Adulții în vârstă cu activități regulate sunt mai fericiți și se descurcă mai bine la testele cognitive, arată un studiu

©

Autor:

Adulții în vârstă cu activități regulate sunt mai fericiți și se descurcă mai bine la testele cognitive, arată un studiu
A rămâne activ indiferent de vârstă pare a fi secretul unei vieți fericite, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. Lucrarea, publicată recent în jurnalul JAMA Psychiatry, a ilustrat modul în care trezitul dis-de-dimineață în mod constant și menținerea unui număr mare de activități pe tot parcursul zilei au crescut semnificativ nivelul de fericire al adulților în vârstă, fiind corelate și cu rezultate mai bune la numeroase teste cognitive.
Stephen Smagula, Ph.D, autor principal al studiului, a afirmat: „Există ceva despre a te trezi mai devreme, a rămâne activ toată ziua și a urma aceeași rutină în fiecare zi, care pare să protejeze sănătatea vârstnicilor. Ceea ce este interesant în legătură cu aceste descoperiri este că tiparele de activitate sunt sub control voluntar, ceea ce înseamnă că efectuarea unor modificări intenționate în rutina zilnică ar putea îmbunătăți semnificativ sănătatea și bunăstarea oamenilor.”

Pentru studiu, echipa de cercetători a selectat 1.800 de cetățeni în vârstă de peste 65 de ani și i-au instruit să poarte un accelerometru la încheietura mâinii timp de șapte zile. Ulterior, participanții au completat și chestionare, pentru a fi evaluate simptomele asociate depresiei și semnele legate de funcția cognitivă. Rezultatele au identificat 37,6% participanți care s-au ridicat din pat dimineața devreme, rămânând activi pe tot parcursul zilei, cu rutine zilnice consistente. În plus, s-a observat un procent de 32,6% de persoane cu activități în medie de doar 13,4 ore în fiecare zi, prin trezire mult mai târziu dimineața sau adormite mult mai devreme în timpul serii. Dintre cele două grupuri, persoanele cu un nivel de activitate mai scăzută au prezentat mai multe simptome de depresie, alături de o cogniție mai slabă față de cei cu activitate crescută.

Stephen Smagula, Ph.D, a adăugat: „Oamenii se gândesc adesea că intensitatea activității este importantă pentru sănătate, dar ar putea fi durata activității care contează mai mult. S-ar putea să nu fie nevoie să alergi la un maraton, ci pur și simplu să fii implicat în activități pe tot parcursul zilei. Descoperirile noastre sugerează că întreruperea modelului de activitate este foarte frecventă și asociată cu probleme de sănătate la adulții în vârstă. Relația este probabil bidirecțională: schimbările simple pot restabili tiparele regulate de activitate, îmbunătățind sănătatea. A avea ceva pentru care să te trezești în fiecare dimineață și a avea o zi întreagă plină de satisfacții ar putea fi ceea ce este important ca să îmbătrânim bine.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-09-2022 | creare: 28-09-2022 | Vizite: 263
Bibliografie
Older adults with regular activity routines are happier and do better on cognitive tests, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220912163802.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum