Curiozitate: cum cresc ochii?

©

Autor:

Curiozitate: cum cresc ochii?

Ochii umani sunt printre cele mai ciudate organe ale corpului pentru că sunt formați aproape în totalitate la naștere (un nou născut are un glob ocular de 16,5 mm diametru, iar un adult de 24 mm). (1)

Ochii copilului încep să se dezvolte din țesuturi mezodermice și ectodermice începând cu a șasea săptămână de sarcină. Pe măsură ce ochii cresc, se dezvoltă inclusiv nervul optic care leagă ochii de creier. De la săptămâna a șaptea încep să se formeze corneea, retina, irisul, pupila și cristalinul (după 3-4 săptămâni sunt complet dezvoltate), iar în săptămâna a 8-a se dezvoltă glandele lacrimale (dezvoltarea acestora este finalizată la câteva săptămâni de la naștere). În săptămâna a zecea de sarcină se dezvoltă pleoapele, însă se deschid abia în a 27-a săptămână. (2, 3)

La naștere, irisul bebelușilor este albastru sau gri deoarece nu există suficientă melanină (pigmentul care dă culoare ochilor). Pe măsură ce copilul crește, irișii își vor schimba culoarea în funcție de genele moștenite. Ca fapt divers, ochii albaștri, gri și verzi au mai puțină melanină, iar ochii căprui cantități mai mari. În jurul lunii a 9-a de viață, culoarea ochilor este stabilizată. (1, 2, 3)

Cum se dezvoltă vederea?

La 27 de săptămâni de sarcină, ochii celui mic sunt deschiși și poate clipi ca răspuns la lumină. Dacă îndrepți o lanternă spre burtică, vei vedea o reacție din partea „burticii”. Începând cu săptămâna 30, pupilele încep să își modifice dimensiuni, permițând ochilor să lase să pătrundă mai multă sau mai puțină lumină. Pentru că are mai multe celule bastonașe decât conuri, copilul va detecta mai ușor forma unor obiecte decât culoarea lor. (4, 5, 6)

Cel mai târziu la săptămâna 32, copilul poate observa obiectele mari care sunt aproape, însă această capacitate se va fixa abia după naștere. De la săptămâna 34, poate observa mișcările din jur și a format deja suficiente conuri pentru a vedea primele culori. În cazul fătului, această culoare este roșu, deoarece este culoarea interiorului uterului.

Deși la naștere ochii copilului pot vedea din punct de vedere tehnic, legătura cu centrul vederii din creier nu este încă formată în totalitate, motiv pentru care vederea încă este încețoșată. Până la 8 luni de viață, copilul va vedea aproape la fel de bine ca un adult. (7, 8, 9)


Data actualizare: 17-07-2019 | creare: 17-07-2019 | Vizite: 3829
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum