Alimente utile pentru combaterea răcelii

Alimente utile pentru combaterea răcelii

©

Autor:

Alimente utile pentru combaterea răcelii

Răceala comună, o infecÈ›ie virală extrem de frecventă în timpul sezonului rece, reprezintă o problemă cu care majoritatea oamenilor, indiferent de sex sau vârstă, se confruntă anual. În majoritatea cazurilor, simptomele răcelilor dispar de la sine în decurs de maximum 10 zile. Pentru a controla unele simptome, precum durerile de cap, febra sau nasul înfundat, medicii recomandă administrarea medicamentelor analgezice sau antipireice, respectiv a picăturilor nazale. AlimentaÈ›ia, de asemenea, poate ajuta la combaterea răcelii. Unele alimente, cât È™i unele băuturi, pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor răcelii È™i pentru reducerea duratei de manifestare a bolii. (1)

Usturoiul

Utilizat în majoritatea bucătăriilor internaÈ›ionale, preponderent pisat sau sub formă de pulbere, usturoiul este bine-cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, fiind folosit în prezent în medicina alternativă. Principalii compuÈ™i din usturoi, precum alcina sau disulfura de dialil, pot susÈ›ine sistemul imunitar în lupta sa împotriva agenÈ›ilor patogeni periculoÈ™i. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest a arătat că administrarea zilnică a unui supliment pe bază de usturoi poate reduce cu aproximativ 70% zilele cu manifestări simptomatice ale răcelii comune. (2, 3, 4, 5)

Ghimbirul

Puternic aromat, ghimbirul este folosit pe scară largă în bucătărie, cât È™i ca remediu pentru greață. În timpul răcelilor, ghimbirul poate fi consumat pentru a reduce senzaÈ›ia de greață sau de vărsături, dacă astfel de simptome apar. Totodată, ghimbirul poate fi folosit pentru desfundarea nasului, fiind un înlocuitor natural excelent pentru decongestionantele nazale. (2, 3)

Mierea

Consumată de regulă la micul dejun, pe post de îndulcitor sau împreună cu diferite produse lactate, mierea poate stimula sistemul imunitar sub diferite moduri, fiind folosită adesea pentru ameliorarea simptomelor răcelii comune. Unele studii, inclusiv un studiu efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 1 È™i 5 ani, au arătat efecte benefice ale consumului de miere asupra tusei. Mierea poate ajuta la calmarea tusei nocturne, ajutând persoanele cu răceală comună sau alte infecÈ›ii manifestate prin tuse sa îÈ™i îmbunătățească somnul. (2, 7, 8)

Bananele

Bogate în nutrienÈ›i È™i carbohidraÈ›i complecÈ™i, bananele sunt un aliment uÈ™or digerabil, care pot fi consumate inclusiv de către persoanele care se plâng de dureri de gât. Bananele, împreună cu orezul, sosul de mere È™i pâinea prăjită sunt recomandate persoanelor care suferă de greață, diaree È™i vărsături, fiind integrate în dieta BRAT. Datorită cantității crescute de potasiu conÈ›inută, bananele pot ajuta la asigurarea cantității optime de electroliÈ›i din organism. (2, 3)

Supa de pui

Supele, în mod special cele în care se foloseÈ™te o carne uÈ™oară, precum cea de pasăre, pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii comune. Consumul de supă de pui duce la creÈ™terea cantității de lichide consumată È™i la atenuarea congestie nazale. Supa de pui conÈ›ine N-acetil-cisteină, un aminoacid care descompune mucusul È™i are efecte antivirale, antiinflamatorii È™i antioxidante. În plus, legumele È™i carnea adăugate oferă proteine ​​și nutrienÈ›i suplimentari. Multe dintre legumele folosite la prepararea supei de pui, precum ceapa, È›elina sau pătrunjelul, sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului imunitar. (2, 3, 4)

Iaurtul

Bogat în probiotice benefice, iaurtul oferă multiple beneficii pentru sănătate, fiind recomandat inclusiv în timpul unei răceli. Consumul de alimente bogate în probiotice poate reduce riscul de a răci È™i poate ajuta la accelerarea recuperării în timpul unei răceli comune, constată unele studii. Iaurtul grecesc fără grăsimi sau iaurturile cu un conÈ›inut redus de grăsimi sunt de preferat, în detrimentul unui iaurt cu un conÈ›inut crescut de grăsimi. În anumite situaÈ›ii, dacă consumul de iaurt amplifică congestia nazală, este recomandată reducerea cantității consumate sau chiar excluderea temporară din alimentaÈ›ie a iaurtului. (2, 4)

Fulgi sau tărâÈ›e de ovăz

UÈ™or digerabil, ovăzul conÈ›ine multiple vitamine È™i minerale benefice în timpul răcelii. În plus, o singură cană de fulgi de ovăz conÈ›ine aproximativ 4 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din aportul zilnic recomandat pentru un adult. Consumat împreună cu miere sau alÈ›i îndulcitori naturali, ovăzul poate reduce inflamaÈ›ia, lucru confirmat de studii efectuate pe È™oareci. Totodată, ovăzul poate reduce simptomele constipaÈ›iei, datorită cantității crescute de fibre. (2, 6)

Vitamina C

Alimentele bogate în vitamina C, precum citricele, cătina, afinele, kiwi, broccoli, ardeiul gras sau chiar pătrunjelul, pot fi, de asemenea, foarte utile împotriva răcelilor. Consumul de alimente bogate în vitamina C în timpul unei răceli poate accelera recuperarea organismului È™i poate reduce simptomele. În plus, unele dintre fructele sau legumele bogate în vitamina C conÈ›in compuÈ™i care le conferă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene È™i antioxidante, care pot ajuta la reducerea daunelor celulare È™i la stimularea funcÈ›iei imunitare. (4)

Concluzie

Modificările dietetice pot contribui la îmbunătățirea stării generale È™i pot oferi o ameliorare a simptomelor. O dietă sănătoasă, bogată în nutrienÈ›i, este esenÈ›ială nu doar pentru a reduce simptomele, ci È™i pentru a preveni răceala comună. DeÈ™i niciun aliment nu poate vindeca răceala sau vreo altă infecÈ›ie virală, consumul alimentelor potrivite poate ajuta la susÈ›inerea sistemului imunitar È™i poate oferi ameliorarea anumitor simptome. (2, 6)


Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 312
Bibliografie
(1) Common cold, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
(2) The 15 Best Foods to Eat When You’re Sick, link: https://www.healthline.com/nutrition/15-best-foods-when-sick
(3) Cold, Flu, and Cough: 13 Foods to Eat When Fighting the Flu, link: https://www.onhealth.com/content/1/foods_to_eat_have_the_flu
(4) What to Eat When You Are Sick, link: https://healthmatters.wphospital.org/blog/december/2021/what-to-eat-when-you-are-sick
(5) Garlic for the common cold, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386977
(6) What should you eat when you are sick? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321786
(7) Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/expert-answers/honey/faq-20058031
(8) How Honey May Help Your Cough, link: https://www.verywellhealth.com/honey-for-coughing-1298405
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Usturoiul previne È™i vindecă răceala
  • MIT: Dacă ieÈ™i afară cu părul ud răceÈ™ti
  • Răceală sau gripă?
  •