Alimentele ultraprocesate modifică silențios metabolismul, avertizează oamenii de știință
©
Autor: Airinei Camelia
Alimentele ultra-procesate sunt produse alimentare industrializate care conțin ingrediente derivate sau reconstituite, adesea utilizate pentru a îmbunătăți durata de viață și proprietățile senzoriale ale produselor. Consumul lor este în creștere, fiind asociat cu riscuri crescute de obezitate, boli cardiovasculare și diverse alte afecțiuni metabolice și cronice.
Cercetători din Franța și Germania au realizat un studiu pentru a identifica biomarkerii metabolici din urină și plasmă asociați cu consumul de alimente ultra-procesate de către adolescenți și tineri adulți, publicat în jurnalul The Journal of Nutrition.
Studiul a analizat datele din studiul Dortmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed (DONALD), care monitorizează aportul alimentar și colectează probe de urină și sânge de la participanți începând din copilărie până la maturitate. S-au analizat 339 de probe de urină de la adolescenți și 195 de probe de sânge de la tineri adulți, cu un accent pe evaluarea profilurilor metabolice în urma consumului de alimente ultra-procesate.
Rezultatele indică identificarea a 42 de metaboliți reactivi la alimentele ultra-procesate în probele de urină de la adolescenți, 21 dintre aceștia arătând asocieri pozitive cu consumul acestui tip de alimente. Indoxil glucuronid a fost unul dintre metaboliții semnificativ asociați, implicat în procesele de detoxifiere.
În probele de sânge de la tineri adulți, s-au identificat șase metaboliți reactivi la consumul de alimente ultra-procesate, inclusiv 4-hidroxiglutamat, care este asociat cu sindromul metabolic și poate indica stres metabolic.
Analiza PCA a identificat 25 de modele de metaboliți care explică 61,7% din varianța schimbărilor metabolice mediate de consumul de alimente ultra-procesate. Modelele metabolice identificate sugerează o asociere semnificativă cu metabolismul xenobiotic, care include descompunerea și eliminarea substanțelor străine, cum ar fi aditivii alimentari.
Studiul subliniază impactul consumului de alimente ultra-procesate asupra nivelelor metabolice și sugerează un rol crucial al microbiomului intestinal în modularea transformării microbiene a substraturilor dietetice și în biosinteza metaboliților microbi.
Prin urmare, descoperirile indică mecanismele biologice complexe prin care alimentele ultra-procesate pot afecta metabolismul și sănătatea, ridicând preocupări legate de deplasarea alimentelor minim procesate cu opțiuni ultra-procesate, ce poate duce la deficiențe nutriționale și tulburări ale sănătății intestinale.
sursa: News Medical
Cercetători din Franța și Germania au realizat un studiu pentru a identifica biomarkerii metabolici din urină și plasmă asociați cu consumul de alimente ultra-procesate de către adolescenți și tineri adulți, publicat în jurnalul The Journal of Nutrition.
Studiul a analizat datele din studiul Dortmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed (DONALD), care monitorizează aportul alimentar și colectează probe de urină și sânge de la participanți începând din copilărie până la maturitate. S-au analizat 339 de probe de urină de la adolescenți și 195 de probe de sânge de la tineri adulți, cu un accent pe evaluarea profilurilor metabolice în urma consumului de alimente ultra-procesate.
Rezultatele indică identificarea a 42 de metaboliți reactivi la alimentele ultra-procesate în probele de urină de la adolescenți, 21 dintre aceștia arătând asocieri pozitive cu consumul acestui tip de alimente. Indoxil glucuronid a fost unul dintre metaboliții semnificativ asociați, implicat în procesele de detoxifiere.
În probele de sânge de la tineri adulți, s-au identificat șase metaboliți reactivi la consumul de alimente ultra-procesate, inclusiv 4-hidroxiglutamat, care este asociat cu sindromul metabolic și poate indica stres metabolic.
Analiza PCA a identificat 25 de modele de metaboliți care explică 61,7% din varianța schimbărilor metabolice mediate de consumul de alimente ultra-procesate. Modelele metabolice identificate sugerează o asociere semnificativă cu metabolismul xenobiotic, care include descompunerea și eliminarea substanțelor străine, cum ar fi aditivii alimentari.
Studiul subliniază impactul consumului de alimente ultra-procesate asupra nivelelor metabolice și sugerează un rol crucial al microbiomului intestinal în modularea transformării microbiene a substraturilor dietetice și în biosinteza metaboliților microbi.
Prin urmare, descoperirile indică mecanismele biologice complexe prin care alimentele ultra-procesate pot afecta metabolismul și sănătatea, ridicând preocupări legate de deplasarea alimentelor minim procesate cu opțiuni ultra-procesate, ce poate duce la deficiențe nutriționale și tulburări ale sănătății intestinale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 30-09-2024 | creare: 30-09-2024 | Vizite: 50
Bibliografie
Ultra-processed foods are silently altering your metabolism, scientists warn, link: https://www.news-medical.net/news/20240926/Ultra-processed-foods-are-silently-altering-your-metabolism-scientists-warn.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- „Ești ceea ce mănânci” - analiza exactă a alimentelor pe care le consumăm
- Substanțe chimice cu potențial dăunător, detectate în alimentele de fast-food comercializate în SUA
- Alimentele bogate în fibre pot să nu fie întotdeauna benefice pentru sănătate
- Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.