A fost elaborat un algoritm bazat pe inteligență artificială care estimează speranța de viață a pacienților cu insuficiență cardiacă

©

Autor:

A fost elaborat un algoritm bazat pe inteligență artificială care estimează speranța de viață a pacienților cu insuficiență cardiacă

Fie că luăm în calcul incidența în creștere sau mortalitatea și morbiditatea însemnate cu care se corelează, insuficiența cardiacă reprezintă una din cele mai costisitoare și severe afecțiuni, constituind o foarte importantă problemă de sănătate publică. Având la bază o sumă impresionantă de factori de risc (ex: biologici, socio-economici), insuficiența cardiacă este din ce în ce mai prezentă în cadrul țărilor dezvoltate sau în curs de dezvoltare, afectând într-o măsură similară toate categoriile socio-profesionale.
Printre persoanele diagnosticate cu insuficiență cardiacă se numără și Avi Yagil, PhD, profesor de fizică în cadrul Universității din San Diego, California. În anul 2012, în contextul unui consult de rutină, acestuia i s-a descoperit afecțiunea cardiacă, iar în anul 2016, în urma deteriorării ireversibile a cordului, a suferit un transplant cardiac. Această experiență a reprezentat începutul cercetărilor sale în legătură cu îmbunătățirea calității vieții pacienților care se află în situații similare.

Alături de Eric Adler, MD, cardiolog și director al departamentului de transplant cardiac și suport circulator mecanic și Barry Greenberg, MD, profesor în medicină în cadrul Universității din San Diego și director al programului de tratament al pacienților cu insuficiență cardiacă în stadiu avansat, Yagil a pus bazele unui instrument capabil să estimeze speranța de viață a pacienților diagnosticați cu insuficiență cardiacă. Astfel, aceștia, împreună cu o echipă formată din medici cardiologi și fizicieni, au elaborat un algoritm de tip machine learning în urma colectării de date de la un eșantion de 5822 pacienți diagnosticați cu insuficiență cardiacă, spitalizați sau tratați în ambulatoriu, din spitalul academic UC San Diego Health.

În cadrul acestul proiect a fost obținut un scor de risc prin analizarea a opt variabile:

 • Tensiunea arterială diastolică
 • Creatinina
 • BUN (blood urea nitrogen) – indicator al funcției renale
 • Hemoglobina
 • Numărul de leucocite
 • Numărul de trombocite
 • Albumina
 • Distribuția eritrocitelor


Prin intermediu scorului de risc obținut, este determinat nivelul de risc al apariției unor evenimente fatale în următoarele 3 luni, respectiv în următorul an. Prototipul proiectului lui Avi Yagil s-a dovedit a avea o acuratețe de 88% în prezicerea speranței de viață, iar rezultatele obținute au fost publicate în jurnalul European Journal of Heart Failure.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-11-2019 | creare: 25-11-2019 | Vizite: 480
Bibliografie
Artificial intelligence tool predicts life expectancy in heart failure patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191113170318.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
 • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
 • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum