Memoria, concentrarea și alte funcții cognitive, afectate chiar și de creșterile minore ale tensiunii arteriale

©

Autor:

Memoria, concentrarea și alte funcții cognitive, afectate chiar și de creșterile minore ale tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială pare să accelereze o scădere a performanțelor cognitive la adulții de vârstă mijlocie și la vârstnici, potrivit unei noi cercetări publicate în Hypertension, un jurnal al Academiei Americane a Inimii. Conform concluziilor studiului, chiar și creșterea aparent ușoară a tensiunii arteriale în timpul vârstei medii este asociată cu un declin mai rapid al funcțiilor cognitive.
Cercetătorii au analizat rezultatele unui studiu existent care a inclus informații despre tensiunea arterială și sănătate cognitivă pentru mai mult de 7.000 de adulți din Brazilia, a căror vârstă medie era de aproximativ 59 de ani la începutul studiului. Participanții la studiu au fost urmăriți în medie timp de aproape 4 ani. Testarea a inclus analiza memoriei, a fluenței verbale și a funcției executive, care include atenția, concentrarea și alți factori asociați cu gândirea și raționamentul.

Analiza lor a constatat:
 • presiunea arterială sistolică între 121 și 139 mmHg sau tensiunea arterială diastolică între 81 și 89 mmHg fără utilizarea medicamentelor antihipertensive a fost asociată cu o scădere accelerată a performanței cognitive la persoanele de vârstă mijlocie și la bătrâni;
 • declinului cognitiv s-a produs indiferent de durata hipertensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială crescută pentru orice perioadă de timp, chiar și de scurtă durată, ar putea afecta sănătatea cognitivă a unei persoane;
 • adulții cu hipertensiune arterială necontrolată au avut tendința de a experimenta scăderi semnificativ mai rapide în memorie, comparativ cu adulții care au avut hipertensiune arterială controlată.

„Am anticipat inițial că efectele negative ale hipertensiunii asupra funcției cognitive ar fi mai critice atunci când hipertensiunea arterială a început la o vârstă mai mică. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată o scădere similară a performanței cognitive accelerate, indiferent dacă hipertensiunea a început la vârsta medie sau la vârste înaintate.”, a spus autorul studiului, Sandhi M. Barreto, profesor de medicină la Universitatea Federală Minas Gerais. „Am constatat, de asemenea, că tratarea eficientă a tensiunii arteriale crescute la orice vârstă ar putea reduce sau chiar preveni această accelerare. Colectiv, constatările sugerează că hipertensiunea trebuie prevenită, diagnosticată și tratată eficient la adulții de orice vârstă pentru a păstra funcția cognitivă.”

Aproape jumătate dintre adulții americani au hipertensiune arterială. La nivel global, sute de milioane de persoane se confruntă cu complicații ale hipertensiunii arteriale, numărul deceselor cauzate de bolile de inimă sau de afecțiunile vasculare fiind în creștere. Actualul studiu evidențiază importanța diagnosticării și a controlului hipertensiunii arteriale la pacienți de orice vârstă pentru a preveni sau pentru a încetini declinul cognitiv. Rezultatele consolidează, de asemenea, nevoia de a menține niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale pe tot parcursul vieții, deoarece chiar și nivelurile de prehipertensiune au fost asociate cu declinul cognitiv.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-12-2020 | creare: 17-12-2020 | Vizite: 592
Bibliografie
High blood pressure at any age, no matter how long you have it, may speed cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201214090133.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
 • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
 • Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum