Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete

©

Autor:

Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete
Aportul zilnic de proteine contribuie la dezvoltarea și la funcționarea organismului nostru, motiv pentru care o echipă de nutriționiști din cadrul Universiății din Bonn și-a propus să evalueze efectele a numeroase diete proteice asupra creșterii tinerilor din timpul copilăriei. Studiul, publicat online în revista Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, este primul experiment care detaliază efectele aportului proteic pe o perioadă îndelungată de viață, de la 3 până la 17 ani.
Printre efectele proteinelor asupra corpului uman, creșterea în înălțime la fete și băieți reprezintă un efect ușor de observat și, de asemenea, important pentru integrarea socială a copilului. Cu toate că variabilitatea în înălțime apare și prin caractere ereditare, părinții înalți transmițând această caracteristică și urmașilor, de-a lungul timpului s-a sugerat în comunitatea științifică și rolul esențial al proteinelor în influențarea înălțimii.

Profesorul Thomas Remer de la Universitatea din Bonn, alături de primul autor al lucrării de față, Yifan Hua, a utilizat pentru acest studiu informații din baza de date a Centrului de Studii DONALD Dortmund al Universității din Bonn (DOrtmund Nutritional and Anthropometric). Lotul de participanți a fost alcătuit din 189 de fete și băieți fără probleme de sănătate, primele date ale acestora fiind obținute începând cu vârsta de trei ani, fiind apoi colectate la intervale scurte de timp în raport cu înălțimea acestora. Pentru a evalua exact efectul anabolic al alimentației, cercetătorii au înregistrat atât aportul de proteine rezultat din sondajul alimentar, cât și excreția urinară pe 24 de ore de azot și acid uric.

Rezultatele studiului a adus diferențe majore al efectului anabolic al proteinelor în funcție de sexul participanțlor: în timp ce o creștere a aportului de proteine ​​în limitele normale nu a avut niciun efect asupra înălțimii corpului la băieți și bărbați tineri, o relație clară între aportul proteic și înălțime a fost găsită la fete. De asemenea, chiar și la aporturi de proteine peste nivelurile zilnice recomandate, proteinele au continuat să determine efecte semnificative de promovare a creșterii la fete.

Conform calculelor nutriționiștilor, o creștere medie de aproximativ șapte grame de proteine ​​suplimentare zilnic peste recomandările de aport proteic duce la o creștere a înălțimii în medie cu un centimetru în cazul fetelor. Profesorul Thomas Remer a afirmat: „Așadar, dacă nu se dorește o creștere suplimentară a înălțimii, fetele își pot ajusta aportul de proteine ​​în funcție de recomandări.”

Nutriționistul Yifan Hua a adăugat: „Acest efect asupra înălțimii nu pare să joace un rol relevant la băieții cu un aport de proteine ​​peste cerințe. Aparent, pentru ei, efectele semnificativ mai puternice ale hormonilor sexuali – inclusiv testosteronul – asupra axei hormonului de creștere lasă mai puțin loc pentru un efect nutrițional anabolic suplimentar prin intermediul proteinelor.”

Ca recomandare din partea cercetătorilor, aportul de proteine ​​al fetelor nu ar trebui să fie semnificativ mai mare decât nivelul stabilit ca fiind sănătos de aport proteic, cum ar fi 48 de grame pe zi pentru adolescentele cu vârsta între 15 și 17 ani.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-04-2022 | creare: 14-04-2022 | Vizite: 760
Bibliografie
Protein intake contributes to enhanced height in girls, link: https://www.news-medical.net/news/20220407/Protein-intake-contributes-to-enhanced-height-in-girls.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate
  • Câteva idei de mic dejun bogat în proteine
  • Cum poți stimula creșterea în înălțime (dieta, exerciții, sport)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum