Memoria, concentrarea și alte funcții cognitive, afectate chiar și de creșterile minore ale tensiunii arteriale
©
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetătorii au analizat rezultatele unui studiu existent care a inclus informații despre tensiunea arterială și sănătate cognitivă pentru mai mult de 7.000 de adulți din Brazilia, a căror vârstă medie era de aproximativ 59 de ani la începutul studiului. Participanții la studiu au fost urmăriți în medie timp de aproape 4 ani. Testarea a inclus analiza memoriei, a fluenței verbale și a funcției executive, care include atenția, concentrarea și alți factori asociați cu gândirea și raționamentul.
Analiza lor a constatat:
- presiunea arterială sistolică între 121 și 139 mmHg sau tensiunea arterială diastolică între 81 și 89 mmHg fără utilizarea medicamentelor antihipertensive a fost asociată cu o scădere accelerată a performanței cognitive la persoanele de vârstă mijlocie și la bătrâni;
- declinului cognitiv s-a produs indiferent de durata hipertensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială crescută pentru orice perioadă de timp, chiar și de scurtă durată, ar putea afecta sănătatea cognitivă a unei persoane;
- adulții cu hipertensiune arterială necontrolată au avut tendința de a experimenta scăderi semnificativ mai rapide în memorie, comparativ cu adulții care au avut hipertensiune arterială controlată.
„Am anticipat inițial că efectele negative ale hipertensiunii asupra funcției cognitive ar fi mai critice atunci când hipertensiunea arterială a început la o vârstă mai mică. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată o scădere similară a performanței cognitive accelerate, indiferent dacă hipertensiunea a început la vârsta medie sau la vârste înaintate.”, a spus autorul studiului, Sandhi M. Barreto, profesor de medicină la Universitatea Federală Minas Gerais. „Am constatat, de asemenea, că tratarea eficientă a tensiunii arteriale crescute la orice vârstă ar putea reduce sau chiar preveni această accelerare. Colectiv, constatările sugerează că hipertensiunea trebuie prevenită, diagnosticată și tratată eficient la adulții de orice vârstă pentru a păstra funcția cognitivă.”
Aproape jumătate dintre adulții americani au hipertensiune arterială. La nivel global, sute de milioane de persoane se confruntă cu complicații ale hipertensiunii arteriale, numărul deceselor cauzate de bolile de inimă sau de afecțiunile vasculare fiind în creștere. Actualul studiu evidențiază importanța diagnosticării și a controlului hipertensiunii arteriale la pacienți de orice vârstă pentru a preveni sau pentru a încetini declinul cognitiv. Rezultatele consolidează, de asemenea, nevoia de a menține niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale pe tot parcursul vieții, deoarece chiar și nivelurile de prehipertensiune au fost asociate cu declinul cognitiv.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 17-12-2020 | creare: 17-12-2020 | Vizite: 552
Bibliografie
High blood pressure at any age, no matter how long you have it, may speed cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201214090133.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cum reușește creierul să distingă binele de rău?
- Alăptarea poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv, sugerează un nou studiu
- Criteriile actuale de diagnosticare a sclerozei multiple la adulți, insuficient de sensibile pentru depistarea afecțiunii la copii
- Mersul oferă o treaptă superioară în funcționarea creierului unor persoane
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Valori glicemie!
- Hipertensiune la 17 ani?
- De la inceputul verii, am inceput sa am probleme cu inima
- Tratament HTA ineficient?
- Tensiune mare, tratamentul nu are efect
- Medicamente hipertensiune - infertilitate la barbati?
- Tensiune mare la tineri
- Tensiune arteriala 24 cu 22
- Arterele renale
- Rog opinii