7 pași pentru sănătatea ochilor

7 pași pentru sănătatea ochilor

©

Autor:

7 pași pentru sănătatea ochilor
O vedere bună influenÈ›ează sănătatea generală È™i calitatea vieÈ›ii, performanÈ›ele personale È™i profesionale etc. Vederea È™i sănătatea ochilor sunt parte esenÈ›ială a stării generale de bine È™i un factor semnificativ în menÈ›inerea independenÈ›ei È™i calității vieÈ›ii, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, afectarea vederii nu are doar impact asupra sănătății, ci È™i impact social È™i economic.

La nivel global, 253 milioane de persoane suferă de probleme de vedere, bolile cronice ale ochilor fiind principala cauză a pierderii vederii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% dintre afecțiunile vederii pot fi prevenite și tratate eficient dacă sunt depistate la timp.

Principalele simptome ale ochilor afectați sunt:
  • vedere înceÈ›oÈ™ată;
  • ochi uscaÈ›i;
  • ochii roÈ™ii È™i iritaÈ›i;
  • secreÈ›ii la nivelul ochilor;
  • iritaÈ›ii È™i disconfort;
  • sensibilitate crescută la lumină;
  • mâncărimi (prurit) la nivelul ochilor;
  • migrene;
  • dureri oculare;
  • scăderea acuității vizuale etc.

Principalele afecțiuni ale ochilor sunt:

  • vicii de refracÈ›ie;
  • cataractă;
  • nevrita optică sau inflamaÈ›ia nervului optic;
  • boli ale retinei, ca lacrimi retiniene sau dezlipiri de retină;
  • degenerare maculară;
  • glaucom;
  • conjunctivite;
  • retinopatii diabetice sau edem macular diabetic etc.

Iată 7 moduri prin care poți să ai grijă de sănătatea ochilor:

1. Prezintă-te periodic la medic pentru consult È™i depistarea precoce a problemelor  ochilor

Chiar dacă nu ai probleme de vedere sau afecÈ›iuni ale ochilor, se recomandă un control oftalmologic È™i optometric cel puÈ›in o dată pe an, pentru depistarea precoce a afecÈ›iunilor vederii È™i ale ochilor. Unele afecÈ›iuni pot să nu cauzeze simptome, sau când apar simptomele, afecÈ›iunea deja s-a agravat. De aceea, este important să te prezinÈ›i la medic chiar È™i atunci când nu resimÈ›i disconfort sau alte reacÈ›ii adverse la nivelul ochilor. Un control poate include teste oculare, teste de acuitate vizuală, teste de presiune oculară È™i teste pentru nervii optici, examinări externe È™i microscopice etc.

2. Poartă ochelarii sau lentilele prescrise de medic

Nepurtarea lentilelor sau ochelarilor de vedere prescriși de medic nu produce alte boli, dar cauzează disconfort la nivelul ochilor, dureri de cap sau leziuni și nesiguranță din cauza vederii deficitare. Dacă lentilele prescrise produc disconfort, consultă medicul pentru informații privind alternativele de tratament. Nu purta ochelari de vedere fără prescripția medicului.

3. Protejează-ți ochii de radiațiile dăunătoare

În timpul perioadelor cu indice UV ridicat, poartă ochelari de soare cu protecÈ›ie UVA È™i UVB 100%.

Mai multe despre ochelarii de soare potriviți.

Expunerea la radiaÈ›ii UV deteriorează vederea, crescând riscul de cataractă, degenerare maculară, afectarea vederii, dezvoltări non-canceroase È™i canceroase la nivelul ochilor. Surse de radiaÈ›ii nocive nu sunt doar cele de la soare, ci È™i flacăra de sudare, lampe cu vapor de mercur de mare intensitate sau lămpile cu xenon din laboratore. Expunerea constantă la radiaÈ›ii ultraviolete poate duce la afectarea fotochimică a ochilor. Expunerea la radiaÈ›ii UV creÈ™te nivelul pigmenÈ›ilor de la nivelul ochilor, cauzând cataractă, È™i creÈ™te riscul de boli ca degenerare maculară, retinită solară, distrofii corneale.

4.  Oferă-le ochilor o pauză

Privitul prelungit la un monitor sau ecran poate afecta vederea È™i irită ochii. Urmează regula 20-20-20: la fiecare 20 minute, priveÈ™te timp de 20 secunde la un obiect aflat la aproximativ 6 metri distanță (20 feet). Simptomele ochilor afectaÈ›i È™i obosiÈ›i includ dureri de cap, vedere înceÈ›oÈ™ată, ochi uscaÈ›i È™i roÈ™ii, oboseală, vedere dublată, dificultăți de refocusare.

ClipeÈ™te cât mai des! Mai ales când privim îndelung la ecrane, avem tendinÈ›a de a clipi mai rar, ceea ce afectează ochiul. FoloseÈ™te ochelari cu protecÈ›ie pentru calculator dacă au fost prescriÈ™i de medic, foloseÈ™te protecÈ›ie pentru ecran, de la folii de protecÈ›ie, până la programe speciale care ajustează intenstitatea luminii; ai grijă să ai o postură corectă la birou pentru a nu obosi ochii, iar ecranul să fie la cel puÈ›in 50 cm distanță È™i ajustează-l să fie înclinat la 10-15 grade.


PoziÈ›ionează-te la cel puÈ›in 120 cm distanță de televizor, pentru un TV cu diagonală mai mică; pentru diagonală mai mare, distanÈ›a creÈ™te direct proporÈ›ional.  Limitează timpul petrecut în faÈ›a calculatorului, telefonului, tabletei sau televizorului.

5. Ai grijă la alimentație și stilul de viață

Consumă multe fructe È™i legume, mai ales citrice È™i legume cu frunze verzi. Portocalele, spanacul, grapfruit-ul, varza kale È™i salata verde sunt doar câteva dintre exemplele de alimente sănătoase pentru vedere, la fel ca fructele oleaginoase, peÈ™tele, fructele de mare etc. Acizii graÈ™i Omega-3 menÈ›in sănătatea ochilor È™i reduc riscul de boli oculare. PeÈ™tele È™i produsele marine sunt bogate în antioxidanÈ›i care previn formarea de radicali liberi nocivi. Consumă alimente bogate în vitamina A ca morcovii È™i în vitamina C, ca citricele. De asemenea, alimentele vezi sunt bogate în luteină È™i zeaxantină, esenÈ›iale pentru sănătatea vederii.

Fii activ! Prin activitate fizică oxigenul ajunge la nivelul ochilor prin circuitul sangvin, menÈ›inând sănătatea ochilor. Dormi 8-9 ore noaptea, pentru a le permite ochilor să se odihnească eficient, având grijă să ai un somn odihnitor.

Renunță la fumat. Fumatul este asociat cu creÈ™terea riscului de dezvoltare a degenerării maculare cauzate de vârstă, cataracta È™i afectaraa nervilor optici, precum È™i creÈ™terea riscului de orbire.

6. Menține igiena ochilor

Evită contacul ochilor cu obiecte murdare sau contaminate. FoloseÈ™te doar cosmetice de calitate È™i evită folosirea produselor cu termen de valabiltate expirat, menÈ›ine igiena maximă a lentitelor de contact È™i evită folosirea produselor de machiaj în comun cu alte persoane, pentru a evita răspândirea germenilor. Spală-te cât mai des pe mâini pentru a preveni răspândirea infecÈ›iilor, evită să atingi ochii cu mâna în timpul zilei, evită folosirea pensulelor, bureÈ›ior de machiaj murdari, vechi etc. Spală frecvent ochii cu apă curată È™i foloseÈ™te un prosop din bumbac, individual.

7. Protejează-ți ochii de leziuni și traumatisme

În timpul practicării unor sporturi, în timpul utilizării unor unelte sau a unor compuÈ™i chimici care pot afecta vederea sau ochii, foloseÈ™te ochelari speciali de protecÈ›ie. Majoritatea leziunilor la nivel ocular pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari de protecÈ›ie, realizaÈ›i din materiale speciale.

Ai grijă de ochii tăi! Cu doar câteva reguli simple poÈ›i preveni apariÈ›ia problemelor È™i tulburărilor de vedere, poÈ›i preveni infecÈ›iile la nivelul ochilor È™i te poÈ›i asigura că îÈ›i menÈ›ii sănătatea ochilor.

Data actualizare: 14-11-2019 | creare: 06-02-2018 | Vizite: 3762
Bibliografie
(1) Vision impairment and blindness, link: https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/
(2) Eye Health Tips, link: https://nei.nih.gov/healthyeyes/eyehealthtips
(3) How to keep your eyes healthy, link: https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight#1
(4) Ocular health, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/8560-ocular-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata neagră ar putea îmbunătăți vederea
  • Cât de aproape È›ii o carte când citeÈ™ti? Când ai probleme de vedere?
  • Ai nevoie de ochelari? Cum să-È›i testezi singur vederea!
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum