de mers pe jos a 139.000 de americani cu vârsta medie de 71 de ani. 13 ani mai târziu, persoanele care mergeau pe jos foarte puțin sau deloc aveau un procent de mortalitate cu 26% mai mare decât cele care mergeau pe jos regulat, dar nu mai mult de două ore pe săptămână.

„Sportul oferă multe beneficii pentru sănătate, chiar dacă începem mai târziu în viață și la un nivel modest”, a concluzionat Ben Levine.

Sursa: TheStar

Data actualizare: 21-02-2018 | creare: 21-02-2018 | Vizite: 910
Bibliografie
Middle age the ‘sweet spot’ for older adults to enhance heart function , https://www.thestar.com/life/2018/02/05/middle-age-the-sweet-spot-for-older-adults-to-enhance-heart-function.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 10 motive să te apuci de sport
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Efectele intensității antrenamentelor asupra stării de bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum