AG5 - noul antiinflamator nesteroidian ce poate inhiba furtuna de citokine fără a afecta imunitatea înnăscută

©

Autor:

AG5 - noul antiinflamator nesteroidian ce poate inhiba furtuna de citokine fără a afecta imunitatea înnăscută

La începutul pandemiei COVID-19, studiile clinice au confirmat că corticosteroizii precum dexametazona reduc mortalitatea la pacienții spitalizați cu COVID-19. Cu toate acestea, utilizarea lor la primele simptome ale COVID-19 s-a dovedit a fi dăunătoare, slăbind imunitatea antivirală înnăscută și ducând la eliminarea întârziată a virusului și la rezultate adverse în pneumoniile virale severe.


În martie 2020, Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) a lansat Platforma Interdisciplinară "Global Health" dedicată combaterii pandemiei, acoperind toate aspectele crizei, de la cele sociale la cele terapeutice. Această platformă a conectat cercetători din diferite domenii, profesori universitari și unele spitale din Spania, aducând expertiza, laboratoarele și facilitățile lor în serviciul celor mai bune idei și inițiative.

Descoperirea AG5

O echipă multidisciplinară din Spania a prezentat AG5, un nou antiinflamator non-steroid și compus reglator imun selectiv. AG5 deschide o nouă clasă de medicamente antiinflamatoare, capabil să inhibe furtuna de citokine, similar cu dexametazona, dar, spre deosebire de corticosteroizi, păstrează adecvat imunitatea înnăscută.

Caracteristicile și efectele AG5

 • AG5 a fost selectat printr-un studiu atent de screening din derivați structurali similari ai andrografolidei, pentru a maximiza eficacitatea și a minimiza toxicitatea.
 • Testările in vitro au arătat că AG5 este un inhibitor al caspazei-1 și poate modula răspunsul imun în procesele inflamatorii asociate cu infecțiile bacteriene și virale.
 • Eficacitatea terapeutică a AG5 a fost demonstrată în diferite modele animale de inflamație (pește zebra, șoarece), cu și fără infecție virală asociată.
 • AG5 a inhibat furtuna de citokine în șoarecii umanizați infectați cu SARS-CoV-2, fără a suprima complet răspunsul imun.

Aplicații terapeutice ale AG5

 • AG5 este așteptat să fie util în tratamentul bolilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, boala Crohn, inflamația pulmonară și steatoza hepatică.
 • AG5 a fost propus pentru prevenirea și tratamentul furtunii de citokine în terapia cu celule CAR T.

Stadiul de dezvoltare al AG5

 • Cercetarea preclinică cu AG5 este aproape finalizată, inclusiv studiul toxicologic în diferite modele animale validate (șoarece, șobolan și iepure).
 • Se preconizează o cerere către Agenția Spaniolă a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (AEMPS) pentru un studiu clinic de Faza I/II pentru a testa siguranța și eficacitatea la pacienții cu boală hepatică grasă în 2024.

Despre AG5

 • AG5 este un derivat sulfonic sintetic al andrografolidei, principiul activ al plantei Andrographis paniculata, endemică în anumite regiuni din India, Sri Lanka și alte zone din Asia de Sud-Est.
 • Din punct de vedere terapeutic, derivatul sulfonic prezintă avantaje semnificative, deoarece se așteaptă să crească semnificativ activitatea antiinflamatoare și să îmbunătățească profilul farmacocinetic față de compusul chimic original.

Data actualizare: 29-12-2023 | creare: 29-12-2023 | Vizite: 270
Bibliografie
Botella-Asunción, P., et al. (2023).
AG5 is a potent non-steroidal anti-inflammatory and immune regulator that preserves innate immunity.
Biomedicine & Pharmacotherapy.
doi.org/10.1016/j.biopha.2023.115882.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce nu se recomandă administrarea zilnică de ibuprofen pentru prevenția Alzheimerului
 • Antiinflamatoarele non-steroidiene cresc riscul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită
 • Diclofenacul poate crește riscul afecţiunilor cardiovasculare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum